Életmód, gasztronómia

Kiélezett a verseny a japán wagyu marhahúsért

Agrofórum Online

Az intenzív márványos szerkezet és az abszolút gyengédség jellemzi a japán wagyu marhahúst, amelynek különleges változatát hóban érlelik. A japán eredeti csak a kiválóan gondozott szarvasmarhák négy fajtájának egyikéből származhat.

Nem is olyan régen a wagyu (ejtsd: vag ju) a csúcskategóriás marhahús szinonimája volt. Most a fogyasztók már nagyon sok wagyu típusú húst találhatnak világszerte. Közben azonban egyre növekszik az igény a zamatos japán eredeti iránt, amely csak a kiválóan gondozott szarvasmarhák négy fajtájának egyikéből származhat.

Kép: Unsplash, WP

2020-ban az Egyesült Államok csaknem 39 millió dollár értékben importált wagyut, 136 százalékkal többet, mint az előző évben. Ez a szám várhatóan folyamatosan növekedni fog, mivel a szakácsok túl akarnak lépni a hagyományos a steaken.

Az Egyesült Államokba érkező egyik legújabb, extravagánsan árazott változat az a wagyu, amely a nyugat-japánból, Niigatából származik – számolt be a Bloomberg. Az értékes marhahúst 30 napig érlelik egy yukimoro-ban, azaz egy hóval borított raktárban. Ahelyett, hogy ipari, néha inkonzisztens hűtőrendszerre támaszkodnának, a hóban érlelt wagyu érintetlen, párás és nagyon hideg környezetben van, és gyengéden érik.

Japánban persze egyes raktárakban stabil érlelési körülményeket tartanak fenn 1-2 Celsius-fokos hőmérsékleten és körülbelül 90 százalékos páratartalom mellett a wagyu számára.

A pandémiát megelőzően a New York-i Delmonico egyik legdrágább steakje, Billy Oliva volt ügyvezető séf szerint nagyjából 180 dollárba került. Nagyon népszerű volt mindemellett.

Mivel a húst magas páratartalom mellett érlelik, ahelyett, hogy száraz érlelési eljárást alkalmaznának, amely általában hagyományosabb ízt és illatot eredményez, a wagyu íze finom és selymesebb. És bár a rendkívül zsíros hús általában kellemetlen ragadóssággal jár, Jonathan Benno, a New York-i Benno étterem séfje és tulajdonosa szerint a hóban való érlelés olyan összhatást eredményez, amely „édes, tele marhahús ízzel és gyengédséggel rendelkezik”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

2019. február 13. 14:16

Lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.

A koronavírus a húsipart sem kíméli

2020. augusztus 5. 08:59

Profit soron pozitív meglepetést hozott a Tyson Foods gyorsjelentése. Nem jó hír viszont, hogy a marha- és sertéshúsok értékesítése látványosan visszaesett.

Hideg van: jöhet egy klasszikus marhagulyás?

2019. november 23. 05:39

Egy tányér forró gulyás – aki szereti annak egy kis csípős paprikával megbolondítva – még a legborongósabb őszi napokon is képes „feléleszteni” az embert!

Ezek a világ legnagyobb marhahústermelői

2020. február 2. 17:11

Az Egyesült Államok Brazíliát és Kínát előzte meg tavaly a marhahústermelő országok rangsorában.