Életmód, gasztronómia

Így készítem a régi idők házi kiflijét

Agrofórum Online

Bár a kifli – mint reggelire szánt péksütemény – még ma is minden háztartásban ott van, egyre kevésbé hasonlít a régi idők házi kiflijére, aminek még súlya volt, amiben nem voltak adalékanyagok és ami napok múlva sem száradt ki úgy, mint a mai „modern” társai. De vajon miben különbözött ez a kifli a maitól?

Nos, abban, hogy másként és más alapanyagokból készült, mint a modern bolti kiflik. Ráadásul a készítőik nem nagyüzemien, rutinszerűen, gépiesen, hanem anyai szeretettel készítették el őket – ez pedig igenis érezhető a házi ételek ízében.

A családi, kézzel írt szakácskönyvek évtizedeken át anyáról leányra szálltak, hogy aztán az én íróasztalom fiókjában pihenjenek meg, amíg tovább nem adom a lányaimnak. Mert bizony tovább adom (bár egyre nehezebb látni a 100 éves megsárgult lapokon szép száras betűkkel írt el-elfolyó, máshol megfakult tintát), hiszen ez valódi kincs, a régi idők íze, az őseink öröksége, amely ily módon életben marad.

Amikor első ízben sütöttem a gyerekeinknek ilyen kiflit, nagy csend lett az asztalnál. Két óvodás és két kisiskolás gyerek mellett tudni lehetett, hogy ha nem csacsognak, nevetgélnek (és szaladgálnak!?) reggeli közben, akkor ott valami van…

Mindannyian kivették a kosárból a maguk példányát (mert fehér vászonkendővel kibélelt kosárba tettem a forró kifliket) és beleharaptak. Majd attól kezdve csak nyammogtak és hümmögtek, hogy Anya, ez de jó… Ezt hol vetted? Mondtam, én sütöttem egy réges-régi szakácskönyvből.

A férjem kuncogott, azt mondta, jól kitoltál magaddal, eztán mindig ilyet kell majd sütnöd… De aztán ő is megkóstolta, lehunyta a szemét és azt mondta: Úristen, ez milyen finom! Ne vegyünk többé boltit. Majd segítek én is… – és így is lett. A bolti kiflik mellett ma már elmegyünk, rájuk se nézünk.

A házi kifli/zsemle receptünk azóta olyan népszerű lett, hogy a gyerekeink minden iskolai bulira ilyet visznek szendvicskrémekkel megkenve (erről majd a következő részben mesélek), de az iskolai erdei kirándulásokra is ilyet visznek, ha bográcsozást terveznek.

No, de most jöjjön az „ősi”, de annál egyszerűbb recept, amiből 16 db kifli lesz:

Házi kifli recept

Hozzávalók: 4 dl tej, 5 dkg lágy vaj, 1 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 60 dkg liszt, 1 csomag (szárított) élesztő

1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépben (vagy hagyományosan) bedagasztjuk. Ha konyhai robotgéppel csináljuk, rá kell szánni jó néhány percet, mert ettől lesz igazán finom állagú a tészta. A bedagasztott tésztát meleg helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.

2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (nagyon jó állagú, nem ragad, nem is kell hozzá nagyon plusz liszt), és 4 cipócskára osztjuk.

3.) Minden cipócskát kör alakúra nyújtunk, és minden körlapot 4 részre vágunk, így 4×4 háromszöget kapunk. Minden egyes háromszöget az átfogónál (azaz a legszélesebb részénél) fogva feltekerünk a csúcs felé, és az így kapott kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ha nem akarunk hajtogatni, zsemléket is formázhatunk belőlük.

4.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a kifliket pedig kelni hagyjuk 15 percre, majd megkenjük felvert tojással a tetejüket, és 15 perc alatt készre sütjük őket.

A kész kiflik isteni finomak, omlósak.

Kenhetünk rájuk vajat, édes lekvárt, de sós feltétekkel, szendvicskrémekkel is nagyon finomak. Nem számoltam sosem ki, de egészen biztosan olcsóbbra is jön ki a 16 kifli, mintha boltit vennénk. De az igazi megtakarítás abban rejlik, hogy egészségesebb péksütemény kerül így a tányérunkra, mint a bolti társaikkal.

A liszttel lehet „játszani”, a fehér liszt arányát lehet úgy csökkenteni, hogy teljes kiőrlésűvel vagy zabpehellyel helyettesítjük (kb. a 25%-át), de a kisebb gyerekek általában a hagyományos verziót kedvelik. A kiflik tetejét meg lehet szórni lenmaggal, szezámmaggal, tökmaggal, ettől csak még esztétikusabb külleműek és finomabbak lesznek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.