Életmód, gasztronómia

Így készítsünk gluténmentes házi leveskockát!

Agrofórum Online

A házi leveskocka készítésének ötlete első ízben akkor merült fel bennem, amikor rájöttem, hogy majdnem minden ételízesítő tartalmaz glutént. Pedig – józan paraszti ésszel végiggondolva – elég lenne, ha csak fűszereket tartalmazna minden ételízesítő, legyen az por, kocka vagy zselé.

Ez lehet, sok embernek nem számít, nekünk viszont nagyon is, mivel a legnagyobb gyermekünk lisztérzékeny, így a bolti ételízesítők zöme helyből kuka. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy ezekben mennyi ízfokozó és adalékanyag van a glutén mellett, ami minden, csak nem egészséges.

Van ugyan egy kocsonyás állagú erőleveskocka (több ízben), ami gluténmentes, és elvétve lehet natúr ételízesítőket is találni, de nem jobb akkor egy olyan, amit mi magunk készítünk el és pontosan tudjuk, mit tartalmaz?

A gyerekek szeretnek zöldséget pucolni, ha szerencsénk van, fel is falnak közben egy csomó nyers sárgarépát, amiről ugye mind tudjuk, milyen jót tesz a látásnak és az egészségnek, és az sem baj, ha a kisebb-nagyobb porontyok megtanulnak hagymát vagy petrezselymet aprítani, vagy azt, hogyan kell a zöldségeket a konyhai mérlegen lemérni.

Arról nem beszélve, hogy nem árt, ha felnőtt korukra pontosan megtanulják, melyik zöldség/fűszernövény hogyan néz ki, milyen ízű/illatú, és milyen ételekhez illik a leginkább.

Zöldségek a konyhában
(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

A recept pofonegyszerű, csupán egy kosárnyi friss zöldség kell hozzá (amit mi mindig a piacról szerzünk be), egy turmixgép és fagyasztóba való jégkockatartók (lehetőleg több darab).

Mutatom a receptet:

Hozzávalók: 1 kis darab zeller, 1 fehérrépa, 3 sárgarépa, 1-2 szál zeller levél, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 1 nagy csipet rozmaring, 1 szál póréhagyma, 1 kisebb paprika, 1 csokor petrezselyem, 2 szál kapor, 1 teáskanál piros paprika, pici gyömbér, 2 dl olíva olaj, 1 teáskanál tengeri só, őrölt bors.

1.) A hozzávalókat megtisztítjuk, felaprítjuk, és turmixgépbe tesszük, majd mindent pépesre turmixolunk. Ha nincs álló turmixgépünk, egy mély edényben egy botturmix segítségével is pépesíteni tudjuk a zöldségeket.

2.) A pépet jégkockatartóba kanalazzuk, majd a fagyasztóba tesszük.

Érdemes előre bevásárolni több jégkockatartót és rögtön nagyobb mennyiséget készíteni a leveskockákból, hiszen ezeket nem csak levesekhez, de szószos húsokhoz, mártásokhoz, tésztafélékhez, zöldséges ragukhoz is felhasználhatjuk.

A leveskockákat, miután elkészültek, nem kell a jégkockatartóban tartani, mert úgy sok helyet foglalnak. Érdemes kiszedni őket, és egy dobozba vagy nejlonzsákba szórni, és úgy elrakni őket a mélyhűtő egy szabad sarkába.

Hamar elfogy, mert egy levesbe olykor bele lehet szórni 4-6 darabot is ezekből, de megéri rendszeresen elkészíteni, mert nagyon finom fűszeres-zöldséges ízt ad minden ételnek.

Érdemes olykor a saját ízlésünk szerint más fűszernövényekkel, több sóval, vagy épp kevesebbel variálni, hogy megtaláljuk azt az ízvilágot, ami a családunknak a leginkább megfelel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Csicseriborsóból gluténmentes zsemle

2024. május 23. 10:10

A gluténmentes étkezés nagy kihívást jelent sokaknak, ráadásul drága. A csicseriborsóból készült zsemle elkészítése viszont egyszerű.

Kovászos uborka, gluténmentesen

2024. július 13. 12:10

Próbálja ki a falusias verziót, krumpliszeletekkel készítse el a kovászos uborkát, és az még finomabb is lesz, mint a kenyeres változat.

Karfiolból pizza? Hihetetlen, de minden gyerkőc szereti!

2024. január 13. 08:10

Akár hiszik, akár nem, a karfiolból isteni finom diétás, gluténmentes pizza süthető! Aki egyszer kipróbálja, a rabjává válik, hiszen ugyanolyan finom, mint a hagyományos, csak ez nem nehezíti el az embert, nem ugrik tőle az egekbe a vércukrunk és nem hízunk tőle... Ugye, máris izgalmasabbnak tűnik, mint a lisztes verzió?

Biogabona: nagyobb arányú feldolgozás lenne szükséges

2019. március 24. 10:38

Mára az a helyzet alakult ki, hogy hiába vannak remek biotermékeink, vannak jó malmaink, megfelelő számú kézműves pékségünk és jó minőségű gabonánk is, az mégis elhagyja az országot, és legfeljebb feldolgozott formában érkezik vissza hozzánk.