1℃ -5℃
február 19. Zsuzsanna, Eliza, Konrád
Életmód, gasztronómia

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

Agrofórum Online

Minden idők legtöbb nevezett tétele, 2402 minta versenyzett a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen Debrecenben.

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából adtak be tételeket összesen 151 településről, ami abszolút rekord a pálinkaversenyek hazai és nemzetközi történetében. A versenyen sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az abszolút győztesnek, a Sáppusztai Pálinkafőzdének.

A legjobb pálinka címet a Kövér Pálinkafőzde kajszibarackja nyerte el a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén, amit nem hivatalosan sokan a pálinka „Oscarjának” neveznek. A Debreceni Egyetemen tartott ünnepélyes díjkiosztó gálán mintegy négyszázan vettek részt.

A díjátadó gálát Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Prof. Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja mondott köszöntőt. Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális területért felelős alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket, végül Takács László versenyigazgató mondott beszédet.

Az idei verseny újításaiból kiemelkedik hat kategóriában az először kiosztott „Quintessence fajtamester” cím: alma, kajszibarack, körte, meggy, szilva és szőlő. Ehhez az kellett, hogy a nevezők ezekből minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzenek.

Bevezetésre került egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”. Ide azok a tételek kerültek, amelyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aromajegyei nem, vagy alig ismerhetők fel.

A Quintessence ranglisták kiegészültek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával. Külön került értékelésre a legjobb magán- és bérfőzetett párlat. A nyertes pálinkák és párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékeket is díjazták. Érdekes újítás a 10. főkategóriaként bevezetett, minimum 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategóriája.

A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarta díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet.

Kiélezett verseny

Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények születtek az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lett a verseny minden meghirdetett nagydíjért, de minden egyes champion és kategóriagyőztes címért is meg kell dolgozni a nevezőknek.

A nevezett pálinkák és párlatok minősége ekkora mintaszám mellett is sokat javult, az aranyérmesek aránya 18-ról 23%-ra nőtt, a hibás tételeké ugyanakkor csökkent, az 20% alatt maradt.

Az is rekord, hogy csupán a minták 18%-a került a döntőbíró csúcszsűri elé, ami jelzi az értékelők egységes szemléletét is. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van.

A verseny főbb mutató számai a következők: összes beérkezett minta: 2402 db, lebírált 2371 (99%), a következő évben kerül lebírálásra 31 db (1%), csúcszsűrihez került 421 (18%), arany 541 (23%), ezüst 749 (32%), bronz 595 (25%), kisebb hibákkal rendelkező: 412 (18%), hibás 32 (1%).

A kereskedelemben kapható pálinkák közül 37 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 51 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből.

232 nevezőtől, 151 településről érkeztek a versenytételek, 31 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január végén, Ongán.

A verseny nagydíjasai:

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB KERESKEDELMI FŐZDÉJE”I. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE
 II. HELYEZETT 1 CSEPP PÁLINKA KFT.
 III. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT.
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB PÁLINKÁJA”I. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT. – KAJSZIBARACK
II. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE – PIROS VILMOS
III. HELYEZETT BENARD SPIRIT KFT. – IRSAI OLIVÉR SZŐLŐ
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETETT PÁRLATA”I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT – IRSAI OLIVÉR
II. HELYEZETT GÁL ZSOLT – ORANGERED KAJSZIBARACK
SZŐLŐ III. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR – STARKING ALMA
QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐ PÁRLATA”I. HELYEZETT DR. KÓSA LAJOS – JEROMINE ALMA
II. HELYEZETT VASS CSONGOR – CEGLÉDI ÓRIÁS KAJSZIBARACK
III. HELYEZETT LIPCSEI ADRIÁN – SÁRGA VILMOS
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETŐJE ÉS FŐZDEMESTERE”I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT ÉS HORNUNG ZOLTÁN
II. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR
III. HELYEZETT GUBA KRISZTIÁN ÉS NYILASI BÉLA
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐJE”I. HELYEZETT VASS CSONGOR
II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN
III. HELYEZETT DR. LUNCZER JÁNOS
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB NŐI MAGÁNFŐZŐJE”I. HELYEZETT TÓTHNÉ VARGA ERZSÉBET
II. HELYEZETT DR. STANKOVICS ÉVA
III. HELYEZETT TÁNDORNÉ HERMANN RITA
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZDÉJE”I. HELYEZETT MÁMOR PÁLINKAHÁZ (FELSŐZSOLCA)
II. HELYEZETT TISZADADAI PÁLINKAFŐZDE (TISZADADA)
III. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE (DAMAK)
„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB ÉRTÉKELŐ/BÍRÁLÓ ZSŰRITAGJA”I. HELYEZETT KAIZER GÁBOR
II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN
III. HELYEZETT VÉKONY TIBOR
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Csökkentette számos tej és tojás árát a magyarországi multi

2025. február 14. 16:10

Február 13-tól a tojás mellett többféle különböző márkájú tej is a korábbi árhoz képest jóval olcsóbban érhető el.

Mit tud a kék búza, amely magyarként lassan világhírűvé válik?

2025. február 13. 09:40

A kék szemszínű búzák legjobban az antocianin-tartalomban térnek el a nem-kék szemszínű közönséges malmi búzafajtáktól.

Brutális kárt okoznak az illegális pálinkafőzők

2019. október 16. 13:35

Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó -, és Vámhivatal.

Ismét az otthoni pálinkafőzés adómentességéről egyeztettek az uniós pénzügyminiszterek

2019. november 9. 15:33

Az uniós országok többsége támogatja az új irányelv elfogadását, amely szerint egy háztartásban évente ötven liter gyümölcspárlatot lehetne előállítani jövedéki adó megfizetése nélkül.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.