Életmód, gasztronómia

Így lehet liszt nélkül, rizsből pizzatésztát készíteni

Agrofórum Online

Akinek a családjában van lisztérzékeny felnőtt vagy gyerek, az pontosan tudja, hogy mekkora kihívás gluténmentes pizzát sütni – ó pláne, lisztmentesen.

Persze, lehet kapni csodás gluténmentes liszteket és pizzákat (3-4-szeres áron a hagyományos liszthez képest), de még ez sem garancia arra, hogy ehető lesz, amit sütünk, mert a gluténmentes tésztaételek sokszor fullasztó állagúak, fűrészporosak, kőkemények vagy szimplán ehetetlenek.

Nagycsaláddal a nyakamon

Így hát a férjemmel nyitott szemmel járunk és előszeretettel próbálunk ki minden olyan alternatív ötletet, ami működhet mint liszthelyettesítő. Nos, a rizs ilyennek tűnik, ráadásul a gyerekek szeretik is.

Nálunk például a legkisebb gyerek csirkehús-rajongó, az egy évvel idősebb lányunk kolbász- és szalámi-rajongó, a fiunk inkább csak a biztos margaréta-alapra megy, a legidősebb lányunk pedig imádja a sajtokat.

Nem érdemes hát egyfélét sütni, nagy tepsivel, mert akkor beindul a nyafi, hogy miként lehetett volna ez jobb. Ha viszont 4 külön pizzalapon elősütjük a „tésztát”, majd mindet kívánság szerint megpakoljuk – teljes lesz a siker!

Hozzávalók: 1 csésze rizs, 2,5 csésze víz (a főzéshez), 2 tojás, só, oregánó, bazsalikom, fokhagymasó

Feltétnek: paradicsomszósz, csíkokra vágott (gép)sonka, kukorica, reszelt sajt

Elkészítés:

1.) Megmossuk és a szokásos módon megfőzzük a rizst. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.

2.) A rizst botmixerrel (turmixgéppel) pépesítjük, hozzáadjuk a tojásokat, ízlés szerint fűszerezzük, majd sütőpapírral bélelt pizzasütő lapra kanalazzuk – olyan az állaga, mint a krumplipüré, szépen el lehet simítani a tálon.
3.) Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük, majd kivesszük, rátesszük a feltétet (paradicsomszósz, sonka, sajt, kukorica stb.), és további 5-10 percig sütjük (vagy grillezzük), amíg a sajt ráolvad.

Az alábbi videón egy csirkés rizs-pizza elkészítését követhetjük nyomon – kipróbáltuk, ez is nagyon finom! KATTINTSON!

(Fotó: marcos vega/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Hamarosan amerikában termesztett rizst ehetnek a kínaiak

2018. december 30. 14:05

Kína először nyitotta meg piacát az amerikai rizs előtt, ami szakértők szerint újabb jele annak, hogy kezd enyhülni a két ország között fagyossá vált kapcsolat.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Új rizsfajták a fókuszban

2021. július 31. 09:37

Egy új, a Rice folyóiratban publikált kutatás eredményei szerint olyan rizsfajtákat fedeztek fel Vietnamban, amelyek hozzájárulhatnak klímaadaptív rizsfajták nemesítéséhez. A munka jelenleg olyan fajták azonosítására irányul, amelyek nagyfokú vitalitásuk révén képesek lehetnek átvészelni a – klimatikus értelemben – kiszámíthatatlan jövőt.