15℃ 9℃
március 13. Krisztián, Ajtony, Egyed, Patrícia
Életmód, gasztronómia

Így építsünk tűzifatárolót!

Agrofórum Online

Sokan nem vásárolnak kertészeti áruházakban kapható tűzifatárolókat, mondván, jó a tűzifa egymásra halmozva is.

Aztán a fahasábok váratlanul ledőlnek, szétgurulnak, alulról felpenészednek, elrothadnak a latyakos téli napokon, vagy egyszerűen csak rendezetlenül néznek ki és emiatt rossz rájuk nézni. Ennek ellenére sokan nem akarnak pénzt „kidobni” a tárolóra, hisz oly feleslegesnek tűnik – pedig nem az.

A TikTok kertészvideói között egy remek, otthon DIY módszerrel is relatíve hamar elkészíthető tűzifatároló elkészítését követhetjük nyomon. Az egész mindössze néhány percet vesz igénybe, de utána egy olyan praktikus fatárolót kapunk, amelyről nem fognak legurulni, lepotyogni, sőt, alulról felázni a fahasábok. Ehhez mindössze két betontömbre (vagy néhány téglára) és 6 darab méretre vágott falécre van szükségünk.

A betontömbökre kell fektetni 2 falécet, és a maradék 2-2 falécet a betontömb lyukas részébe illeszteni 45 fokos szögben. A léceket 4 helyen 1-1 nagyobb szöggel egymáshoz kell erősíteni és máris kész a fatárolónk, amire immáron csak fel kell pakolni a méretre vágott tűzifahasábokat.

A feltornyozott fahasábok ily módon rendezetten tárolhatók, és nagyobb eső vagy havazás esetén is alulról szárazak tudnak maradni, főként, ha a ház oldalába, szélvédett helyre, a tető alá állítjuk fel a tárolót. Télire le is lehet takarni a rönköket, bár sokak szerint az a jó, ha szellőzik a fa – és lássuk be, látványnak is szebb egy rusztikus farakás, mintsem egy nejlonba bebugyolált fakupac.

A témában készült videót és a tároló összeszerelését ezen a linken lehet megnézni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

2022. november 25. 05:37

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.

Minden, amit az egyéb tüzelőanyagokról tudni érdemes

2022. október 23. 09:37

A tűzifán kívül lehetőségünk van egyéb tüzelőanyag beszerzésére is, de nem mindegy, milyen fűtőberendezésünk van otthon, és mennyire támaszkodnánk az alternatív megoldásokra! Ha a tűzifa-használaton kívüli egyéb tüzelőanyagokat keresünk, meg kell ismerkednünk a különböző brikett-termékekkel és a pellettel.

A Szociális Tüzelőanyag Program keretében idén is folyamatos az ellátás

2022. december 3. 09:06

A program keretében a tűzifa több mint 50 százaléka már november végéig el is jutott az önkormányzatokhoz.

Ha fával fűt, ezeket a hibákat ne kövesse el!

2024. október 24. 08:10

A legkisebb fatüzelésű kályha is kellemesebb meleget ad, mint a radiátor. De a begyújtásának és az újrarakásának is megvannak a maga trükkjei.