Életmód, gasztronómia

Imádni való pulykás finomságok

Gallicoop

A pulyka semleges ízének, finom állagának köszönhetően számos szezonális alapanyaggal kombinálható. Használjuk ki az októbert, variáljuk bátran a húst édes, kesernyés, sós termésekkel! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi most hét ötletet ad, mivel is érdemes tálalni kedvenc húsunkat.

Halloweenra

Napjaink slágere az évekre elfeledett sütőtök, mely most reneszánszát éli. Magas béta-karotin tartalma és könnyű emészthetősége miatt már bébikortól ajánlott fogyasztása. Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, mely édeskés, gyengéd ízével a legkisebbeknek is finom. Felnőtt verzióban megbolondíthatjuk a húst és a zöldséget gyömbérrel, kurkumával, curry fűszerkeverékkel.

Könnyen emészthető

Vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából. Ez a gyümölcs magas rosttartalma miatt ajánlott székrekedésre, immunerősítő hatásával segít felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Pikáns fűszerezéssel érdekesen elegyedik a sós hús és az édes gyümölcs. Kakukkfűvel, oregánóval fokozható a hatás! A Gallicoop termékei közt találunk tölthető, raguhoz aprított és egész pulykahúst is, attól függően, hogy szeretnénk tálalni a szilvás fogást.

Arabos hangulatban

A pulykát kombinálhatjuk aszalt gyümölcsökkel is. Remekül passzol az aszalt szilvához, vagy éppen a sárgabarackhoz. Keleties fűszerekkel ízesítve megidézhetjük Marokkót, ahol a tagine, avagy a cserépben főtt ragu hasonló alapanyagokból készül el. Akár mi is beruházhatunk egy tagine tálra, hiszen ebben sütve a hús megőrzi szaftosságát, nedvességtartalmát.

Rózsaszín körettel

A cékla vastartalmának köszönhetően hatékony vérképző, immunerősítő és méregtelenítő zöldség. Sokáig eláll, bármikor előkaphatjuk a kamrából, ha méltó köretet szeretnénk a pulyka köré varázsolni. Gyönyörű színt ad például a rizottónak. Egy rizses egytálétel, egy szelet pulyka, és már jól is laktunk!

Hétköznapi hősök

Ha a klasszikus őszi gyümölcspárosításra szavazunk, könnyű dolgunk van. Elég egy tepsiben összesütni a húst és a köréje halmozott terméseket, máris kész a vasárnapi ebéd! Mindkét gyümölcs rostban, vitaminban gazdag, és távol tartja tőlünk a megfázásos betegségeket.

Püré helyett

A gesztenye sokoldalúan felhasználható. Összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív- és érrendszer egészségét védő étrendbe. Őszi szülinapok kedvenc fogása lehet a gesztenyével töltött pulyka. A közkedvelt termés semmi máshoz nem hasonlítható íze különlegessé, ünnepivé varázsolja a húst. Fűszerezésben harmonizál a kakukkfűvel, petrezselyemmel és más zöldfűszerekkel.

Ne várjunk karácsonyig!

A méltatlanul elhanyagolt, egyszer egy évben előkapott gyümölcs pulykába töltve nagymamáink konyháját idézi. Ez a termés számos kultúrában a boldogság, a szerelem, a termékenység szimbóluma. Gyömbérrel, fahéjjal tetézve a fogást mi is azonnal szerelembe esünk. Ha mással nem, az étellel biztosan.
—-
ŐSZI ÍZEK A TÁNYÉRON

Receptajánló:

Almás-édesburgonyás pulykamell
4 főre

2 db alma
3 db édesburgonya
1 db póréhagyma
4 szelet Gallicoop pulykamellfilé
2 dl almalé

Bors
1 marék friss zsálya
olívaolaj

Az almát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, és a megpucolt édesburgonyával együtt felkockázzuk. A póréhagymát karikára vágjuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük. A sütőt 180 fokra bemelegítjük. Egy jénai tálat kiolajozunk, beletesszük az almát, édesburgonyát, póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, friss zsályával megszórjuk. Almalével felöntjük, majd rátesszük a húst, lefedjük alufóliával, és a sütőbe toljuk 30 percre. Levesszük a fóliát, és 15 percre még visszatoljuk a tálat a sütőbe.

Céklás szőlős pulykás saláta pulykamellel és friss kecskesajttal
4 főre

40 dkg Gallicoop pulykamell
50 dkg tisztított, sült cékla
1 fürt szőlő
1 tk szárnyas fűszersó
frissen őrölt bors
10 dkg friss kecskesajt
kevés vaj

Az öntethez:
1 dl olívaolaj
1 tk dijoni mustár
1 citrom leve

Bors

 

Serpenyőben kevés vajon megsütjük a felkockázott pulykamellet. Közben fűszersóval és borssal meghintjük. Egy nagy salátás tálba tesszük a felszeletelt céklát, szőlőt, pulykahúst. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a salátára, megszórjuk a kecskesajttal, és azonnal tálaljuk.

Sütőtökös pulyka bolognai
4 főre

50 dkg Gallicoop darált pulykahús
25 dkg sütőtök
1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl paradicsomlé
40 dkg spagetti
1 marék friss oregánó

Bors
10 dkg reszelt parmezán
olívaolaj

Egy lábasban olívaolajat hevítünk, rádobjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darálthúst, sót, borsot, oregánót, és fehéredésig sütjük. Beletesszük a megpucolt, kis kockára vágott sütőtököt,és felöntjük paradicsomlével. Félig lefedve közepes lángon gyöngyöztetve készre főzzük. Közben a spagettit roppanósra főzzük a csomagoláson feltüntetettek szerint. Leszűrjük, sóval, és olívaolajjal átkeverjük, és a sütőtökös-húsos raguval tálaljuk. Reszelt parmezánnal megszórjuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Őszi vitaminbomba

2019. november 1. 09:00

Ha ránézek erre a színes különlegességre, azonnal az ősz jut eszembe. Természetesen nem csak akkor készíthető el, de a zöld-lila-narancssárga kombinációja a lehulló falevelek színkavalkádját idézi.

Tejfölös derelye szalonnás káposztával töltve

2019. november 16. 09:26

Nagymamám konyhájában találkoztam először ezzel a különleges, ám annál egyszerűbb szláv eredetű étellel.

Tárkonyos csirkeragu leves

2018. február 2. 09:24

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

Hideg van: jöhet egy klasszikus marhagulyás?

2019. november 23. 05:39

Egy tányér forró gulyás – aki szereti annak egy kis csípős paprikával megbolondítva – még a legborongósabb őszi napokon is képes „feléleszteni” az embert!