0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Életmód, gasztronómia

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

Agrofórum Online

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

A házban és ház körül keletkező szerves hulladékot egyre többen komposztálják Magyarországon is. A természet hihetetlen varázslata, ahogyan a levelekből, zöldségmaradványokból, tojáshéjakból idővel tápanyagban gazdag humusz keletkezik, így abból a kertünk önellátóvá is válhat. Vigyázni kell azonban, mert a komposzt esetenként fertőzési forrást jelenthet, nem szabad válogatás nélkül mindent belehelyezni.

Kevesen tudják, hogy a kórokozók egy része képes túlélni a komposztálási folyamatot, így magunk fertőzhetjük meg velük a kultúrnövényeinket. Tilos tehát olyan növényi részeket a komposztba helyezni, amelyeken szabad szemmel is látszik a kórokozók jelenléte, például a taplóké, amelyek kifejezetten szívós termőtestek.

A komposztálás, vagyis a szerves anyagok mikrobiális lebontása exoterm, azaz hőtermelő folyamat. A komposztdombok általában melegebbek a környezetüknél, a keveréssel, szellőztetéssel pedig lehűtjük, ami zavarja a lebontási folyamatokat. Felmerülhet a kérdés: télen egyáltalán nem folytathatjuk a komposztkészítés hasznos gyakorlatát?

Meglepő módon a válasz: dehogynem! A mikróbák ugyanis a leghidegebb időjárási körülmények közt is végzik áldásos munkájukat, még ha lassabban is a megszokottnál. Ha azonban megfogadunk néhány jó tanácsot, akkor a végeredmény kielégítő lesz. Érdemes összeszedni a kertből az avart és a lehullott gallyakat még az első hó előtt, hogy a téli komposztáláshoz megfelelő alapanyaggal rendelkezzünk.

Építsünk nagyobbat!

A hideg évszakban célszerű a szokottnál nagyobb komposztdombot készítenünk, akár 1 köbméter kiterjedésűt is, mert az biztosan nem fog átfagyni, vagyis beindulhatnak az említett exoterm folyamatok. Néha gőzölögni is látjuk majd a kupacunkat, de ne aggódjunk, ez teljesen természetes látvány olyankor.

A melegebb hónapokban alapvető, hogy a komposztunkat néha átforgassuk, ezzel ugyanis gyorsítjuk a lebomlást. Télen ezt el kell felejtenünk, örüljünk, hogy van némi hő a halom belsejében, amit munkára tudunk bírni. Nem ördögtől való, hogy akár szigeteljük is a dombunkat, például száraz levelekkel, mulccsal, faforgáccsal, vagy akár szalmával (természetesen gyomokat egyik se tartalmazzon).

Télen különösen ügyelni kell arra, hogy a komposzthalom nedvességtartalma megfelelő legyen. Víz hiányában a mikroorganizmusok nem tudják elvégezni a munkájukat. Ez úgy előzhető meg, ha például a száraz konyhai hulladékot kidobás előtt kissé megnedvesítjük, illetve a dombunkat akár fóliával is letakarhatjuk. A cserépkályhában, kandallóban keletkező fahamuból is használhatunk, de csak csínján: az a jó, ha meg sem látszik, hogy kevertünk belőle a komposztunkba.

Tippek a téli komposztáláshoz:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A tűzifa száradása és szárítása

2022. november 20. 05:37

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…

Fatüzelés: érvek és ellenérvek

2022. október 26. 06:37

Érdemes, hasznos, tudatos döntés a fával való fűtés az otthonunkban? Milyen környezetvédelmi vonatkozásai vannak? Mitől függ a fatüzelés helyes gyakorlata?

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.

Tűzifa kérdések: erdei köbmétertől a száraz tűzifáig

2022. november 16. 05:36

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vásárolunk tűzifát és egész nyáron hagyjuk feldarabolva száradni. Ha nedves fával fűtünk, akkor igen komoly energiaveszteséggel számolhatunk.