Életmód, gasztronómia

Káposztaleves kolbászchipsszel és szalonnával

Agrofórum Online

Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.

A füstölt szalonna és a kolbász nagymamáink konyhájának ízvilágát varázsolja a tányérunkba. Ropogós házi kenyérrel fogyasztva egymagában is megállja a helyét, garantáltan jóllakik tőle az ember. Próbáljátok ki Ti is (és ne csak újévkor)!

 Hozzávalók:

  • 4 db babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt kömény
  • só, bors
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg kolbász
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2-3 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tejföl
  • olívaolaj

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk az őrölt köményt, borsot és a leszűrt savanyú káposztát, majd az egészet megpirítjuk. (Ha a káposztát túl savanyúnak találjuk, akkor mossuk át egyszer tiszta vízzel, mielőtt beletennék a fazékba.)

Felöntjük 2 liter vízzel, beletesszük a babérleveleket, lefedjük, és 20 percig lassú tűzön főzzük.

A füstölt szalonnát felkockázzuk és serpenyőben olívaolajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. Ha roppanósra sültek, kivesszük a kolbászchipset és a pörcöket az olajból, és félretesszük.

A visszamaradt olajba beleszórjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kevergetjük.

Mehet bele a liszt, és még egy perc kevergetés után (de ez már nem a lángon, hogy ne égjen meg a paprika) teszünk bele kb. egy decit a leves léből, és csomómentesre keverjük.

Hozzáadjuk a tejfölt, azt is alaposan elkeverjük, majd visszaöntjük a levesbe. Újraforraljuk, beleszórjuk a kolbászt és a szalonnát. Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

2018. január 19. 10:22

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.

Ha péntek, akkor halas recept: Halchips

2019. április 12. 13:08

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Baconbe tekert cukkinigondolák

2019. augusztus 11. 11:22

Számomra nagy kedvenc a cukkini, mert egy univerzális zöldség. Készíthetünk belőle édesebb előételt, pikáns főételt, de ajánlom uzsonnára rántva is.