Életmód, gasztronómia

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

Agrofórum Online

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

A helyi termelői piacok az utóbbi évtizedben reneszánszukat élik Magyarországon. A kormány több mint tíz éve vezette be a termelői piac fogalmát és aktívan támogatta ezek létrejöttét a rövid ellátási láncok erősítése érdekében​.

Ennek köszönhetően 2012 óta csaknem megháromszorozódott a termelői piacok száma: ma már több mint 320 működik országszerte​. Ezzel párhuzamosan a regisztrált kistermelők száma is gyorsan nő – 2022-ben már 22.470-en szerepeltek a nyilvántartásban​.

A helyi piacok jelentősége abban áll, hogy a vidéki gazdák közvetlenül adhatják el terményeiket, megspórolva a közvetítők hasznát, a vásárlók pedig friss, biztonságos, hazai élelmiszerhez jutnak​.

A piacok működését uniós és hazai források is segítik. A Vidékfejlesztési Program révén is milliárdos támogatások jutottak e fejlesztésekre​.

Húsvéti hagyományok és kínálat a vásárokon

A húsvét előtti időszakban számos városban és faluban szerveznek tematikus termelői piacokat és kézműves vásárokat. Ilyenkor a standokon a hagyományos húsvéti ételek alapanyagai és ünnepi portékák dominálnak.

A vásárlók beszerezhetik a sonkához és tojásokhoz való friss hozzávalókat: a füstölt sonkát, kolbászt, házi tejtermékeket, tormát és a kalácssütés alapanyagait – mindezt közvetlenül a termelőktől. A húsvéti sonkafélék iránt ilyenkor ugrásszerűen nő a kereslet (akár 80%-kal is)​, és a piacok bőséges kínálattal készülnek.

A korai tavasz zöldségféléi is megjelennek. A hazai újhagyma, hónapos retek és fejes saláta húsvét táján már leváltja az importot az üzletekben, így a termelői piacokon is kaphatók ezek a friss, szezonális zöldségek.

A kézműves vásárokon a gasztronómia mellett a népi hagyományoké a főszerep. Helyi kézművesek és népművészek kínálják portékáikat, legyen szó hímes tojásokról, faragott fából készült dísztárgyakról, vesszőből font kosarakról vagy éppen kerámia és textil ajándéktárgyakról.

Sok húsvéti vásár kulturális programokkal egészül ki: a látogatók tojásfestő bemutatókon, mézeskalács-díszítési foglalkozásokon vehetnek részt, de gyakoriak a néptáncbemutatók, bábszínházi előadások is.

Ezek a programok nemcsak szórakozást nyújtanak, hanem segítenek a húsvéti népszokások továbbadásában is.

Közösségi élmény és turisztikai vonzerő

A húsvéti vásárok egyszerre gazdasági és közösségi események. A helyi lakosok mellett sokan távolabbról is ellátogatnak egy-egy híres húsvéti piacra vagy fesztiválra, ami a belföldi turizmust is erősíti.

Például Budapest szívében minden tavasszal megrendezik a Vörösmarty téri húsvéti vásárt, amely több héten át tartó kulturális fesztivállá nőtte ki magát. Ide évről évre több tízezer látogató érkezik​, köztük sok külföldi turista is.

Az ilyen események hozzájárulnak ahhoz, hogy a helyi termékek és kézműves alkotások szélesebb közönséghez jussanak el. A vásárok forgalma a kistermelők és kézművesek számára fontos bevételi forrást jelent, ezáltal támogatva megélhetésüket és a vidéki munkahelyek fenntartását.

Összességében a húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok nemcsak a hagyományok felelevenítéséről szólnak, hanem a fenntartható, helyi gazdaság erős pillérei is.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Termelői piac épül Letenyén

2020. július 10. 11:34

A termelői piacon a kézműves áruk mellett szezonális termékeket is árusíthatnak. A termelők számára előnyt jelent majd, hogy a hűtőházban tárolhatják a terményeiket, a zöldséget és a gyümölcsöt.

Veszélyhelyzet: lehet-e termelői piacot tartani?

2020. november 13. 17:30

Az már korábban biztos volt, hogy elmaradnak a karácsonyi vásárok, de mi a helyzet a termelői piacokkal, kézműves vásárokkal az általános rendezvénytilalom, idején?

A vendéglátók is válasszanak helyi termelőktől!

2020. április 1. 08:53

A kiszállítást végző vendéglátás és a közétkeztetés szereplői a helyi alapanyagok, termékek választásával hathatós segítséget nyújthatnak a helyi termelők számára.

Fedett termelői piacot, és hűtőházat építenek Letenyén

2019. február 20. 08:02

A beruházás a gazdaságélénkítést és a helyi üzleti infrastrukturális háttér megteremtését szolgálja, amelynek jóvoltából a helyi mezőgazdasági termékeket lehet hatékonyan eljuttatni a helyi piacokra.