27℃ 15℃
június 13. Antal, Anett
Életmód, gasztronómia

Hiánycikk lesz az olivaolaj?

Szuperfarm

Várhatóan olívaolajat kell importálnia Olaszországnak az idén, mivel a tavalyi évben olyan borzasztó volt az olívatermés, amilyet 25 éve nem láttak. Szintén visszaesett a termelés Portugáliában és Görögországban, így könnyen olívaolajhiány lehet Európában.

Huszonöt éve nem volt olyan borzasztó az olívatermelés Olaszországban, mint tavaly: 57 százalékkal esett vissza a termelés, ami miatt várhatóan importra szorul az ország az idén. A termelők utcára vonultak, hogy segítséget kérjenek a helyzet miatt. A termelők szerint a kár elérheti az 1 milliárd eurót – írja az Index.

Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint a tavalyi szélsőséges időjárási körülmények, úgyis mint heves esők, kora tavaszi fagyok, erős szelek és a nyári aszály volt az, ami az alacsonyabb termésátlagot okozta.

Az előrejelzések szerint pedig ezek az extrém időjárási viszonyok a következő években is folytatódhatnak, ez pedig alapjaiban rengetheti meg az olaszországi olívatermelést, ugyanis hiába jó éves átlagban az időjárás, néhány szélsőséges nap is igazán komoly károkat okozhat. A legyengült fákat aztán az Xylella fastidiosa nevű baktérium is könnyebben támadja meg.

Nem csak az olaszok termésátlaga esett vissza a 2018-19-es évben, hanem 20 százalékkal csökkent a portugáloké, illetve 42 százalékkal a görögöké az előző évekhez képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

A napraforgóolaj letaszította az olívaolajat a trónról a spanyol konyhákban

2024. október 4. 12:10

A spanyolok 107 millió liter olívaolajat vásároltak 2024 első felében, szemben a 179 millió liter napraforgóolajjal.

Az ukrán napraforgó hiánya áldás lehet az olívaolaj számára

2022. március 23. 12:04

Még azután is, hogy a spanyol szupermarketek személyenként néhány palackra korlátozták a napraforgóolaj vásárlását, a polcok kiürültek.

Gond lehet az olívaolajjal, könnyen egészségkárosítóvá válhat

2023. augusztus 14. 07:10

A mediterrán konyha csodaszere a több ezer éve használt olívaolaj, amelynek a viszonylag alacsony lobbanáspontja gerjesztett vitákat a közelmúltban.

Ezért egyre drágább az olívaolaj

2024. augusztus 19. 08:10

Hőség, szárazság, kedvezőtlen időjárás: a termesztő országok rossz betakarítási körülményei miatt duplájára drágult az olívaolaj.