Életmód, gasztronómia

Jön a szupervízbőség kora

HOLDBLOG

A bolygó 70 százalékát víz borítja, tehát rengeteg van belőle, csak ugye sós. Nos, vannak államok, ahol a tengervízből való édesvízkinyerés technológiája igen előrehaladott.

Például Izrael a vízszükséglete 25 százalékát, az Egyesült Arab Emirátusok pedig a 100 százalékát(!) fedezi ebből. Hogy ne menjünk olyan messze, Santa Cruz (Tenerife) a 35 százalékát biztosítja e módon.

Mennyibe kerül egy köbméter víz előállítása?

2012-ben 0,75 amerikai dollárba került, 2022-ben már csak 0,41 dollárba, a közben bekövetkezett 45 százalékos bérnövekedést – amerikai képzetlen munkaerő órabére – is tekintve tíz év alatt 62 százalékkal csökkent az ára (költsége) annak, hogy mennyit kell dolgozni érte.

Forrás: Gale WindsVakmajom

Megvan tehát a technológia, és egyre olcsóbb, hogy miképpen lehet édesvizet előállítani a tengervízből. Ahol megéri, ahol ilyen költségszint mellett profittal lehet csinálni, (mert más források nincsenek, szűkösek vagy drágák), csinálják is, és fogják is csinálni – majd 200 ilyen létesítmény áll fejlesztés alatt világszerte.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően van és lesz víz bőven és olcsón mindenhol. Még ott is, ahol ma nincs.

(Fotó: michelinho80/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Floewater: valóban prémium víz, vagy egyszerű marketingfogás?

2024. július 3. 09:40

Forradalmian új technológia biztosítja a tiszta ízt, megtisztítva a vizet minden elszíneződéstől, klórtól, szennyeződéstől.

Tiszta a víz a pohárban

2022. február 6. 06:36

Nagy Edittel, a MaVíz főtitkárával vízbázisokról, a kiváló minőségű magyar ivóvízről, PET palackokról is beszélgettünk, sőt még a debreceni Nagyerdő talajvízszintje is szóba került.

Talajszennyezés: az arzén (As)

2021. november 4. 04:36

Az arzén az esetek túlnyomó többségében geológiai eredetű, a talaj mélyebb víztartó rétegeiben fordul elő és onnan kerül az ivóvízbe.

Madáretető másképp – „madárkarácsony”

2021. november 25. 07:36

Az egyik közösségi oldalon futottam bele egy remek ötletbe, amit pár napja meg is valósítottunk az új otthonunkban. Nézzük, hogy készül a madarak számára feldíszített karácsonyfa!