Életmód, gasztronómia

Házikence: frissítő mentakrém házilag

Agrofórum Online

Van sok vegyszermentes menta a kertben? Egy része már betárolva télire szárítva, másik fele már koktélokban és limonádékban kapott helyet? Akkor még készülhet mentás otthoni hűsítő krém is belőle!

Az egyik nagy kedvencem a mentakrém, amit borsmentával, fodormentával is szoktam készíteni. Az nagyon fontos, hogy teljesen tiszta helyről szedjük, ne legyen vegyszerrel kezelt a növény levele. A fűszernövények amúgy is érzékenyek ebből a szempontból, mert szinte egész évben szüretelhetünk róluk, így a növényvédelmük kardinális kérdés lesz. De nézzük mi kell még egy jó hűsítő krémhez?

Hegyi menta, fodormenta és egy kevés zsiradék

A legtöbbször kókuszzsírból, kakaóvajból vagy sheavajból szoktuk készíteni, mert így kihasználható a zsiradékok jótékony hatása is.

5 evőkanál zsiradékhoz két nagy marék frissen szedett, megmosott mentalevelet használunk fel, és gőz fölött összeolvasztjuk a zsiradékot benne a mentalevelekkel és gyöngyöző forrásban hagyjuk jó 10 percig.

Mentakrém

Levesszük a gőz fölül a lábost, majd állni hagyjuk még a mentát pár órát a meleg zsiradékban, hogy az aromák, illatok szépen beoldódjanak.

Ha netán időközben megdermedne, akkor kicsit melegítsük vissza és szűrjük le a leveleket a már illatos zsiradékból.

Meddig áll el?

Befőttesüvegbe áttöltjük, és így hűtőbe téve sok hónapig eláll. Általában hamarabb elfogy, mint megromlana.

Mire lesz jó?

A menta alapvetően a hűsítő hatásáról ismert, pont ezért kerül fagylaltokba, fogkrémekbe, koktélokba és izmokat hűtő krémekbe. Ha nagyon meleg van, akkor gyakran a talpunkat szoktuk bekenni vele, kicsit bemasszírozni és élvezni a finom, lágy hűtő hatást.

Szembe ne kerüljön!

Ugyanígy utazásnál szeretem használni, mert autóvezetés közben a kezet is lehet hűteni vele, vagy nyakra kenni a kánikulában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

Merész voltam: újra palántáztam a cukkinit őszre

2023. szeptember 14. 09:40

Nem szeretjük, ha üresen állnak az ágyások, mert az olyan, mintha elpocsékolnánk a veteményesből egy csomó helyet.

Most vetjük az őszi zöldségeket!

2022. augusztus 25. 05:36

Az őszi vetések rendkívül praktikusak, mert az évnek ebben a szakában már a napi hőmennyiség is alacsonyabb, így a nagy forróságot nem kedvelő zöldségnövények, melyek még rövid tenyészidejűek is, bátran vethetők!

Oregánó, avagy fűszertől az illóolajig

2023. február 1. 05:36

Az oregánót akár napi szinten használjuk a konyhában, továbbá értékes illóolaja az aromaterápia egyik fontos eleme lehet, de a kertben is hasznos funkciója van a növényvédelmi leveknél.

Honnan származnak a fűszerek?

2024. június 18. 05:40

A fűszerek erős aromájuk miatt lettek kedveltek a konyhaművészetben, a harmadik világból hazatérő felfedezők is előszeretettel nyűgözték le uralkodóikat a másik világból hozott izgalmas ízekkel, aromákkal.