2℃ -6℃
február 19. Zsuzsanna, Eliza, Konrád
Életmód, gasztronómia

Hogy jön a marhaepe a folttisztításhoz?

Agrofórum Online

Ebben az évben tudatosan láttam neki a foltok eltávolításának, mégpedig marhaepével.

Karácsony és szilveszter utáni számvetés eredményeképpen megállapítottam, hogy amit lehetett, kihoztunk ebből az időszakból. A döbbenetes mennyiségű alvás mellett jutott idő családra és barátokra egyaránt. Ezeknek a találkozásoknak nagy része az étkezőasztal körül zajlott, így számos értékes recepttel, cseppet sem értékes súlytöbblettel és több mosógépnyi szennyes terítővel, asztalkendővel, textilszalvétával gazdagodtam.

Az elmúlt év folteltávolítását ugyanaz a kríziskezelés jellemezte, mint sok egyéb mást is az életemben. Különböző, éppen útba eső boltok polcai között száguldva dobáltam be a kosaramba azokat a készítményeket, amelyeknek színükkel és formájukkal sikerült magukra vonniuk a figyelmemet.

Mindennek meg is lett az eredménye: a foltok, ha halványabban is, de ott maradtak, örök emléket állítva vörösbornak, narancsnak, céklának, zsírnak, festéknek és fogalmam sincs, miféle beazonosíthatatlan szennyeződéseknek is.

Ha már ez így sikerült, gondoltam, legalább az év végén mentsem, ami menthető, ezért a szakirodalom áttanulmányozása után a voksomat a marhaepe, pontosabban az azt tartalmazó szappan nyerte el.

De miért pont marhaepe?

Ugyanis abban valamennyi, a témával kicsit behatóbban foglalkozó cikk egyetértett, hogy ez valóban rendkívül hatékony és – közel sem mellékesen – környezetbarát tisztítószer. De hogyan lehetséges, hogy egy állat emésztőrendszerében termelődő folyadék ilyen kiválóan alkalmas a makacs foltok eltávolítására?

A marhák esetében az állat mája termeli az epét, amelyet a táplálék zsíros összetevőinek emésztéséhez használ fel. Az epe olyan anyagokat tartalmaz, amelyek képesek a zsírokat apróbb cseppekre bontani, így azok könnyebben emészthetők.

Ez az emulgeáló hatás az, ami az epét kiváló folttisztítóvá teszi. A zsíros foltok ugyanis hasonló módon viselkednek, mint a zsírok az emésztőrendszerben, az epe pedig képes ezeket is apróbb részekre bontani, vagyis könnyebben eltávolíthatjuk a szennyezett anyagokat.

A hagyomány és a modernitás

találkozik ebben az esetben a marhaepeszappan formájában. Az állattenyésztés melléktermékeként nyert epe már évszázadok óta jól ismert tisztítószer, viszont napjainkban viszonylag kevés háztartás rendelkezik ezzel, és hozzájutni sem olyan egyszerű, mintha például hamulúgot szeretnénk otthon készíteni.

Viszont számos boltban, sokféle változata elérhető, abban azonban megegyeznek, hogy a hagyományos mosószappanokhoz adagolják őket, ezzel fokozzák azok zsíroldó hatását. Ma már számos márka kínál marhaepe-kivonatot tartalmazó szappant, amelyek kifejezetten a makacs foltok eltávolítására készültek.

Miért esett erre a választásom?

Az elmúlt évek meggondolatlan, fokozott vegyszerhasználatát szerettem volna, ha nem is közömbösíteni, de némileg jóvátenni; a marhaepeszappan pedig teljességgel természetes és környezetbarát.

Nem tartalmaz káros vegyi anyagokat, könnyen lebomlik, és elérhető újrahasznosított csomagolásban is. Kíméletes a szövetekhez, nem károsítja azokat, biztonságosan használható színes és fehér ruhákhoz egyaránt. Gazdaságos, hiszen a bedörzsölés közben valóban csak annyit és ott használunk, amennyi szükséges.

Saját tapasztalatok, avagy foltok és türelem

Családi tradíciók, na meg a praktikum okán is az ünnepi asztal nálunk egyenlő a fehér abrosszal; ebben az esetben a nagyszülőktől, dédszülőktől örökölt lenből készültekről van szó. Közel sem meglepő módon most is egyfajta étlappá váltak, a vörösbort és a gyümölcsszószt azonosítottam, más szennyeződések eredetéről viszont fogalmam sem volt.

Így tehát első lépésként előkezeltem a foltot: benedvesítettem, majd bedörzsöltem a szappannal. Majd vártam. Bár többen megemlékeztek róla, hogy célszerű sokáig hagyni, ennek nem tulajdonítottam kellő jelentőséget, aminek következményeként egy halvány, de kivehető folt maradt.

Nem adtam fel, még nedvesen újradörzsöltem, és bízva abban, hogy tényleg nem roncsol, 6(!) órát ismét vártam, majd mostam 30 °C-on. És kedvet éreztem, hogy leforgatok villámgyorsan egy reklámfilmet, amiben a hófehér ruhák lebegnek a maximálisan rendezett háziasszony kezében; aztán az ötletet elvetettem, mert az egyik feltétel ehhez nem volt adott, és ez nem a makulátlan fehér abrosz volt.

Úgy döntöttem, továbblépek, jöjjenek a színes anyagok, asztalkendők. Immár a tapasztalatok birtokában nem siettem, az eredménye meg is lett: a folt eltűnt, és a színek sem halványultak. Egyelőre itt tartok, és úgy tűnik, ez egy gyönyörű barátság kezdete.

Hamulúg, ami még hátra van, de bakancslistás

Hónapok óta nézegetem, de jórészt időhiány miatt ezidáig nem vágtam bele az elkészítésébe, de rövidesen megteszem, és akkor a tapasztalatokat is közreadom. Addig is alább egy recept, amelyet kandalló/kályhatulajdonos barátaim közül páran már próbáltak és megfelelőnek találtak.

A hamulúg a fahamuból készült lúgos oldat, amely szintén környezetbarát és hatékony, ellenben teljességgel nélkülöz minden állati összetevőt. Rajongói szerint kiválóan alkalmas zsíros szennyeződések eltávolítására, de fertőtlenítő hatása is ismert.

Milyen fahamut használjunk?

Csak száraz, festék- és pácmentes fát használjunk; ezenkívül a barátaim az akácra esküsznek, de erre vonatkozó cáfolatot vagy megerősítést nem találtam sehol. Az akác és a bükk hamuja a legjobb: ezek a fafajták erőteljes lúgot eredményeznek.

Gyűjtsük össze a fahamut, ügyeljünk arra, hogy tiszta, homogén legyen. Tegyük egy edénybe, majd térfogatának háromszoros mennyiségű forró vízzel öntsük fel. Itt is fontos szerepe van a türelemnek, hiszen legalább 1-2 napig ne nyúljunk hozzá. Ezt követően szűrjük, hogy eltávolítsuk a lebegő részecskéket. Az így kapott folyadék enyhén zöldes színű.

Felhasználás

A hamulúgot azonnal felhasználhatjuk zsíros szennyeződések, például edények vagy felületek tisztítására. Fontos tudnivaló, hogy használata során védőkesztyűt viseljünk, és fokozottan figyeljünk, hogy ne kerüljön a szemünkbe.

Lényeges az is, hogy mindig megfelelő mértékben hígítsuk vízzel a hamulúgot, mielőtt felületre vagy tárgyra felvisszük. Sőt, nem árt, ha használat előtt kis felületen próbát végzünk, hogy ellenőrizzük, nem károsítja-e a tisztítandó felületet.

Így főzhető szappan házilag:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Csökkentette számos tej és tojás árát a magyarországi multi

2025. február 14. 16:10

Február 13-tól a tojás mellett többféle különböző márkájú tej is a korábbi árhoz képest jóval olcsóbban érhető el.

Megmosva és hűtve tároljuk a tojást?

2024. szeptember 25. 09:40

A kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például kifejezett „tojásellenes”.

Vadgesztenye: hogyan használjuk fel a termését a háztartásban?

2022. május 17. 06:36

A közönséges vadgesztenye a népi gyógyászatban nagyon fontos szerepet tölt be és sok natúrkozmetikum és gyógykrém alapja lett.