Életmód, gasztronómia

Így készül a gyógynövényes füstölő házilag

Agrofórum Online

Mindig is érdekeltek a természetes megoldások és a füstölők terén is azt vettem észre, hogy viszonylag ritkán lehet kapni teljesen tiszta alapanyagból készültet. Nekiálltam hát házilag füstölőt készíteni, méghozzá gyógynövényekből!

A térillatosításra használt füstölők nagy százaléka Távol-Keletről származik és mindenféle káros ragasztóanyagokkal rögzítik a pálcára a sokszor kiismerhetetlen porított anyagokat, melyek füstölőként kaphatók. Ezeknek az egészségre gyakorolt hatásai mindig bizonytalanok, főleg, ha még ellenőrizetlen helyről is vesszük őket.

Így gondoltam egyet, és motivációt gyűjtöttem gyógynövényes oldalakról, hogyan lehetne egészségesebb, vagy kevésbé káros gyógynövényes füstölőket készíteni.

Mi szükséges a füstölő házilag történő elkészítéséhez?

Ah ázi készítésű füstölőhöz valódi gyógy- és aromanövények kellenek hozzá, tehát szedtem egy csomó rozmaringot, zsályát, mentát és más aromanövényeket.

Lassan és sötétben szárítottam a leveleket, hajtásokat, hogy a szín és aroma a lehető legjobban megmaradjon, majd óvatosan a háromnegyedében száraz leveleket összekötöztem, tisztán éghető, ragasztómentes spárgával rögzítettem egymáshoz.

Ugyanígy kipróbáltam sima cérnával is, tökéletesen működött.

Füstölő házilag
A háromnegyedében száraz leveleket összekötözhetjük például tisztán éghető spárgával vagy cérnával (fotó: Pexels)

Hogyan működik füstöléskor?

A házi készítésű füstölőket minden leírás alapján teljesen másképp kell meggyújtani és másképp is kell elfüstölni, mert nincs semmi, ami megtartaná a “lábán” a kompozíciót.

Ehhez egy nagy, lapos tálkát érdemes használni, mert így a leeső, hamuvá vált növényi részek sem az asztallapra esnek. A gyulladásveszélyre ugyanúgy oda kell figyelni, mint a pálcás változatoknál.

Elég csak a teljesen kiszáradt levélköteget meggyújtani, majd elfújni, hogy csak füstölögjön, és meglepően jól működik.

Mivel sokkal erőteljesebb illata lesz, mint a bolti füstölőknek, így egy kis köteg sokkal tovább elegendő és természetesebb illatot ad majd.

Milyen növényekből készülhet?

Az alapot zsályából, rozmaringból, mentából és kakukkfűből készítettem, de kipróbáltam rózsaszirmokkal, mentavirágokkal, de még szárított narancskarikákkal is.

Az illatok messze nem olyan intenzívek, legalábbis nem abban a természetellenes formában, mintha bolti pálcás füstölővel dolgoznánk. Inkább természetes hatást keltő, és mégis illatos a végeredmény.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Fenyőrügyszirup készítése házilag

2022. május 2. 05:36

A fenyőrügyszirup azért is különleges, mert a népgyógyászati feljegyzések alapján légúttisztítóként, a légzőszervi betegségek esetén lesz érdekes számunkra.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Hasznos vagy káros a tyúkhúr?

2020. augusztus 1. 04:36

K. Ernő kérdése: A tyúkhúrról úgy tudtam korábban, hogy egy közönséges gyomnövény. Az utóbbi időben viszont többször is hallottam, hogy az ültetvényekben kedvező hatásai lehetnek. Mi az igazság? Hasznos vagy káros a tyúkhúr a szőlő- és gyümölcsültetvényekben?

A borsmenta szárítása, fagyasztása és tartósítása

2022. október 7. 13:32

A borsmentát könnyű tartósítani, így aromás frissítő ízét télen is élvezhetjük.