Életmód, gasztronómia

Így készítsünk gluténmentes házi leveskockát!

Agrofórum Online

A házi leveskocka készítésének ötlete első ízben akkor merült fel bennem, amikor rájöttem, hogy majdnem minden ételízesítő tartalmaz glutént. Pedig – józan paraszti ésszel végiggondolva – elég lenne, ha csak fűszereket tartalmazna minden ételízesítő, legyen az por, kocka vagy zselé.

Ez lehet, sok embernek nem számít, nekünk viszont nagyon is, mivel a legnagyobb gyermekünk lisztérzékeny, így a bolti ételízesítők zöme helyből kuka. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy ezekben mennyi ízfokozó és adalékanyag van a glutén mellett, ami minden, csak nem egészséges.

Van ugyan egy kocsonyás állagú erőleveskocka (több ízben), ami gluténmentes, és elvétve lehet natúr ételízesítőket is találni, de nem jobb akkor egy olyan, amit mi magunk készítünk el és pontosan tudjuk, mit tartalmaz?

A gyerekek szeretnek zöldséget pucolni, ha szerencsénk van, fel is falnak közben egy csomó nyers sárgarépát, amiről ugye mind tudjuk, milyen jót tesz a látásnak és az egészségnek, és az sem baj, ha a kisebb-nagyobb porontyok megtanulnak hagymát vagy petrezselymet aprítani, vagy azt, hogyan kell a zöldségeket a konyhai mérlegen lemérni.

Arról nem beszélve, hogy nem árt, ha felnőtt korukra pontosan megtanulják, melyik zöldség/fűszernövény hogyan néz ki, milyen ízű/illatú, és milyen ételekhez illik a leginkább.

Zöldségek a konyhában
(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

A recept pofonegyszerű, csupán egy kosárnyi friss zöldség kell hozzá (amit mi mindig a piacról szerzünk be), egy turmixgép és fagyasztóba való jégkockatartók (lehetőleg több darab).

Mutatom a receptet:

Hozzávalók: 1 kis darab zeller, 1 fehérrépa, 3 sárgarépa, 1-2 szál zeller levél, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 1 nagy csipet rozmaring, 1 szál póréhagyma, 1 kisebb paprika, 1 csokor petrezselyem, 2 szál kapor, 1 teáskanál piros paprika, pici gyömbér, 2 dl olíva olaj, 1 teáskanál tengeri só, őrölt bors.

1.) A hozzávalókat megtisztítjuk, felaprítjuk, és turmixgépbe tesszük, majd mindent pépesre turmixolunk. Ha nincs álló turmixgépünk, egy mély edényben egy botturmix segítségével is pépesíteni tudjuk a zöldségeket.

2.) A pépet jégkockatartóba kanalazzuk, majd a fagyasztóba tesszük.

Érdemes előre bevásárolni több jégkockatartót és rögtön nagyobb mennyiséget készíteni a leveskockákból, hiszen ezeket nem csak levesekhez, de szószos húsokhoz, mártásokhoz, tésztafélékhez, zöldséges ragukhoz is felhasználhatjuk.

A leveskockákat, miután elkészültek, nem kell a jégkockatartóban tartani, mert úgy sok helyet foglalnak. Érdemes kiszedni őket, és egy dobozba vagy nejlonzsákba szórni, és úgy elrakni őket a mélyhűtő egy szabad sarkába.

Hamar elfogy, mert egy levesbe olykor bele lehet szórni 4-6 darabot is ezekből, de megéri rendszeresen elkészíteni, mert nagyon finom fűszeres-zöldséges ízt ad minden ételnek.

Érdemes olykor a saját ízlésünk szerint más fűszernövényekkel, több sóval, vagy épp kevesebbel variálni, hogy megtaláljuk azt az ízvilágot, ami a családunknak a leginkább megfelel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Biogabona: nagyobb arányú feldolgozás lenne szükséges

2019. március 24. 10:38

Mára az a helyzet alakult ki, hogy hiába vannak remek biotermékeink, vannak jó malmaink, megfelelő számú kézműves pékségünk és jó minőségű gabonánk is, az mégis elhagyja az országot, és legfeljebb feldolgozott formában érkezik vissza hozzánk.

Gluténmentes karácsony: így alakítja át a piacot az ünnepi roham

2025. december 11. 07:10

A karácsonyi időszakban meredeken nő a gluténmentes termékek iránti kereslet, a gyártók pedig újragondolják teljes szezonális kínálatukat.

A gluténérzékenyek diétája felér a más krónikus betegséggel élők gyógyszerszedésével

2023. október 23. 13:10

A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan idén második alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft. termékekkel kapcsolatos innovációt.

Máktorta liszt nélkül egyszerűen

2024. január 27. 08:10

A mák a tél egyik legnépszerűbb élelmiszere, amiből nagyon sokféle finomság készíthető.