Életmód, gasztronómia

Kevesebb német sört fogyasztanak az Európai Unióban

MTI

Csökkent az Európai Unióban és Németországban a német sörök fogyasztása az elmúlt tíz évben, növekedés csak az Európai Unión kívül volt a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint.

A németországi székhelyű sörfőzdék 2022-ben közel 715,9 millió liter alkoholos sört adtak el az Európai Unión kívüli országokban, 12 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben, de 66 százalékkal többet a tíz évvel korábbi 432,4 millió literes mennyiségnél – áll az elemzésben.

Ezzel szemben a német sörfőzdék söreladásai az EU más országaiban ezalatt a tíz év alatt több mint negyedével, 27 százalékkal csökkentek: a 2012-es jó 1,1 milliárd literrel szemben 2022-ben alig 805,1 millió litert értékesítettek.

A 2012-es évről 2022-re a németországi belföldi sörértékesítés 11 százalékkal 7,2 milliárd literre csökkent, ami 8,8 milliárd literes teljes német sörértékesítés 83 százalékának felel meg.

A sörfőzdék száma a 2012-es 1341-ről 2022-re 12 százalékkal 1507-re emelkedett, bár az elmúlt három évben némi csökkenés volt tapasztalható főként a járványvédelmi korlátozó intézkedések következményei, valamint az emelkedő nyersanyag és energiaárak miatt.

A németországi sörfőzdék többsége, 41 százaléka Bajoroszágban működik, 14 százalékuk pedig Baden-Württemberg tartományban, 10 százalékuk Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Új német kormánykoalíció céljai: haszonállatok jóléte, kevesebb gyomirtó

2021. november 26. 06:03

Az új kormány "jelentősen csökkenteni" akarja a mezőgazdaságból származó ammónia és metán kibocsátását, és a német mezőgazdaságot a klímasemlegesség irányába akarja mozdítani.

Az aszály több mint százezer hektár erdőt pusztított ki Németországban tavaly óta

2019. augusztus 3. 14:16

Hőség idején erdőtüzek, a hőséghullámok végén heves viharok tizedelik az állományt, és a tavalyi nagy aszály miatt az idei szárazság és hőség a legyengült és a kártevőknek kiszolgáltatott fákból álló erdőkre sújtott le.

Hiányozhatnak a mezőgazdasági idénymunkások Németországban

2020. március 19. 10:47

A német mezőgazdasági ágazatban évente mintegy 286 ezer idénymunkás dolgozik, ők elsősorban a kelet-európai országokból, főleg Lengyelországból, Ukrajnából és Romániából mennek oda.

A biogázüzemek a német áramtermelés 46 százalékát fedezhetik

2022. augusztus 11. 08:02

Szakértők azt feltételezik, hogy középtávon Németország gázszükségletének mintegy három százaléka fedezhető biometánnal.