Életmód, gasztronómia

Jön a szupervízbőség kora

HOLDBLOG

A bolygó 70 százalékát víz borítja, tehát rengeteg van belőle, csak ugye sós. Nos, vannak államok, ahol a tengervízből való édesvízkinyerés technológiája igen előrehaladott.

Például Izrael a vízszükséglete 25 százalékát, az Egyesült Arab Emirátusok pedig a 100 százalékát(!) fedezi ebből. Hogy ne menjünk olyan messze, Santa Cruz (Tenerife) a 35 százalékát biztosítja e módon.

Mennyibe kerül egy köbméter víz előállítása?

2012-ben 0,75 amerikai dollárba került, 2022-ben már csak 0,41 dollárba, a közben bekövetkezett 45 százalékos bérnövekedést – amerikai képzetlen munkaerő órabére – is tekintve tíz év alatt 62 százalékkal csökkent az ára (költsége) annak, hogy mennyit kell dolgozni érte.

Forrás: Gale WindsVakmajom

Megvan tehát a technológia, és egyre olcsóbb, hogy miképpen lehet édesvizet előállítani a tengervízből. Ahol megéri, ahol ilyen költségszint mellett profittal lehet csinálni, (mert más források nincsenek, szűkösek vagy drágák), csinálják is, és fogják is csinálni – majd 200 ilyen létesítmény áll fejlesztés alatt világszerte.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően van és lesz víz bőven és olcsón mindenhol. Még ott is, ahol ma nincs.

(Fotó: michelinho80/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Van ólom a csapvizemben? Most pontos lakcím alapján megnézheti

2023. szeptember 8. 15:10

Habár nem ebben az évben készítette el a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGy) a „Nyitott laboratórium” nevet viselő országos ivóvízminőség felmérését, de annak eredményei mai napig érvényesek, sőt valószínűleg napról napra több fogyasztót érintenek.

Azbeszt is van a magyarországi ivóvizekben

2024. február 9. 16:40

Az azbeszt, ez a természetes formában előforduló ásvány, jó ideje tudjuk, hogy rendkívül veszélyes anyag. Az azbeszttartalmú termékek megsérülésekor apró szálak lélegezhetők be, ami idővel olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az azbesztózis, a mezotelióma és a rák más formái.

A sertéstenyésztés alfája az ivóvíz, így tartható tisztán

2024. szeptember 24. 14:40

A tiszta víz a sertéstenyésztés alapeleme, mégsem foglalkozunk vele eleget. Hogyan előzhetjük meg a szennyeződés okozta teljesítménycsökkenést?

Tiszta a víz a pohárban

2022. február 6. 06:36

Nagy Edittel, a MaVíz főtitkárával vízbázisokról, a kiváló minőségű magyar ivóvízről, PET palackokról is beszélgettünk, sőt még a debreceni Nagyerdő talajvízszintje is szóba került.