Minden idők legtöbb nevezett tétele, 2402 minta versenyzett a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen Debrecenben.
Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából adtak be tételeket összesen 151 településről, ami abszolút rekord a pálinkaversenyek hazai és nemzetközi történetében. A versenyen sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az abszolút győztesnek, a Sáppusztai Pálinkafőzdének.
A legjobb pálinka címet a Kövér Pálinkafőzde kajszibarackja nyerte el a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén, amit nem hivatalosan sokan a pálinka „Oscarjának” neveznek. A Debreceni Egyetemen tartott ünnepélyes díjkiosztó gálán mintegy négyszázan vettek részt.
A díjátadó gálát Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Prof. Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja mondott köszöntőt. Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális területért felelős alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket, végül Takács László versenyigazgató mondott beszédet.
Az idei verseny újításaiból kiemelkedik hat kategóriában az először kiosztott „Quintessence fajtamester” cím: alma, kajszibarack, körte, meggy, szilva és szőlő. Ehhez az kellett, hogy a nevezők ezekből minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzenek.
Bevezetésre került egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”. Ide azok a tételek kerültek, amelyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aromajegyei nem, vagy alig ismerhetők fel.
A Quintessence ranglisták kiegészültek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával. Külön került értékelésre a legjobb magán- és bérfőzetett párlat. A nyertes pálinkák és párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékeket is díjazták. Érdekes újítás a 10. főkategóriaként bevezetett, minimum 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategóriája.
A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarta díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet.
Kiélezett verseny
Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények születtek az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lett a verseny minden meghirdetett nagydíjért, de minden egyes champion és kategóriagyőztes címért is meg kell dolgozni a nevezőknek.
A nevezett pálinkák és párlatok minősége ekkora mintaszám mellett is sokat javult, az aranyérmesek aránya 18-ról 23%-ra nőtt, a hibás tételeké ugyanakkor csökkent, az 20% alatt maradt.
Az is rekord, hogy csupán a minták 18%-a került a döntőbíró csúcszsűri elé, ami jelzi az értékelők egységes szemléletét is. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van.
A verseny főbb mutató számai a következők: összes beérkezett minta: 2402 db, lebírált 2371 (99%), a következő évben kerül lebírálásra 31 db (1%), csúcszsűrihez került 421 (18%), arany 541 (23%), ezüst 749 (32%), bronz 595 (25%), kisebb hibákkal rendelkező: 412 (18%), hibás 32 (1%).
A kereskedelemben kapható pálinkák közül 37 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 51 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből.
232 nevezőtől, 151 településről érkeztek a versenytételek, 31 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január végén, Ongán.
A verseny nagydíjasai:
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB KERESKEDELMI FŐZDÉJE” | I. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE |
II. HELYEZETT 1 CSEPP PÁLINKA KFT. | |
III. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT. | |
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB PÁLINKÁJA” | I. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT. – KAJSZIBARACK |
II. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE – PIROS VILMOS | |
III. HELYEZETT BENARD SPIRIT KFT. – IRSAI OLIVÉR SZŐLŐ | |
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETETT PÁRLATA” | I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT – IRSAI OLIVÉR |
II. HELYEZETT GÁL ZSOLT – ORANGERED KAJSZIBARACK | |
SZŐLŐ III. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR – STARKING ALMA | |
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐ PÁRLATA” | I. HELYEZETT DR. KÓSA LAJOS – JEROMINE ALMA |
II. HELYEZETT VASS CSONGOR – CEGLÉDI ÓRIÁS KAJSZIBARACK | |
III. HELYEZETT LIPCSEI ADRIÁN – SÁRGA VILMOS | |
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETŐJE ÉS FŐZDEMESTERE” | I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT ÉS HORNUNG ZOLTÁN |
II. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR | |
III. HELYEZETT GUBA KRISZTIÁN ÉS NYILASI BÉLA | |
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐJE” | I. HELYEZETT VASS CSONGOR |
II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN | |
III. HELYEZETT DR. LUNCZER JÁNOS | |
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB NŐI MAGÁNFŐZŐJE” | I. HELYEZETT TÓTHNÉ VARGA ERZSÉBET |
II. HELYEZETT DR. STANKOVICS ÉVA | |
III. HELYEZETT TÁNDORNÉ HERMANN RITA | |
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZDÉJE” | I. HELYEZETT MÁMOR PÁLINKAHÁZ (FELSŐZSOLCA) |
II. HELYEZETT TISZADADAI PÁLINKAFŐZDE (TISZADADA) | |
III. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE (DAMAK) | |
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB ÉRTÉKELŐ/BÍRÁLÓ ZSŰRITAGJA” | I. HELYEZETT KAIZER GÁBOR |
II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN | |
III. HELYEZETT VÉKONY TIBOR |