Életmód, gasztronómia

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

Agrofórum Online

Minden idők legtöbb nevezett tétele, 2402 minta versenyzett a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen Debrecenben.

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából adtak be tételeket összesen 151 településről, ami abszolút rekord a pálinkaversenyek hazai és nemzetközi történetében. A versenyen sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az abszolút győztesnek, a Sáppusztai Pálinkafőzdének.

A legjobb pálinka címet a Kövér Pálinkafőzde kajszibarackja nyerte el a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén, amit nem hivatalosan sokan a pálinka „Oscarjának” neveznek. A Debreceni Egyetemen tartott ünnepélyes díjkiosztó gálán mintegy négyszázan vettek részt.

A díjátadó gálát Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Prof. Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja mondott köszöntőt. Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális területért felelős alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket, végül Takács László versenyigazgató mondott beszédet.

Az idei verseny újításaiból kiemelkedik hat kategóriában az először kiosztott „Quintessence fajtamester” cím: alma, kajszibarack, körte, meggy, szilva és szőlő. Ehhez az kellett, hogy a nevezők ezekből minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzenek.

Bevezetésre került egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”. Ide azok a tételek kerültek, amelyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aromajegyei nem, vagy alig ismerhetők fel.

A Quintessence ranglisták kiegészültek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával. Külön került értékelésre a legjobb magán- és bérfőzetett párlat. A nyertes pálinkák és párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékeket is díjazták. Érdekes újítás a 10. főkategóriaként bevezetett, minimum 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategóriája.

A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarta díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet.

Kiélezett verseny

Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények születtek az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lett a verseny minden meghirdetett nagydíjért, de minden egyes champion és kategóriagyőztes címért is meg kell dolgozni a nevezőknek.

A nevezett pálinkák és párlatok minősége ekkora mintaszám mellett is sokat javult, az aranyérmesek aránya 18-ról 23%-ra nőtt, a hibás tételeké ugyanakkor csökkent, az 20% alatt maradt.

Az is rekord, hogy csupán a minták 18%-a került a döntőbíró csúcszsűri elé, ami jelzi az értékelők egységes szemléletét is. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van.

A verseny főbb mutató számai a következők: összes beérkezett minta: 2402 db, lebírált 2371 (99%), a következő évben kerül lebírálásra 31 db (1%), csúcszsűrihez került 421 (18%), arany 541 (23%), ezüst 749 (32%), bronz 595 (25%), kisebb hibákkal rendelkező: 412 (18%), hibás 32 (1%).

A kereskedelemben kapható pálinkák közül 37 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 51 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből.

232 nevezőtől, 151 településről érkeztek a versenytételek, 31 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január végén, Ongán.

A verseny nagydíjasai:

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB KERESKEDELMI FŐZDÉJE”I. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE
 II. HELYEZETT 1 CSEPP PÁLINKA KFT.
 III. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT.
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB PÁLINKÁJA”I. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT. – KAJSZIBARACK
II. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE – PIROS VILMOS
III. HELYEZETT BENARD SPIRIT KFT. – IRSAI OLIVÉR SZŐLŐ
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETETT PÁRLATA”I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT – IRSAI OLIVÉR
II. HELYEZETT GÁL ZSOLT – ORANGERED KAJSZIBARACK
SZŐLŐ III. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR – STARKING ALMA
QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐ PÁRLATA”I. HELYEZETT DR. KÓSA LAJOS – JEROMINE ALMA
II. HELYEZETT VASS CSONGOR – CEGLÉDI ÓRIÁS KAJSZIBARACK
III. HELYEZETT LIPCSEI ADRIÁN – SÁRGA VILMOS
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETŐJE ÉS FŐZDEMESTERE”I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT ÉS HORNUNG ZOLTÁN
II. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR
III. HELYEZETT GUBA KRISZTIÁN ÉS NYILASI BÉLA
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐJE”I. HELYEZETT VASS CSONGOR
II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN
III. HELYEZETT DR. LUNCZER JÁNOS
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB NŐI MAGÁNFŐZŐJE”I. HELYEZETT TÓTHNÉ VARGA ERZSÉBET
II. HELYEZETT DR. STANKOVICS ÉVA
III. HELYEZETT TÁNDORNÉ HERMANN RITA
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZDÉJE”I. HELYEZETT MÁMOR PÁLINKAHÁZ (FELSŐZSOLCA)
II. HELYEZETT TISZADADAI PÁLINKAFŐZDE (TISZADADA)
III. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE (DAMAK)
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB ÉRTÉKELŐ/BÍRÁLÓ ZSŰRITAGJA”I. HELYEZETT KAIZER GÁBOR
II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN
III. HELYEZETT VÉKONY TIBOR
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.

Fokozottan ellenőrzik a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

2019. november 19. 13:09

Az ellenőrzés-sorozat az üzemeket, a kereskedelmi egységeket és a vendéglátóhelyeket egyaránt érinti. Az eddigi tapasztalatok vegyesek, de mindenképp pozitívum, hogy túlnyomó többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.

Ismét az otthoni pálinkafőzés adómentességéről egyeztettek az uniós pénzügyminiszterek

2019. november 9. 15:33

Az uniós országok többsége támogatja az új irányelv elfogadását, amely szerint egy háztartásban évente ötven liter gyümölcspárlatot lehetne előállítani jövedéki adó megfizetése nélkül.