32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Életmód, gasztronómia

Így vásároljon tűzifát: tippek, tanácsok, hogy ne a pénze égjen!

Andreas Stihl Kft.

Az előző évek felmérései szerint a magyar emberek körében még mindig a fa az egyik legkedveltebb fűtőanyag. Ez pedig annak köszönhető, hogy a tűzifával tudjuk a legnagyobb hőenergiát előállítani, méghozzá a legkedvezőbb áron. Ehhez azonban nem mindegy, milyen fát választunk. A STIHL szakértői most hasznos tanácsokat adnak a megfelelő tűzifa kiválasztásához, feldolgozásához és tárolásához.

Az, hogy milyen tűzifát választunk, honnan és kitől szerezzük be, egyáltalán nem egy elhanyagolható kérdés. Ugyanis ha jól választunk, pénzt spórolhatunk!

Honnan vegyünk fát?
Már az interneten is számtalan helyről vehetünk fát, azonban legyünk elővigyázatosak, nehogy csalókba ütközzünk. Számtalan olyan esetet hallani, hogy jó minőségű száraz fa helyett nagyon magas víztartalmú, frissen vágott fát adnak el. „Törekedjünk arra, hogy ellenőrzött minőségű fát vegyünk. Ha biztosra akarunk menni, olyan eladótól szerezzük be a fűtőanyagunkat, aki a NÉBIH hatósági nyilvántartásában is szerepel, a számlát pedig minden esetben őrizzük meg egy esetleges panasz esetére.” – tanácsolta a szakértő.

Mikor vegyünk fát?
Ne hagyjuk az utolsó pillanatra! A tűzifát minél előbb vásároljuk meg, mert így van ideje száradni a felhasználásig. A STIHL szakértői szerint a tárolásnál a legfontosabb szempont, hogy a fa lehetőleg mindig védve legyen a csapadéktól, de azért oldalt hagyjuk helyet a szellőzésnek, hogy ne induljon korhadásnak. Az ideális kültéri fatároló dél felé néz, így csapdába ejti a nap melegét, valamint egy kis emelvényre helyezzük el, hogy a talajnedvesség se érje. Lehetőleg hasogatva tároljuk a fát, mert úgy gyorsabban szárad a nagyobb felülete miatt. A jó tűzifa nedvességtartalma 20% alatti, de inkább 10-15% között van. Csak az összehasonlítás kedvéért: a frissen vágott fának körülbelül 40-50% közötti a víztartalma, így égésekor a víz elpárolgása elnyeli a benne lévő energia jó részét. Ha kellő odafigyeléssel választunk fát, és megfelelő körülmények között tároljuk, akár 30%-kal is növekedhet a tűzifa fűtőértéke.

Milyen fát vásároljunk?
Sokan a legpraktikusabb megoldásnak azt tartják, ha rögtön kandallókész fát vásárolnak. Ez azonban természetesen jóval drágább a kevésbé feldolgozott tűzifánál, hiszen a faanyag feldolgozottságával arányosan nő az ára és csökken az elérhetősége. A vastag, aprított fák, vagyis a fahasábok a legkelendőbbek, az úgynevezett kandallófák közül pedig azok, amelyek minél keményebbek, ugyanis ezek tovább égnek. Ilyen például az akác, a bükk, a kőris, a tölgy, vagy a gyümölcsfák. „Ha nem a kényelem az elsődleges szempont számunkra, hanem spórolni szeretnénk, érdemes minél kevésbé feldolgozott tüzelőt vásárolni, és inkább megfelelő védőfelszerelésbe és munkaeszközökbe fektetni a pénzt, hiszen így akár az otthonunkban a szükséges méretűre vághatjuk a fadarabokat.” – tette hozzá a STIHL szakértője.

Mivel vágjuk a fát?
Amennyiben a tűzifa rönk formájában érkezik, nélkülözhetetlen egy könnyű, egyszerűen használható, megbízható, komfortos és biztonságos fűrészt beszereznünk. A STIHL tűzifa-aprításhoz ajánlott fűrészei benzines, akkus és elektromos változatban is elérhetők. A benzines gépek kedvelőinek a STIHL MS 170 vagy a STIHL MS 180 ajánlott, amelyek kis méretük ellenére nagy teljesítménnyel rendelkeznek. A STIHL MSA 220 C-B a legújabb, erős akkus fűrész, míg az elektromos kategória könnyen kezelhető és jó vágásteljesítményű gépe az MSE 141 C-B.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

51 méter, 65 centiméter, több, mint 140 éves és köszöni, jól van

2019. április 12. 08:36

A Somogy-megyei Iharosberényi Erdészet területén hivatalosan is lemérték az eddig legmagasabbnak tartott fa magasságát, és felmérték állapotát.

Az ország legjobb fakitermelői Bábolnán küzdenek meg egymással

2022. augusztus 26. 09:36

Az országos döntőt szeptember 10-én, szombaton, a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon rendezik meg, ahova négy regionális válogató versenyről kerülhetnek be az ország legprofibb favágói.

Készítse fel nyaralóját az őszre

2019. szeptember 4. 11:46

Egy gondozott nyaraló fenntartása, bár rengeteg munkával jár, de annál több boldogságot nyújt azzal, hogy itt bármikor kipihenhetjük a fárasztó munkanapokat.

Ezeket a növényeket ültesse a télen is csodálatos kertért

2020. november 17. 11:48

Sokan azt gondolják, a kert csak tavasszal vagy nyáron tudja virágos arcát mutatni, pedig számos olyan őszi növény van, amelyet ha az első fagyok előtt elültetünk, alapjaiban tudják meghatározni téli kertünk, balkonunk, vagy erkélyünk hangulatát.