Életmód, gasztronómia

Jól teljesítettek hazai sörfőzdék

Világgazdaság

A hazai sörfőzdék összesített árbevétele meghaladta a 166 milliárd forintot tavaly, az adózott eredményük pedig 4,57 milliárd forintra ugrott.

Tavaly 109 vállalkozás gyártott sört Magyarországon, amelyek együttesen 2161 dolgozót foglalkoztattak. A 2017-es évhez képest hattal több cég adott 47-tel kevesebb embernek munkát – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére az Opten Kft. által közölt adatokból. A pénzügyi beszámolók alapján a hazai főzdék összesített árbevétele 166,49 milliárd forint volt 2018-ban az egy évvel korábbi 145,53 milliárd után, az adózott eredményük pedig 4,57 milliárd forintra ugrott a 2017-es 189 millióról. A céginformációs szolgáltató tájékoztatása szerint a forgalom 14,4 százalékkal nőtt, a profit pedig a 24-szeresére ugrott. Az összképet azonban némileg torzítja, hogy a 2018-as tevékenysége után 13 gyártó nem adott le beszámolót, miközben 2017-ben még csak hét ilyen cég volt.

A működő sörüzemek 74,3 százaléka, összesen 81 vállalkozás 100 millió forint alatti árbevételt könyvelt el az Opten nyilvántartása szerint, de mivel gyaníthatóan a beszámolóval adós 13 főzde mindegyikét ide kell számolni, a 86,2 százalékos hányad pontosabb képet ad. Ennek a körnek a tagjai átlagosan csak két-három alkalmazottal működnek, miközben a tizenegy, 100 millió és 1 milliárd forint közötti forgalmat lebonyolító gyártóra már egyenként 19-20 fős állomány jut.

Milliárdos forgalmú cég mindössze négy van:

  • a Dreher (59,77),
  • a Heineken Hungária (59,18),
  • a Borsodi (40,88) és
  • a Pécsi Sörfőzde (2,65)együttesen 1702 embernek ad munkát.

A bőcsi üzem valamelyest felzárkózott a piacot fej fej mellett vezető Dreher és Heineken pároshoz, a pécsiek viszont a mennyiségi értékesítés terén kiszálltak a versenyből. Annak megfelelően alakították át ugyanis a termékportfóliójukat, hogy élhessenek az adókedvezménnyel: a korábbi nyolcezer helyett 2017 júliusától ugyanis évi 200 ezer hektoliterre emelte a jövedéki törvény a kisüzemi sörfőzdék minősítésének felső határát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Hamarosan luxustermék lehet a sör

2022. április 25. 08:03

Régóta ismert, hogy a sör egyre drágább, a söripar azonban még nem reagál a jelenleg égbe szökő energiaárakra.

Most szedjük a komlót! - Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

2022. szeptember 18. 05:36

A komló a házi sör alapja, de süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

Sörár-sokk: rendkívül rossz termésre figyelmeztetnek a gazdák

2023. július 12. 07:40

A sör ára a közeljövőben tovább emelkedhet, ennek oka a nagyon rossz idei sörárpa termés.