Életmód, gasztronómia

Hiánycikk lesz az olivaolaj?

Szuperfarm

Várhatóan olívaolajat kell importálnia Olaszországnak az idén, mivel a tavalyi évben olyan borzasztó volt az olívatermés, amilyet 25 éve nem láttak. Szintén visszaesett a termelés Portugáliában és Görögországban, így könnyen olívaolajhiány lehet Európában.

Huszonöt éve nem volt olyan borzasztó az olívatermelés Olaszországban, mint tavaly: 57 százalékkal esett vissza a termelés, ami miatt várhatóan importra szorul az ország az idén. A termelők utcára vonultak, hogy segítséget kérjenek a helyzet miatt. A termelők szerint a kár elérheti az 1 milliárd eurót – írja az Index.

Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint a tavalyi szélsőséges időjárási körülmények, úgyis mint heves esők, kora tavaszi fagyok, erős szelek és a nyári aszály volt az, ami az alacsonyabb termésátlagot okozta.

Az előrejelzések szerint pedig ezek az extrém időjárási viszonyok a következő években is folytatódhatnak, ez pedig alapjaiban rengetheti meg az olaszországi olívatermelést, ugyanis hiába jó éves átlagban az időjárás, néhány szélsőséges nap is igazán komoly károkat okozhat. A legyengült fákat aztán az Xylella fastidiosa nevű baktérium is könnyebben támadja meg.

Nem csak az olaszok termésátlaga esett vissza a 2018-19-es évben, hanem 20 százalékkal csökkent a portugáloké, illetve 42 százalékkal a görögöké az előző évekhez képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Hogyan ismerhetjük fel a hamisított olívaolajat?

2025. február 8. 08:10

Az olívaolaj fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Gyakran helyettesítik gyenge minőségű olajokkal, így rontva a termék minőségét.

Ezért egyre drágább az olívaolaj

2024. augusztus 19. 08:10

Hőség, szárazság, kedvezőtlen időjárás: a termesztő országok rossz betakarítási körülményei miatt duplájára drágult az olívaolaj.

Európai fölény az olívabogyó-termelésben

2021. január 28. 06:11

Spanyolországban egy év alatt 5,96 millió tonna olívabogyót termeltek, ezzel világelsők is lettek az ibériaiak.

Gond lehet az olívaolajjal, könnyen egészségkárosítóvá válhat

2023. augusztus 14. 07:10

A mediterrán konyha csodaszere a több ezer éve használt olívaolaj, amelynek a viszonylag alacsony lobbanáspontja gerjesztett vitákat a közelmúltban.