8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Életmód, gasztronómia

Így tartósítsa a terményt befőzőedényben

Agrofórum Online

Ha betartja ezeket az egyszerű lépéseket, befőzéssel egyszerűen tartósíthatja, ami a kertjében megterem.

A befőzőedény nemcsak befőttek készítésére alkalmas, hanem magas savtartalmú élelmiszerek, például gyümölcsök, savanyúságok, zselék és a paradicsom eltevésére is. Kövesse ezt a 10 lépést, és a kertből származó finomságokat egész évben fogyaszthatja, amíg újra el nem jön az ültetési szezon!

Ha alacsony savtartalmú élelmiszerekkel dolgozik, vagy magas és alacsony savtartalmú összetevőket kever, akkor használjon inkább kuktát, mert mérgező anyagok keletkezhetnek. 

Amire szüksége lesz  

  • kisebb zöldségkefe
  • nagy edények vagy szűrők
  • tölcsér
  • nagy fogócsipesz
  • vékony műanyag spatula vagy nem fém kés
  • üvegfogó
  • befőzőedény vagy egy nagy lábos
  • üvegek, tetők, celofán
  • tűzhely

Befőzőedény kiválasztása

A vízfürdős befőzés történhet akár egy szabványos edényben, akár egy nagy fazékban, amelynek az alján elfér a befőzőrács, ami eltartja az edény aljától az üvegeket. Ez és a szorosan záródó fedél fontos része a folyamatnak. Ha elektromos tűzhelyen dolgozik, a fazéknak lapos fenekűnek kell lennie. Mielőtt nekifogna, győződjön meg arról, hogy a fazék elég mély ahhoz, hogy az üvegek tetejét legalább egy 2-3 centiméter víz ellepje.

Befőzési kellékek

A feljebb felsorolt eszközökre szüksége lesz. A befőttesüvegeket nézze át, és a repedezett vagy letört pereműeket dobja inkább az újrahasznosítóba. A befőttesüvegek méretét a választott receptben találja meg; a méretre vonatkozó ajánlások a befőzni kívánt élelmiszertől függően változnak.

A kellékek előkészítése

Mossa el az üvegeket, a fedeleket és a tömítőanyagokat (gumi vagy celofán) forró vízben. Használjon bőven mosogatószert és vizet, majd öblítse el őket. Mivel a beléjük kerülő forró anyag miatt a hideg üvegek eltörhetnek, tegye azokat forró vízbe. A fedeleket is főzze ki. Ügyeljen arra, hogy a tisztításra szolgáló víz ne forrjon fel. Ezután készítse elő a befőzőedényt úgy, hogy félig megtölti vízzel, amit felforral. Tartsa rajta a fedelet, amíg bele nem teszi az üvegeket. Jó ötlet egy második adag vizet is felforralni arra az esetre, ha a folyamat során valamikor még több vizet kell a befőzőedénye töltenie.

Töltse meg az üvegeket!

A termény feldolgozásához mindig kipróbált receptet használjon. Ne hagyjon ki egyetlen összetevőt vagy lépést sem, és ne használjon helyettesítő anyagokat. Ha készen van, vegyen ki az üveget a forró vízből az üvegfogókkal, és öntse ki a benne lévő vizet. Fogja meg a tölcsért, és töltse meg az üveget a kész főzettel a recept által javasolt magasságig – általában fél centit szükséges szabadon hagyni a lágyabb készítmények esetében és 1 centit a gyümölcsök, paradicsom, salsa és szószok esetében. A recept utasításai szerint futtassa végig a spatulát az üveg belsején, hogy az esetleges légbuborékokat kiengedje. Ezt végezze el minden egyes üveggel.

Az üvegek lezárása és vízfürdőbe helyezése

Fogjon egy nedves ruhát, és törölje meg az üvegek peremét, hogy eltávolítsa az esetleges cseppeket. Vegye ki a csipesszel a forró vízből a fedelet. Helyezze az üvegre, és csavarja rá szorosan. Kétféleképpen töltheti meg a befőzőedényt. Vagy ráteszi az állványra az üvegeket, és óvatosan leereszti a konzervdobozba, vagy pedig az állványt a főzőedénybe helyezi, és egyenként, egy üvegfogó segítségével beleteszi az üvegeket. Ügyeljen arra, hogy az üvegek között elegendő helyet hagyjon, hogy a víz mozogni tudjon.

A befőzés folyamata

Amikor az összes befőttesüveget beletette, győződjön meg arról, hogy a rács megfelelően áll a befőzőedényben. Ezután ellenőrizze, hogy legalább 2 cm víz borítja-e az üvegeket; ha szükséges, adjon még hozzá vizet a második edényből. Tekerje fel a hőfokot, és várja meg, amíg a víz intenzíven elkezd forrni. Ezután tegye a befőzőedényre a fedelét; állítsa be az időzítőt a receptnek megfelelően, és addig csökkentse a hőfokot, hogy a víz csak enyhén forrjon. Időnként ellenőrizze, hogy a vízszint 2-3 cm-rel az üvegek felett maradjon.

Az üvegek kivétele

Amikor a szükséges idő letelt, vegye le a befőzőedényt a tűzről, és vegye le a fedelét. Üvegfogóval vegye ki az üvegeket. Helyezze őket egy törülközőre, amely egyrészt felszívja a felesleges vizet, másrészt védi a munkalapot. Az üvegeket 12-24 órán át érintetlenül kell hagyni. 

Az üvegek záródásának ellenőrzése

Ezután ellenőrizze, hogy az üvegek jól zárnak-e. Nyomja le a fedelek közepét. Ha a fedél fel-le pattog, akkor az üveg nem záródik megfelelően. Próbálja meg az ujjaival óvatosan letekerni a fedelet. Ha a fedél a helyén marad, a tömítés jó. Ha a fedél fel-le mozog vagy lejön, akkor vagy azonnal újra feldolgozhatja, ami benne van, vagy a hűtőszekrénybe tegye, és fogyasszák el minél hamarabb, vagy leöntve a tetejéről egy kicsit az üveget a fagyasztóba is teheti. 

Újrafeldolgozás

Ha a fedél nem záródott megfelelően, az újrafeldolgozás jó megoldás. Először el kell távolítani a használt fedelet. Ellenőrizze az üveg peremét is, hogy nincs-e rajta sérülés. Ezután tiszta üvegben kezdje újra a befőzés folyamatát. 

Tárolás

A lezárt üvegeket címkézze fel, írja fel a tartalmukat és a feldolgozás dátumát. Ezután tegye őket hűvös, sötét és száraz helyre. Egy éven belül használja fel!

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

A lassú betakarítás és a rossz termésviszonyok miatt drágult a búza

2023. július 6. 09:46

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent a következő határidőre.

Vásároljon új John Deere kombájnt kedvező árfolyamon, amit kifizethet akár terménnyel is!

2020. április 3. 08:56

Új kombájnberuházásnál a gép műszaki és specifikációs tulajdonságai mellett sokszor az egyik legfontosabb kérdés a különböző beruházást segítő megoldások lehetőségei a finanszírozás tekintetében. A legújabb KITE akcióban többféle megoldással igyekeznek segíteni a leendő kombájnvásárlókat ezen a területen is.

A kisebb termés ellenére növelheti jövőre a gabonaexportot Oroszország

2021. május 24. 08:36

Oroszország versenyben áll az Európai Unióval a világ legnagyobb búzaexportőre címért.

A várható esőzések miatt csökkentek az árak

2021. augusztus 20. 09:07

Európában a nap végén a malmi búza 261 euróba, a kukorica 215,75 euróba, a repce 564 euróba, a takarmánybúza pedig 191 angol fontba került tonnánként.