Életmód, gasztronómia

Idén Komárom ad otthont hazánk legrangosabb pálinkaversenyének

Agrofórum Online

Idén a komáromi monostori erődben rendezik meg hazánk legnívósabb pálinkaversenyét, a Pálinka Országkóstolót. A többnapos verseny május 28-án kezdődik, ahol 25 pálinkabíra kóstol végig több száz idén készült főzetet. A zsűri célja, hogy megtalálja 2018 legjobb pálinkáját, és felhívja a figyelmet a minőségi pálinkafogyasztásra.

Május utolsó hetén rendezik meg az ország legrangosabb pálinkaversenyét; a Pálinka Országkóstoló a Pálinka Nemzeti Tanács Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyét és a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programját is magában foglalja. Nevezni kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő termékekkel lehet, ezeket a kóstolás előtt a Nébih egy komplex analitikai vizsgálattal is ellenőrzi.

A bírák arany, ezüst, vagy bronz minősítéseket adnak a legjobb tételeknek, és kategóriánként Champion díjakat is osztanak. A Magyarország legjobb pálinkája címet viszont csak egyetlen pálinka nyerheti el, amelyet a 2018-as palettából a legjobb minőségűnek ítél meg a zsűri. A győzteseket júliusban az Országház Felsőházi termében hirdetik ki.

Tavaly a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlő pálinkája lett a verseny legjobbja, a legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést pedig a Brill Pálinkaház nyerte el. 2017-ben egy új díjat is alapított a Pálinka Nemzeti Tanács: a legjobb 10.000 palack feletti tétel díját a Villányi Pálinka – Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott Vörös törkölypálinkája nyerte el először.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Földrajzi oltalom alá került a homokháti őszibarack pálinka

2018. június 8. 06:58

Homokháti őszibarack pálinka tulajdonságaiban kitűnően hozza az alapanyagául felhasznált gyümölcsök fajtajegyeit.

Pult alól árulta a pálinkát a zöldséges

2019. június 26. 13:03

Az összesen 13 különböző típusú pálinka sem zárjeggyel, sem a pálinkára vonatkozó kötelező jelölésekkel nem rendelkezett, továbbá a nyomon követést biztosító adat hiányában annak eredete sem volt megállapítható.

Gazdainfó: uniós intézkedések és halasztott határidők

2020. április 23. 11:13

Az Európai Bizottság legutóbbi ülésén két intézkedést fogadott el az agrár-élelmiszeripar támogatására. A gazdálkodók pénzforgalmának növelése érdekében a Bizottság magasabb kifizetési előlegeket fogadott el a mezőgazdasági termelők számára.

Közösen fejleszti a pálinkaszektort a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

2022. február 7. 12:15

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.