Bár az év utolsó napján ma már mindenki azt tesz az asztalra, amit csak akar, nekünk, magyaroknak, igenis vannak olyan hungarikumnak számító házias fogásaink, amelyeknek a legtöbb asztalon szilveszterkor ott kell lennie.
Hogy miért? Mert a tradíciók számítanak, és a legtöbben úgy nőttünk fel, hogy igenis, volt malacsült és volt lencsefőzelék, no és a nagymamáink is nagyjából ugyanazt a 10-féle édességet készítették el a családjaiknak az évbúcsúztatóra.
A tradíciók felélesztése pedig mindig szívmelengető érzésekkel tölti meg az év utolsó napján az utolsó órákat. A legtöbb fogáshoz ráadásul némi babona és hiedelem is társul, hiszen évszázadok óta úgy vélik, aki az év utolsó napját (és az elsőt is) gazdagon tölti, az bőségre számíthat a következő évben. És mi bőségesebb van a házias ételeknél?
No de lássuk, miről is van szó!
Ropogós malacsült (sütőzacskóban)
Hozzávalók:
- 1,5 kg malachús
- só
- bors
- flekken fűszer
- 3 db paradicsom
- 3 db paprika
- 1 db póréhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 alma
Elkészítés:
1.) A malachúst megmossuk, beirdaljuk, majd alaposan megfűszerezzük, és betesszük a sütőzacskóba.
2.) A zöldségeket és az almát megmossuk, felkarikázzuk, és a sütőzacskóba szórjuk a hús mellé. Kis vizet is önthetünk mellé. A zacskó végét összecsomózzuk. A zacskót több helyen megszurkáljuk. Kb. 3 órán át 200 fokon sütjük. Az utolsó fél órában a sütőzacskót középen kivágjuk, hogy a bőr szépen pirosra süljön. A malacsültet lencsefőzelékkel vagy lencsesalátával tálaljuk.
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- só
- 3 db babérlevél
- olaj
- 5 ek liszt
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kk pirospaprika
- 3 dl tejföl
Elkészítés:
1.) A lencsét előző este beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet, és tiszta vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet adunk hozzá és 15 perc alatt puhára főzzük.
2.) Elkészítjük a rántást: olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az aprított hagymát, pirospaprikát, vizet, tejfölt, és csomómentesre keverjük. A rántást a lencséhez keverjük, pár percig főzzük.
Kocsonya
Hozzávalók:
- 5 kg kocsonyahús
- 0,5 kg sertéscomb
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 3 fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- só
- bors
- 6 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
Elkészítés:
1.) A kocsonyahúst és a zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A hozzávalókat vízben, lassú tűzön, fűszerekkel együtt főzzük 4-5 órán át, amíg a hús könnyen leválik a csontról.
2.) A húsokat kiszedjük, a húst tányérokba tesszük, ráöntjük a leszűrt levet, majd hideg helyen megdermesztjük. Ropogós kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.
Székelykáposzta
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhahús
- 1 kg savanyú káposzta
- só
- bors
- pirospaprika
- 3 fej vöröshagyma
- babérlevél
- köménymag
- olaj
Elkészítés:
1.) A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük, pirospaprikával fűszerezzük, hozzáadjuk a szintén kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és egy kis vízzel felöntve puhára főzzük.
2.) A pörkölt mellé tesszük a savanyú káposztát, babérlevéllel és köménymaggal ízesítjük, és tovább főzzük. Tejföllel és kenyérrel tálaljuk.
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:
- 0,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 25 dkg juhtúró
- 25 dkg vaj
- 1 kg liszt
- 1 teáskanál só
- 2 dl tejföl
- 2 tojássárgája
A kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk – az élesztőt előzőleg felfuttatjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
2.) A tésztát kb. 2,5 cm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a pogácsákat, majd a tetejüket ollóval bevagdossuk (előzőleg késsel is be lehet rácsozni) és felvert tojással megkenjük. 170 fokon 20 percig, majd 200 fokon további 10 percig sütjük, amíg aranyszínű lesz.
Szilveszter (kétszínű linzer)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 25 dkg cukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 15 dkg lekvár
Elkészítés:
1.) A margarint elmorzsoljuk a sütőporos liszttel. A tojást és a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd a liszthez adjuk. Az egészet összegyúrjuk, majd a tészta felét kakaóval begyúrjuk.
2.) A tésztát vékonyra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kör alakú linzerköröket szúrunk ki belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200 fokon 10 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, lekvárral megkenjük, és egy fehéret-egy kakaós kekszet összeragasztunk. A végén olvasztott csokoládéval díszíthetjük.