3℃ -1℃
február 23. Alfréd, Polikárp, Mirtill
Életmód, gasztronómia

Jönnek a ,,valódi” műhúsok

Agrofórum Online

A világ népességének növekedése miatt a hústermékek iránti kereslet is fokozatosan nő. A hús előállítása azonban jelentős erőforrásokat igényel úgy, mint kiterjedt földterületeket, valamint vízkészleteket, és egyéb forrásokat. Ehhez jön az állatjóléti szempontból aggályos ipari, hús célú állattenyésztési technológiák köre, melyek számos etikai kérdést vetnek fel. Meglovagolva a problémakört, a Wageningen Egyetem és Kutatási Központ (WUR) a TU Delfttel együttműködve megalkotta a húspótlók új, fenntartható, és valóban a húsokhoz mérhető textúrájú húspótló készítmények új generációját.

A WUR kutatói egy úgynevezett Shear Cell nevű technológia segítségével növényi alapú, ráadásul adalékanyagoktól mentes ,,húst” hoztak létre – olvasható az egyetem honlapján. A fogyasztókat rendkívül nehéz meggyőzni a veganizmus, vagy vegetarianizmus kedvező hatásairól, melynek – a wur.nl cikke szerint – első sorban az az oka, hogy a szokások megváltoztatása nagy kihívást jelent – Jan Atze van der Groot, a WUR élelmiszer-feldolgozási technológia professzorának véleménye legalábbis ez. Azonban, mint mondja, a hússal azonos textúrájú és ízű növényi alapú termék megoldást jelenthet, mondja a technológia feltalálója.

A jelenleg forgalomban kapható húshelyettesítő készítmények zöme apró darabkákból áll össze, melyekhez a különböző tapadásfokozó adalékanyagok használata elengedhetetlen. Az új technológia segítségével azonban egybefüggő anyagot képesek előállítani, mely akár növényi alapú steakek, illetve ,,húsfilé” készítésére is alkalmas.

Az állati húsok esetében az izomrostok lefutása jellegzetes szerkezetet mutat. A Shear Cell technológia ezt a mintázatot másolja le, miközben az alapanyagként szolgáló szójafehérjét és glutént egyfajta szövedékké rendezi.

Ez egy olyan finom rostszerkezetet hoz létre, amely a steakhez hasonlítható

– mondja Van der Groot.

Bár a húspótló készítmények térnyerésének nemcsak az íz és az állag a záloga: a fogyasztó határozottan húsélményre vágyik. Nem egyszerű a fejlesztők dolga, bár úgy tűnik semmi sem lehetetlen. A fejlesztés során olyan paramétereket is figyelembe vesznek, mint a sütés során történő sercegés – ezt víztartalmú összetevők hozzáadásával érik el, melyek forró olajjal érintkezve a kívánt, ,,sülmárabécsi” hangeffektust biztosítják.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Engedélyezték a mesterséges csirkehús értékesítését

2020. december 2. 17:47

Szingapúr a világon elsőként engedélyezte laboratóriumi körülmények között előállított csirkehús értékesítését - írja a BBC News.

A „marhahúsrizst” tekintik a jövő fehérjeforrásának dél-koreai tudósok

2024. március 19. 09:10

Dél-koreai kutatók marhahússejteket szaporítanak rizsszemekben. Ez szerintük fenntartható, megfizethető és környezetbarát húspótló fehérjeforrás lehet, és helyettesítheti a hústermelés céljából tenyésztett szarvasmarhákat.

Rovar van a levesben!

2023. január 16. 08:00

A globális népességnövekedés hatására a húsfogyasztás mértéke nőni fog az elkövetkezendő évtizedekben.