27℃ 14℃
június 21. Alajos, Leila
Életmód, gasztronómia

Igazi magyaros, házias menü szilveszterre

Agrofórum Online

Bár az év utolsó napján ma már mindenki azt tesz az asztalra, amit csak akar, nekünk, magyaroknak, igenis vannak olyan hungarikumnak számító házias fogásaink, amelyeknek a legtöbb asztalon szilveszterkor ott kell lennie.

Hogy miért? Mert a tradíciók számítanak, és a legtöbben úgy nőttünk fel, hogy igenis, volt malacsült és volt lencsefőzelék, no és a nagymamáink is nagyjából ugyanazt a 10-féle édességet készítették el a családjaiknak az évbúcsúztatóra.

A tradíciók felélesztése pedig mindig szívmelengető érzésekkel tölti meg az év utolsó napján az utolsó órákat. A legtöbb fogáshoz ráadásul némi babona és hiedelem is társul, hiszen évszázadok óta úgy vélik, aki az év utolsó napját (és az elsőt is) gazdagon tölti, az bőségre számíthat a következő évben. És mi bőségesebb van a házias ételeknél?

No de lássuk, miről is van szó!

Ropogós malacsült (sütőzacskóban)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg malachús
  • bors
  • flekken fűszer
  • 3 db paradicsom
  • 3 db paprika
  • 1 db póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 alma

Elkészítés:

1.) A malachúst megmossuk, beirdaljuk, majd alaposan megfűszerezzük, és betesszük a sütőzacskóba.

2.) A zöldségeket és az almát megmossuk, felkarikázzuk, és a sütőzacskóba szórjuk a hús mellé. Kis vizet is önthetünk mellé. A zacskó végét összecsomózzuk. A zacskót több helyen megszurkáljuk. Kb. 3 órán át 200 fokon sütjük. Az utolsó fél órában a sütőzacskót középen kivágjuk, hogy a bőr szépen pirosra süljön. A malacsültet lencsefőzelékkel vagy lencsesalátával tálaljuk.

Lencsefőzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 3 db babérlevél
  • olaj
  • 5 ek liszt
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk pirospaprika
  • 3 dl tejföl

Elkészítés:

1.) A lencsét előző este beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet, és tiszta vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet adunk hozzá és 15 perc alatt puhára főzzük.

2.) Elkészítjük a rántást: olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az aprított hagymát, pirospaprikát, vizet, tejfölt, és csomómentesre keverjük. A rántást a lencséhez keverjük, pár percig főzzük.

Kocsonya

Hozzávalók:

  • 5 kg kocsonyahús
  • 0,5 kg sertéscomb
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • bors
  • 6 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika

Elkészítés:

1.) A kocsonyahúst és a zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A hozzávalókat vízben, lassú tűzön, fűszerekkel együtt főzzük 4-5 órán át, amíg a hús könnyen leválik a csontról.
2.) A húsokat kiszedjük, a húst tányérokba tesszük, ráöntjük a leszűrt levet, majd hideg helyen megdermesztjük. Ropogós kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhahús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • bors
  • pirospaprika
  • 3 fej vöröshagyma
  • babérlevél
  • köménymag
  • olaj

Elkészítés:

1.) A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük, pirospaprikával fűszerezzük, hozzáadjuk a szintén kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és egy kis vízzel felöntve puhára főzzük.

2.) A pörkölt mellé tesszük a savanyú káposztát, babérlevéllel és köménymaggal ízesítjük, és tovább főzzük. Tejföllel és kenyérrel tálaljuk.

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 0,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 dkg juhtúró
  • 25 dkg vaj
  • 1 kg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés:

1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk – az élesztőt előzőleg felfuttatjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

2.) A tésztát kb. 2,5 cm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a pogácsákat, majd a tetejüket ollóval bevagdossuk (előzőleg késsel is be lehet rácsozni) és felvert tojással megkenjük. 170 fokon 20 percig, majd 200 fokon további 10 percig sütjük, amíg aranyszínű lesz.

Szilveszter (kétszínű linzer)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg cukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 15 dkg lekvár

Elkészítés:

1.) A margarint elmorzsoljuk a sütőporos liszttel. A tojást és a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd a liszthez adjuk. Az egészet összegyúrjuk, majd a tészta felét kakaóval begyúrjuk.
2.) A tésztát vékonyra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kör alakú linzerköröket szúrunk ki belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200 fokon 10 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, lekvárral megkenjük, és egy fehéret-egy kakaós kekszet összeragasztunk. A végén olvasztott csokoládéval díszíthetjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

10 különös újévi hagyomány a nagyvilágból

2024. január 1. 08:10

Mért dobják ki az olaszok a székeket az ablakon át, és miért gurít minden kolumbiai bőröndöt az utcán szilveszter napján? Miért mártóznak meg a jéghideg tengerben a hollandok és mit rejt a kínaiak piros borítékja, amit egymásnak adnak?

Állati rettegés szilveszter éjjel – mit tehetünk kedvenceinkért?

2024. december 30. 08:10

Bár sokan a háziállatokra gondolnak, de a legtöbb vadon élő számára is olyan fokú félelemmel jár a tűzijáték, amibe bele is halhatnak.

Sokkoló tradíciók, őrült újévi babonák

2023. december 31. 10:10

Sokan úgy gondolják, a petárdázás, a tűzijáték, a hangoskodás, a fülsértő szilveszteri trombiták hangja a „buli” részét képezik, pedig ezek a zajkeltések ősöreg babonákból erednek, amelyek egykoron a gonosz elűzését szolgálták.

Virsli főzés: Így főzzük, hogy ne repedjen szét

2023. december 30. 08:10

Egymást érik a virslis cikkek és videók a neten, amelyekben megmutatják nekünk, hogyan kell virslit főzni, hogy az ne repedjen meg, sőt, ne robbanjon szét a fazékban. A trükk ismerői szerint mindez a főzési időn múlik – szerintem azonban valami máson.