27℃ 17℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Életmód, gasztronómia

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

Agrofórum Online

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

A helyi termelői piacok az utóbbi évtizedben reneszánszukat élik Magyarországon. A kormány több mint tíz éve vezette be a termelői piac fogalmát és aktívan támogatta ezek létrejöttét a rövid ellátási láncok erősítése érdekében​.

Ennek köszönhetően 2012 óta csaknem megháromszorozódott a termelői piacok száma: ma már több mint 320 működik országszerte​. Ezzel párhuzamosan a regisztrált kistermelők száma is gyorsan nő – 2022-ben már 22.470-en szerepeltek a nyilvántartásban​.

A helyi piacok jelentősége abban áll, hogy a vidéki gazdák közvetlenül adhatják el terményeiket, megspórolva a közvetítők hasznát, a vásárlók pedig friss, biztonságos, hazai élelmiszerhez jutnak​.

A piacok működését uniós és hazai források is segítik. A Vidékfejlesztési Program révén is milliárdos támogatások jutottak e fejlesztésekre​.

Húsvéti hagyományok és kínálat a vásárokon

A húsvét előtti időszakban számos városban és faluban szerveznek tematikus termelői piacokat és kézműves vásárokat. Ilyenkor a standokon a hagyományos húsvéti ételek alapanyagai és ünnepi portékák dominálnak.

A vásárlók beszerezhetik a sonkához és tojásokhoz való friss hozzávalókat: a füstölt sonkát, kolbászt, házi tejtermékeket, tormát és a kalácssütés alapanyagait – mindezt közvetlenül a termelőktől. A húsvéti sonkafélék iránt ilyenkor ugrásszerűen nő a kereslet (akár 80%-kal is)​, és a piacok bőséges kínálattal készülnek.

A korai tavasz zöldségféléi is megjelennek. A hazai újhagyma, hónapos retek és fejes saláta húsvét táján már leváltja az importot az üzletekben, így a termelői piacokon is kaphatók ezek a friss, szezonális zöldségek.

A kézműves vásárokon a gasztronómia mellett a népi hagyományoké a főszerep. Helyi kézművesek és népművészek kínálják portékáikat, legyen szó hímes tojásokról, faragott fából készült dísztárgyakról, vesszőből font kosarakról vagy éppen kerámia és textil ajándéktárgyakról.

Sok húsvéti vásár kulturális programokkal egészül ki: a látogatók tojásfestő bemutatókon, mézeskalács-díszítési foglalkozásokon vehetnek részt, de gyakoriak a néptáncbemutatók, bábszínházi előadások is.

Ezek a programok nemcsak szórakozást nyújtanak, hanem segítenek a húsvéti népszokások továbbadásában is.

Közösségi élmény és turisztikai vonzerő

A húsvéti vásárok egyszerre gazdasági és közösségi események. A helyi lakosok mellett sokan távolabbról is ellátogatnak egy-egy híres húsvéti piacra vagy fesztiválra, ami a belföldi turizmust is erősíti.

Például Budapest szívében minden tavasszal megrendezik a Vörösmarty téri húsvéti vásárt, amely több héten át tartó kulturális fesztivállá nőtte ki magát. Ide évről évre több tízezer látogató érkezik​, köztük sok külföldi turista is.

Az ilyen események hozzájárulnak ahhoz, hogy a helyi termékek és kézműves alkotások szélesebb közönséghez jussanak el. A vásárok forgalma a kistermelők és kézművesek számára fontos bevételi forrást jelent, ezáltal támogatva megélhetésüket és a vidéki munkahelyek fenntartását.

Összességében a húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok nemcsak a hagyományok felelevenítéséről szólnak, hanem a fenntartható, helyi gazdaság erős pillérei is.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Veszélyhelyzet: lehet-e termelői piacot tartani?

2020. november 13. 17:30

Az már korábban biztos volt, hogy elmaradnak a karácsonyi vásárok, de mi a helyzet a termelői piacokkal, kézműves vásárokkal az általános rendezvénytilalom, idején?

A vendéglátók is válasszanak helyi termelőktől!

2020. április 1. 08:53

A kiszállítást végző vendéglátás és a közétkeztetés szereplői a helyi alapanyagok, termékek választásával hathatós segítséget nyújthatnak a helyi termelők számára.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

Hazánkban majd megháromszorozódott a termelői piacok száma

2023. június 20. 13:29

Fontos, hogy Magyarországon a magyar kultúránkat megőrizzük, és a magyar kultúra szerves része a piacra járás is - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, pénteken, Törökbálinton a helyi piac átadási ünnepségén.