23℃ 18℃
szeptember 11. Teodóra, Jácint, Igor, Helga
Életmód, gasztronómia

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

Agrofórum Online

A propolisz, más néven méhszurok a méhek által termelt természetes anyag, évszázadok óta ismert gyógyhatású szer. Már az ókori Egyiptomban is használták a mumifikálás során, a görögök és rómaiak pedig fertőtlenítőként alkalmazták.

A méhek a propoliszt a kaptár belsejének lezárására, védelmére használják. Nemcsak építőanyag, hanem természetes védelem is a méhek számára. A meleg és párás környezet különösen kedvez a fertőzések elterjedéséhez. Segítségével megakadályozható a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodása a kaptárban.

A propolisz összetevői

Több mint 300 különböző kémiai vegyületet tartalmazhat, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat. A pontos összetétel a kaptár helyétől, az évszaktól és a növényvilágtól függően változik, ami a színében (sárgástól barnáig, néha zöldes) is megmutatkozik. Íze enyhén csípős vagy keserű.

Értékes, mivel egy kaptár évente átlagosan mindössze 500 gramm propoliszt termel.

Az immunrendszer erősítése

A propolisz támogatja a szervezet védekezőképességét. Az antioxidánsokban gazdag összetevők – például flavonoidok és polifenolok – erősítik az immunrendszert, és segítenek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. Rendszeres fogyasztása növeli az ellenálló képességet, különösen a téli időszakban.

A száj- és fogápolás támogatása

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket. Csökkenti a plakk képződését, erősítheti a fogzománcot és enyhíti a fogínygyulladás tüneteit.

Sebgyógyulás elősegítése

A propolisz felgyorsítja a sebgyógyulást és védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben. Alkalmas apró vágások, horzsolások és égési sérülések kezelésére.

Légúti betegségek kezelése

A propolisz hatékonyan segít az influenza, köhögés és megfázás tüneteinek enyhítésében. Torokfájás esetén nyugtató védőréteget képez a torokban. A propoliszos cukorkák vagy spray-k csökkentik a gyulladást és gyorsítják a gyógyulást.

Néhány csepp propolisz-tinktúra forró vízben elkeverve és inhalálva tisztítja a légutakat.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

Folyékony propolisz vízhez, gyümölcsléhez vagy tejhez is adható, de akár közvetlenül a nyelv alá is tehetjük, a gyors felszívódás érdekében. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a hatóanyagok gyorsan a vérkeringésbe jussanak, így hatékonyan támogatva az immunrendszert.

A propoliszpaszta méz és propolisz keveréke, amely reggel, éhgyomorra fogyasztva a leghatékonyabb.

Kapszulás kiszerelés azok számára ideális, akik a rendszeres adagolást részesítik előnyben.

Mennyi ideig használható a propolisz?

A propoliszt néhány hónapig ajánlott folyamatosan alkalmazni, például a szezonális betegségek megelőzésére. Az egészségmegőrzés érdekében azonban érdemes időnként szünetet tartani a használatában.

Hosszú távú alkalmazása általában biztonságos, de ajánlott előtte szakemberrel konzultálni, különösen allergiára hajlamos emberek esetén.

A propolisz mellékhatásai és kockázatai

Bár a propolisz általában jól tolerálható, ritkán allergiás reakciót okozhat, különösen virágporra érzékenyeknél. Használat előtt mindig végezzünk bőrpróbát: egy kis mennyiséget tegyünk a bőrünkre, és figyeljük, jelentkezik-e irritáció.

Terhesség és szoptatás alatt a propolisz fogyasztása nem ajánlott, mivel nincsenek elegendő kutatási eredmények a biztonságosságáról.

A propolisz lassíthatja a véralvadást, ezért nem ajánlott véralvadásgátló gyógyszereket szedők számára.

Propolisz vásárlása

Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk, mivel a gyenge minőségű termékek gyakran tartalmazhatnak szennyeződéseket. Ellenőrizzük, hogy a termék legalább 5% flavonoidot és 6% fenolsavat tartalmazzon. Ezek a hatóanyagok adják a propolisz gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Az időjárás is befolyásolja a méhbetegségeket

2022. január 8. 11:21

A mézelő méhek (Apis mellifera) világszerte számos betegségtől szenvednek. Egy új tanulmány rámutatott arra, hogy a változó klimatikus viszonyok hogyan válthatják ki az egyes betegségeket az Egyesült Királyság területén élő méhcsaládok esetében – olvasható a sciencedaily.com-on.