Életmód, gasztronómia

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

Agrofórum Online

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

A legtöbben úgy vagyunk a csokoládéval, mint Gombóc Artúr: mindegy, hogy kerek, szögletes, lapos vagy tömör, csomagolt vagy meztelen, egész vagy megkezdett, édes vagy keserű, tavalyi vagy idei, egyszóval minden olyan csokoládét szeretünk, amit csak készítenek a világon. Ha valaki az élvezeti élményen túl, mélyebb betekintést is szeretne nyerni nemcsak a csokoládé-, de a kávé- és teakészítés rejtelmeibe is, annak nagyszerű lehetőség a hazánkban elsőként, 2017-től kétévente induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakirányú továbbképzése a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán, melynek új évfolyama szeptemberben indul.

Az ország első diplomával elismert képzésére nemcsak a felsorolt élvezeti cikkekkel foglalkozó szakemberek jelentkezését várják, hanem lelkes amatőröket is. A képzés legfőbb célja minden esetben a magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget biztosító oktatás megvalósítása, megfűszerezve a szükséges piaci, jogi és vállalkozási ismeretekkel. A kötelező és fakultatív tárgyak elvégzése során a csokoládé-, kávé- és teakultúrától az érzékszervi minősítésen keresztül a termékek táplálkozástudományi vonatkozásáig tartó témakörökkel is megismerkedhetnek a hallgatók, ezeket az ismereteket pedig minden esetben a Szent István Egyetem legkiválóbb szakemberei mellett az adott szakterületeken nagy múltra visszatekintő vállalatok szakértői adják át a hallgatóknak.

A négy féléves, levelező munkarend keretében végezhető képzés során a résztvevők olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyek alapján képesek lesznek akár önállóan is kiváló minőségű termékek gyártására, a csokoládé, kávé- vagy teakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatainak ellátására, de akár saját üzemet is menedzselhetnek.

Az edukáció egyik, sikeresen teljesítő hallgatója, aki kitüntetéses diplomával végzett, Gárdonyiné Tummel Mária, a Gárdonyi Teaház termékcsalád egyik alkotója. „Szaktudásomat szerettem volna kiegészíteni, illetve egész szakismeretemet komolyabb alapokra helyezni a képzés elvégzésével. Későbbi munkámhoz nélkülözhetetlen szaktudást kaptam, amiket mindennap kamatoztatni tudok.”

A képzés másik sikeres végzőse Somogyi Renáta, a Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely cukrásza és most már csokoládé, -kávé, -teakészítő mestere. A fagylaltozó elnyerte többek között 2017-ben a Gelato World Tour világbajnoki döntőjén a szakmai zsűri különdíjat illetve 2018-ban az év fagylaltja címet. Elmondása alapján „a képzés bővebb ismeretekbe enged betekintést, a csokoládét, kávét és teát illetően, ezentúl cukrászati ismereteimet szerettem volna kicsit kibővíteni, sokrétűbb, mélyebbre hatóbb tudást szerezni.  Az alapanyagok ismerete teljes mértékben maximális volt, a mikrobiológiai háttértudás pedig nagyban hozzájárul a termékfejlesztési sikerekhez. Mindenkinek ajánlom a képzést, akinek szenvedélye a csoki, a kávé vagy a tea.”

Szpodnyiné Fucskó Erzsébet, a Bonbonetti Choco Kft. munkatársa is hasznosnak ítélte a szakirányú képzést, ő a mérnöki képzések között ezt tartotta a legérdekesebbnek, ezért esett erre a választása. „Kifejezetten jónak találtam a társaságot, nagyon érdekes ismereteket sajátíthattunk el, mindenkiben tombolt a tanulási vágy. A szakmérnöki képzést mindenkinek szívből ajánlom, aki szereti a csokoládét, a kávét és a teát.”

A SZIE képzését választotta Pintér Katalin is, aki a Gerbeaud Gasztonómia Kft. tulajdonos-ügyvezetője. „Hosszú évek óta a munkám fontos szereplője a kávé, a csokoládé és a tea. Nagyon megörültem ennek a szaknak, hiszen minél jobban megértünk egy folyamatot annál jobb minőséget érhetünk el! A következetesen, jól felépített tananyag okosan vezetett át a földektől az asztalig. Az elméleten túl laborgyakorlatok és jól szervezett üzemlátogatások is segítették az ismeretek bővítését és kiváló alapot adtak a további fejlődéshez.”

A gasztronómiai vállalkozások munkatársai, illetve a csokoládé, a kávé és a tea szerelmesei számára fókuszált képzés jelentkezési határideje 2019. augusztus 15.

A képzésről az érdeklődők a www.csokoladekavetea.hu honlapon vagy a facebook.hu/csokoladekavetea oldalon tudnak tájékozódni és a csokoladekavetea.hu/jelentkezes felületén tudnak jelentkezni.

További információ:

A képzés gazdasági és tanulmányi felelőse:

Dr. Temesi Ágoston egyetemi adjunktus

Élelmiszertudományi Kar, Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék

Tel.: 06-20-418-3159

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Teatermesztésbe fogtak Magyarországon

2018. augusztus 23. 12:05

Varga Marianna projektvezető, teanagykövet segítségével egy maréknyi magyar termesztő belevágott a teatermesztésbe itthon.

Téli tea – diófalevélből

2023. november 15. 07:10

Kevesen tudják, de a diólevél egy csodálatos gyógynövény, amelyből remek tea készíthető. Ez a tea a népgyógyászati tapasztalatok szerint segít emésztési bajok esetén, de csökkenti a fogínygyulladást vagy a szembetegségeket is.

Oroszország a világ második legnagyobb teaimportőre

2021. április 27. 05:47

Kína a legnagyobb teatermesztő ország a Földön, India a második, a harmadik helyet pedig Kenya szerezte meg a rangsorban.

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!