Életmód, gasztronómia

Kiélezett a verseny a japán wagyu marhahúsért

Agrofórum Online

Az intenzív márványos szerkezet és az abszolút gyengédség jellemzi a japán wagyu marhahúst, amelynek különleges változatát hóban érlelik. A japán eredeti csak a kiválóan gondozott szarvasmarhák négy fajtájának egyikéből származhat.

Nem is olyan régen a wagyu (ejtsd: vag ju) a csúcskategóriás marhahús szinonimája volt. Most a fogyasztók már nagyon sok wagyu típusú húst találhatnak világszerte. Közben azonban egyre növekszik az igény a zamatos japán eredeti iránt, amely csak a kiválóan gondozott szarvasmarhák négy fajtájának egyikéből származhat.

Kép: Unsplash, WP

2020-ban az Egyesült Államok csaknem 39 millió dollár értékben importált wagyut, 136 százalékkal többet, mint az előző évben. Ez a szám várhatóan folyamatosan növekedni fog, mivel a szakácsok túl akarnak lépni a hagyományos a steaken.

Az Egyesült Államokba érkező egyik legújabb, extravagánsan árazott változat az a wagyu, amely a nyugat-japánból, Niigatából származik – számolt be a Bloomberg. Az értékes marhahúst 30 napig érlelik egy yukimoro-ban, azaz egy hóval borított raktárban. Ahelyett, hogy ipari, néha inkonzisztens hűtőrendszerre támaszkodnának, a hóban érlelt wagyu érintetlen, párás és nagyon hideg környezetben van, és gyengéden érik.

Japánban persze egyes raktárakban stabil érlelési körülményeket tartanak fenn 1-2 Celsius-fokos hőmérsékleten és körülbelül 90 százalékos páratartalom mellett a wagyu számára.

A pandémiát megelőzően a New York-i Delmonico egyik legdrágább steakje, Billy Oliva volt ügyvezető séf szerint nagyjából 180 dollárba került. Nagyon népszerű volt mindemellett.

Mivel a húst magas páratartalom mellett érlelik, ahelyett, hogy száraz érlelési eljárást alkalmaznának, amely általában hagyományosabb ízt és illatot eredményez, a wagyu íze finom és selymesebb. És bár a rendkívül zsíros hús általában kellemetlen ragadóssággal jár, Jonathan Benno, a New York-i Benno étterem séfje és tulajdonosa szerint a hóban való érlelés olyan összhatást eredményez, amely „édes, tele marhahús ízzel és gyengédséggel rendelkezik”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Oroszország újraindítja a marha- és sertéshús importot Brazíliából

2021. november 25. 05:47

Moszkva a múlt héten engedélyezte a marhahús behozatalát a brazil marhahús-exportőrök további három vállalata számára.

Chilis bab ropogós tortilla chipsszel

2019. szeptember 14. 04:38

Ahány konyha annyiféle chilis bab létezik, van aki kaliforniai paprikával, van aki fahéjjal, van aki kukoricával  készíti, ki a sertéshúsra, ki a marhahúsra esküszik, nem is beszélve a hozzáadott paradicsom kérdéséről.

A koronavírus a húsipart sem kíméli

2020. augusztus 5. 08:59

Profit soron pozitív meglepetést hozott a Tyson Foods gyorsjelentése. Nem jó hír viszont, hogy a marha- és sertéshúsok értékesítése látványosan visszaesett.

Kína korlátozza az ausztrál marhahús importját

2020. május 18. 09:33

A felfüggesztés az után következett be, hogy Ausztrália a múlt hónapban független vizsgálatot kért az új típusú koronavírus eredetéről, majd néhány nappal ezután Kína 80 százalékos tarifa bevezetését javasolta az ausztrál árpaszállításra.