Életmód, gasztronómia

Így lehet liszt nélkül, rizsből pizzatésztát készíteni

Agrofórum Online

Akinek a családjában van lisztérzékeny felnőtt vagy gyerek, az pontosan tudja, hogy mekkora kihívás gluténmentes pizzát sütni – ó pláne, lisztmentesen.

Persze, lehet kapni csodás gluténmentes liszteket és pizzákat (3-4-szeres áron a hagyományos liszthez képest), de még ez sem garancia arra, hogy ehető lesz, amit sütünk, mert a gluténmentes tésztaételek sokszor fullasztó állagúak, fűrészporosak, kőkemények vagy szimplán ehetetlenek.

Nagycsaláddal a nyakamon

Így hát a férjemmel nyitott szemmel járunk és előszeretettel próbálunk ki minden olyan alternatív ötletet, ami működhet mint liszthelyettesítő. Nos, a rizs ilyennek tűnik, ráadásul a gyerekek szeretik is.

Nálunk például a legkisebb gyerek csirkehús-rajongó, az egy évvel idősebb lányunk kolbász- és szalámi-rajongó, a fiunk inkább csak a biztos margaréta-alapra megy, a legidősebb lányunk pedig imádja a sajtokat.

Nem érdemes hát egyfélét sütni, nagy tepsivel, mert akkor beindul a nyafi, hogy miként lehetett volna ez jobb. Ha viszont 4 külön pizzalapon elősütjük a „tésztát”, majd mindet kívánság szerint megpakoljuk – teljes lesz a siker!

Hozzávalók: 1 csésze rizs, 2,5 csésze víz (a főzéshez), 2 tojás, só, oregánó, bazsalikom, fokhagymasó

Feltétnek: paradicsomszósz, csíkokra vágott (gép)sonka, kukorica, reszelt sajt

Elkészítés:

1.) Megmossuk és a szokásos módon megfőzzük a rizst. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.

2.) A rizst botmixerrel (turmixgéppel) pépesítjük, hozzáadjuk a tojásokat, ízlés szerint fűszerezzük, majd sütőpapírral bélelt pizzasütő lapra kanalazzuk – olyan az állaga, mint a krumplipüré, szépen el lehet simítani a tálon.
3.) Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük, majd kivesszük, rátesszük a feltétet (paradicsomszósz, sonka, sajt, kukorica stb.), és további 5-10 percig sütjük (vagy grillezzük), amíg a sajt ráolvad.

Az alábbi videón egy csirkés rizs-pizza elkészítését követhetjük nyomon – kipróbáltuk, ez is nagyon finom! KATTINTSON!

(Fotó: marcos vega/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Újra a piacon a 3. legnagyobb rizsexportőr

2020. május 1. 11:09

A koronavírus terjedése miatti szigorítások után májustól már visszatér a világ harmadik legnagyobb rizs exportőre a piacra.

A takarmánybúza ára sokat csökkent Európában

2020. május 4. 08:02

Európában múlt héten a mínuszok domináltak gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül csak a repce ára ment felfelé.

Az indiai rizsexport 15 százalékkal növekedhet

2020. június 3. 13:02

India a világ legnagyobb rizs exportőre és az onnan származó nagyobb szállítmányok korlátozhatják a globális árakat és segíthetnek az országban az egyre duzzadó készletek csökkentésében is.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.