Életmód, gasztronómia

Kiélezett a verseny a japán wagyu marhahúsért

Agrofórum Online

Az intenzív márványos szerkezet és az abszolút gyengédség jellemzi a japán wagyu marhahúst, amelynek különleges változatát hóban érlelik. A japán eredeti csak a kiválóan gondozott szarvasmarhák négy fajtájának egyikéből származhat.

Nem is olyan régen a wagyu (ejtsd: vag ju) a csúcskategóriás marhahús szinonimája volt. Most a fogyasztók már nagyon sok wagyu típusú húst találhatnak világszerte. Közben azonban egyre növekszik az igény a zamatos japán eredeti iránt, amely csak a kiválóan gondozott szarvasmarhák négy fajtájának egyikéből származhat.

Kép: Unsplash, WP

2020-ban az Egyesült Államok csaknem 39 millió dollár értékben importált wagyut, 136 százalékkal többet, mint az előző évben. Ez a szám várhatóan folyamatosan növekedni fog, mivel a szakácsok túl akarnak lépni a hagyományos a steaken.

Az Egyesült Államokba érkező egyik legújabb, extravagánsan árazott változat az a wagyu, amely a nyugat-japánból, Niigatából származik – számolt be a Bloomberg. Az értékes marhahúst 30 napig érlelik egy yukimoro-ban, azaz egy hóval borított raktárban. Ahelyett, hogy ipari, néha inkonzisztens hűtőrendszerre támaszkodnának, a hóban érlelt wagyu érintetlen, párás és nagyon hideg környezetben van, és gyengéden érik.

Japánban persze egyes raktárakban stabil érlelési körülményeket tartanak fenn 1-2 Celsius-fokos hőmérsékleten és körülbelül 90 százalékos páratartalom mellett a wagyu számára.

A pandémiát megelőzően a New York-i Delmonico egyik legdrágább steakje, Billy Oliva volt ügyvezető séf szerint nagyjából 180 dollárba került. Nagyon népszerű volt mindemellett.

Mivel a húst magas páratartalom mellett érlelik, ahelyett, hogy száraz érlelési eljárást alkalmaznának, amely általában hagyományosabb ízt és illatot eredményez, a wagyu íze finom és selymesebb. És bár a rendkívül zsíros hús általában kellemetlen ragadóssággal jár, Jonathan Benno, a New York-i Benno étterem séfje és tulajdonosa szerint a hóban való érlelés olyan összhatást eredményez, amely „édes, tele marhahús ízzel és gyengédséggel rendelkezik”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Negatív tendenciák az EU marhahús-piacán

2020. november 10. 06:03

2020 első felében az EU marhahústermelése 2,4 százalékkal csökkent. A Covid-19 mellett az EU az egyes tagállamok aszályát is okolja a csökkenésért.

Rekordmagas marhahúsárak, tovább szűkülő kínálat az EU-ban

2024. november 14. 16:10

Az EU marhahús-előállítása és az állomány 2024-ben és 2025-ben tovább csökken. Az árak ugyan magasak – más a probléma.

Ne féljünk hazai marha- és sertéshúst venni!

2025. május 5. 05:40

Úgy tűnik, hogy a hazai fogyasztók a ragadós száj- és körömfájás vírus kitörése óta félnek marhahúst vásárolni. Pedig nincs mitől tartani.

Hazánkba is eljuthatott a beteg lengyel marhák húsa

2019. február 1. 08:03

Az Európai Unió 11 tagállama importált marhahúst a vágóhídról, az érintett országokban folyik a hús kivonása és megsemmisítése.