Életmód, gasztronómia

Jönnek a ,,valódi” műhúsok

Agrofórum Online

A világ népességének növekedése miatt a hústermékek iránti kereslet is fokozatosan nő. A hús előállítása azonban jelentős erőforrásokat igényel úgy, mint kiterjedt földterületeket, valamint vízkészleteket, és egyéb forrásokat. Ehhez jön az állatjóléti szempontból aggályos ipari, hús célú állattenyésztési technológiák köre, melyek számos etikai kérdést vetnek fel. Meglovagolva a problémakört, a Wageningen Egyetem és Kutatási Központ (WUR) a TU Delfttel együttműködve megalkotta a húspótlók új, fenntartható, és valóban a húsokhoz mérhető textúrájú húspótló készítmények új generációját.

A WUR kutatói egy úgynevezett Shear Cell nevű technológia segítségével növényi alapú, ráadásul adalékanyagoktól mentes ,,húst” hoztak létre – olvasható az egyetem honlapján. A fogyasztókat rendkívül nehéz meggyőzni a veganizmus, vagy vegetarianizmus kedvező hatásairól, melynek – a wur.nl cikke szerint – első sorban az az oka, hogy a szokások megváltoztatása nagy kihívást jelent – Jan Atze van der Groot, a WUR élelmiszer-feldolgozási technológia professzorának véleménye legalábbis ez. Azonban, mint mondja, a hússal azonos textúrájú és ízű növényi alapú termék megoldást jelenthet, mondja a technológia feltalálója.

A jelenleg forgalomban kapható húshelyettesítő készítmények zöme apró darabkákból áll össze, melyekhez a különböző tapadásfokozó adalékanyagok használata elengedhetetlen. Az új technológia segítségével azonban egybefüggő anyagot képesek előállítani, mely akár növényi alapú steakek, illetve ,,húsfilé” készítésére is alkalmas.

Az állati húsok esetében az izomrostok lefutása jellegzetes szerkezetet mutat. A Shear Cell technológia ezt a mintázatot másolja le, miközben az alapanyagként szolgáló szójafehérjét és glutént egyfajta szövedékké rendezi.

Ez egy olyan finom rostszerkezetet hoz létre, amely a steakhez hasonlítható

– mondja Van der Groot.

Bár a húspótló készítmények térnyerésének nemcsak az íz és az állag a záloga: a fogyasztó határozottan húsélményre vágyik. Nem egyszerű a fejlesztők dolga, bár úgy tűnik semmi sem lehetetlen. A fejlesztés során olyan paramétereket is figyelembe vesznek, mint a sütés során történő sercegés – ezt víztartalmú összetevők hozzáadásával érik el, melyek forró olajjal érintkezve a kívánt, ,,sülmárabécsi” hangeffektust biztosítják.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Ezért rossz ötlet desztillált vízzel locsolni a szobanövényeinket

2025. december 15. 09:10

Esővíz, szűrt víz vagy desztillált víz? Melyik a legideálisabb a bent tárolt növényeink öntözésére? A válasz váratlan és meglepő.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!