Életmód, gasztronómia

Kombucha: mennyit érdemes inni belőle?

Agrofórum Online

A kombucha egy fermentált tea alapú ital, mely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt.

A kombucha alapja cukrozott tea, amelyhez hozzáadnak egy kombucha kultúrát, más néven SCOBY-t (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). A SCOBY baktériumok és élesztők szimbiotikus kultúrájából áll, amely az erjedés során a cukrot etanollá és szén-dioxiddá alakítja. Ennek köszönhetően az ital enyhe alkoholtartalmú, amely általában 0,5-2% között mozog.

Egészségre gyakorolt hatásai

A kombucha számos egészségügyi előnnyel kecsegtet, bár ezek többsége tudományosan nem megerősített. Hagyományosan úgy tartják, hogy a kombucha energiát ad és javítja az általános közérzetet.

Segíthet a vérnyomás szabályozásában és csökkentheti a szívroham kockázatát. Támogatja az emésztést és elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását. Erősíti az immunrendszert és segíthet a rossz koleszterinszint csökkentésében.

Kombucha készítése otthon

A kombucha készítése során először készítsünk egy liter teát, amelyhez kb. 4 evőkanál cukrot adunk. A teát hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd adjunk hozzá 150-250 ml indító folyadékot és a SCOBY-t.

Az edényt fedjük le egy kendővel vagy kávészűrővel, és gumiszalaggal rögzítsük, hogy a gomba levegőhöz jusson. A kombucha 1-2 hét után fogyasztható, az érlelési idő függ a hőmérséklettől és az ízlésünktől.

Mire figyeljünk kombucha készítése során?

Figyeljünk a higiéniára. Fontos, hogy minden eszköz tiszta legyen, különben szennyeződhet az ital, ami ronthatja a minőséget vagy akár penészedéshez vezethet.

A fém károsíthatja a SCOBY-t, ezért inkább fa vagy műanyag eszközöket használjunk.

A kombucha meleg, sötét helyen fermentálódik a legjobban. Ideális hőmérséklet 22-27 °C.

Mennyit érdemes fogyasztani?

A kombucha napi fogyasztását fokozatosan növeljük. Kezdjük napi 150 ml-rel, és figyeljük meg, hogyan reagál a szervezetünk. Ha nincs kellemetlen tünet, növelhetjük az adagot.

Kombucha mellékhatásai és figyelmeztetések

Néhány embernél fejfájás, gyomorpanaszok vagy enyhe hasmenés jelentkezhet, különösen az első napokban, amíg a szervezet hozzászokik a probiotikus italhoz. Ha ezek a tünetek nem múlnak el, csökkentsük az adagot vagy hagyjuk abba a fogyasztást.

Magas vérnyomástól és cukorbetegségben szenvedők a cukortartalma miatt figyeljenek a mennyiségre. Terhes nők és gyermekek számára a fogyasztása az alkohol jelenléte miatt nem ajánlott.

Candida-fertőzés esetén fogyasztása elővigyázatosságot igényel, mivel a kombucha is tartalmazhat Candida élesztőgombákat.

A kombucha egyedi egészségjavító ital. Azonban fontos, hogy a megfelelő higiéniai szabályokat betartsuk és figyeljünk a szervezetünk reakcióira.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Mennyire egészséges a koffeinmentes rooibos tea?

2024. november 7. 06:40

Gyerekek számára is biztonságos, mivel nem tartalmaz koffeint. A sportolók szívesen fogyasztják magas ásványianyag-tartalma miatt, és izotóniás sportitalként is használják.

Három folyó ölelésében: Panyolium Manufaktúra

2023. július 16. 09:40

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy térség, ahol három folyó ölelésében bőséges termést adtak az ártéri dzsungelgyümölcsösök. Nemtudom szilva, cigánymeggy, vilmoskörte, milotai dió adták a zamatosabbnál zamatosabb ízű gyümölcsöt, csakhogy hiába. Azt ugyanis értékesíteni évről-évre nehezebben tudták az itt élők, köztük Móruczék is. Látta ezt István, a család legifjabb tagja, és úgy döntött, hogy lesz, ahogy lesz, de ő ezen változtatni fog. Jó szerencséjére társra is lelt a hatalmas feladathoz, aki a nagyvárost hátra hagyva költözött ide, Panyolára.

Elfeledett magyar tea: a Planta

2025. január 2. 16:10

A második világháború idején a fekete tea beszerzése jelentősen megnehezült, így új, hazai alapanyagokból készült teapótlókra volt szükség.

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!