18℃ 11℃
április 15. Anasztázia, Tas, Oktávia
Életmód, gasztronómia

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

Agrofórum Online

Minden idők legtöbb nevezett tétele, 2402 minta versenyzett a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen Debrecenben.

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából adtak be tételeket összesen 151 településről, ami abszolút rekord a pálinkaversenyek hazai és nemzetközi történetében. A versenyen sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az abszolút győztesnek, a Sáppusztai Pálinkafőzdének.

A legjobb pálinka címet a Kövér Pálinkafőzde kajszibarackja nyerte el a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén, amit nem hivatalosan sokan a pálinka „Oscarjának” neveznek. A Debreceni Egyetemen tartott ünnepélyes díjkiosztó gálán mintegy négyszázan vettek részt.

A díjátadó gálát Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Prof. Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja mondott köszöntőt. Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális területért felelős alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket, végül Takács László versenyigazgató mondott beszédet.

Az idei verseny újításaiból kiemelkedik hat kategóriában az először kiosztott „Quintessence fajtamester” cím: alma, kajszibarack, körte, meggy, szilva és szőlő. Ehhez az kellett, hogy a nevezők ezekből minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzenek.

Bevezetésre került egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”. Ide azok a tételek kerültek, amelyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aromajegyei nem, vagy alig ismerhetők fel.

A Quintessence ranglisták kiegészültek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával. Külön került értékelésre a legjobb magán- és bérfőzetett párlat. A nyertes pálinkák és párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékeket is díjazták. Érdekes újítás a 10. főkategóriaként bevezetett, minimum 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategóriája.

A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarta díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet.

Kiélezett verseny

Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények születtek az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lett a verseny minden meghirdetett nagydíjért, de minden egyes champion és kategóriagyőztes címért is meg kell dolgozni a nevezőknek.

A nevezett pálinkák és párlatok minősége ekkora mintaszám mellett is sokat javult, az aranyérmesek aránya 18-ról 23%-ra nőtt, a hibás tételeké ugyanakkor csökkent, az 20% alatt maradt.

Az is rekord, hogy csupán a minták 18%-a került a döntőbíró csúcszsűri elé, ami jelzi az értékelők egységes szemléletét is. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van.

A verseny főbb mutató számai a következők: összes beérkezett minta: 2402 db, lebírált 2371 (99%), a következő évben kerül lebírálásra 31 db (1%), csúcszsűrihez került 421 (18%), arany 541 (23%), ezüst 749 (32%), bronz 595 (25%), kisebb hibákkal rendelkező: 412 (18%), hibás 32 (1%).

A kereskedelemben kapható pálinkák közül 37 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 51 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből.

232 nevezőtől, 151 településről érkeztek a versenytételek, 31 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január végén, Ongán.

A verseny nagydíjasai:

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB KERESKEDELMI FŐZDÉJE”I. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE
 II. HELYEZETT 1 CSEPP PÁLINKA KFT.
 III. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT.
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB PÁLINKÁJA”I. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT. – KAJSZIBARACK
II. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE – PIROS VILMOS
III. HELYEZETT BENARD SPIRIT KFT. – IRSAI OLIVÉR SZŐLŐ
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETETT PÁRLATA”I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT – IRSAI OLIVÉR
II. HELYEZETT GÁL ZSOLT – ORANGERED KAJSZIBARACK
SZŐLŐ III. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR – STARKING ALMA
QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐ PÁRLATA”I. HELYEZETT DR. KÓSA LAJOS – JEROMINE ALMA
II. HELYEZETT VASS CSONGOR – CEGLÉDI ÓRIÁS KAJSZIBARACK
III. HELYEZETT LIPCSEI ADRIÁN – SÁRGA VILMOS
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETŐJE ÉS FŐZDEMESTERE”I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT ÉS HORNUNG ZOLTÁN
II. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR
III. HELYEZETT GUBA KRISZTIÁN ÉS NYILASI BÉLA
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐJE”I. HELYEZETT VASS CSONGOR
II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN
III. HELYEZETT DR. LUNCZER JÁNOS
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB NŐI MAGÁNFŐZŐJE”I. HELYEZETT TÓTHNÉ VARGA ERZSÉBET
II. HELYEZETT DR. STANKOVICS ÉVA
III. HELYEZETT TÁNDORNÉ HERMANN RITA
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZDÉJE”I. HELYEZETT MÁMOR PÁLINKAHÁZ (FELSŐZSOLCA)
II. HELYEZETT TISZADADAI PÁLINKAFŐZDE (TISZADADA)
III. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE (DAMAK)
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB ÉRTÉKELŐ/BÍRÁLÓ ZSŰRITAGJA”I. HELYEZETT KAIZER GÁBOR
II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN
III. HELYEZETT VÉKONY TIBOR
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.

Vesszük a házi pálinka főzőberendezéseket, mint a cukrot

2019. január 30. 10:33

Tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba az országban. A legtöbb üstöt Borsodban regisztrálták, olyannyira, hogy az északkeleti megyében vásárolták tavaly az országos mennyiség közel egyötödét.

Újra adómentes lehet a pálinkafőzés?

2019. szeptember 25. 09:37

A házi pálinka népszerűségét az adóhivatal adatai is alátámasztják: mind az otthoni főzőberendezésekben, mind a bérfőzdékben évről évre nő az előállított mennyiség.

Fokozottan ellenőrzik a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

2019. november 19. 13:09

Az ellenőrzés-sorozat az üzemeket, a kereskedelmi egységeket és a vendéglátóhelyeket egyaránt érinti. Az eddigi tapasztalatok vegyesek, de mindenképp pozitívum, hogy túlnyomó többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.