4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Életmód, gasztronómia

Házikence: frissítő mentakrém házilag

Agrofórum Online

Van sok vegyszermentes menta a kertben? Egy része már betárolva télire szárítva, másik fele már koktélokban és limonádékban kapott helyet? Akkor még készülhet mentás otthoni hűsítő krém is belőle!

Az egyik nagy kedvencem a mentakrém, amit borsmentával, fodormentával is szoktam készíteni. Az nagyon fontos, hogy teljesen tiszta helyről szedjük, ne legyen vegyszerrel kezelt a növény levele. A fűszernövények amúgy is érzékenyek ebből a szempontból, mert szinte egész évben szüretelhetünk róluk, így a növényvédelmük kardinális kérdés lesz. De nézzük mi kell még egy jó hűsítő krémhez?

Hegyi menta, fodormenta és egy kevés zsiradék

A legtöbbször kókuszzsírból, kakaóvajból vagy sheavajból szoktuk készíteni, mert így kihasználható a zsiradékok jótékony hatása is.

5 evőkanál zsiradékhoz két nagy marék frissen szedett, megmosott mentalevelet használunk fel, és gőz fölött összeolvasztjuk a zsiradékot benne a mentalevelekkel és gyöngyöző forrásban hagyjuk jó 10 percig.

Mentakrém

Levesszük a gőz fölül a lábost, majd állni hagyjuk még a mentát pár órát a meleg zsiradékban, hogy az aromák, illatok szépen beoldódjanak.

Ha netán időközben megdermedne, akkor kicsit melegítsük vissza és szűrjük le a leveleket a már illatos zsiradékból.

Meddig áll el?

Befőttesüvegbe áttöltjük, és így hűtőbe téve sok hónapig eláll. Általában hamarabb elfogy, mint megromlana.

Mire lesz jó?

A menta alapvetően a hűsítő hatásáról ismert, pont ezért kerül fagylaltokba, fogkrémekbe, koktélokba és izmokat hűtő krémekbe. Ha nagyon meleg van, akkor gyakran a talpunkat szoktuk bekenni vele, kicsit bemasszírozni és élvezni a finom, lágy hűtő hatást.

Szembe ne kerüljön!

Ugyanígy utazásnál szeretem használni, mert autóvezetés közben a kezet is lehet hűteni vele, vagy nyakra kenni a kánikulában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Augusztus

2023. augusztus 20. 06:40

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!

Növény-folklór: a kertben élő növényekkel kapcsolatos mítoszok, legendák és babonák II.

2022. december 28. 14:34

Cikksorozatunk első részében a fákhoz köthető mítoszokat, babonákat vettük sorra, ezúttal pedig a dísz- és fűszernövények világába kalauzoljuk az olvasókat.

Gyógy- és fűszernövények szak indul Gyöngyösön - Családi birtok is van a gyakorlati képzőhelyek között

2020. január 15. 05:36

A képzés célja gyógynövényes szakemberek képzése, akik mind a termesztéstechnológiában, mind a gyűjtésben megfelelő ismeretekkel rendelkeznek.

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

2022. július 13. 04:36

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan.