Életmód, gasztronómia

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

Agrofórum Online

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

A házban és ház körül keletkező szerves hulladékot egyre többen komposztálják Magyarországon is. A természet hihetetlen varázslata, ahogyan a levelekből, zöldségmaradványokból, tojáshéjakból idővel tápanyagban gazdag humusz keletkezik, így abból a kertünk önellátóvá is válhat. Vigyázni kell azonban, mert a komposzt esetenként fertőzési forrást jelenthet, nem szabad válogatás nélkül mindent belehelyezni.

Kevesen tudják, hogy a kórokozók egy része képes túlélni a komposztálási folyamatot, így magunk fertőzhetjük meg velük a kultúrnövényeinket. Tilos tehát olyan növényi részeket a komposztba helyezni, amelyeken szabad szemmel is látszik a kórokozók jelenléte, például a taplóké, amelyek kifejezetten szívós termőtestek.

A komposztálás, vagyis a szerves anyagok mikrobiális lebontása exoterm, azaz hőtermelő folyamat. A komposztdombok általában melegebbek a környezetüknél, a keveréssel, szellőztetéssel pedig lehűtjük, ami zavarja a lebontási folyamatokat. Felmerülhet a kérdés: télen egyáltalán nem folytathatjuk a komposztkészítés hasznos gyakorlatát?

Meglepő módon a válasz: dehogynem! A mikróbák ugyanis a leghidegebb időjárási körülmények közt is végzik áldásos munkájukat, még ha lassabban is a megszokottnál. Ha azonban megfogadunk néhány jó tanácsot, akkor a végeredmény kielégítő lesz. Érdemes összeszedni a kertből az avart és a lehullott gallyakat még az első hó előtt, hogy a téli komposztáláshoz megfelelő alapanyaggal rendelkezzünk.

Építsünk nagyobbat!

A hideg évszakban célszerű a szokottnál nagyobb komposztdombot készítenünk, akár 1 köbméter kiterjedésűt is, mert az biztosan nem fog átfagyni, vagyis beindulhatnak az említett exoterm folyamatok. Néha gőzölögni is látjuk majd a kupacunkat, de ne aggódjunk, ez teljesen természetes látvány olyankor.

A melegebb hónapokban alapvető, hogy a komposztunkat néha átforgassuk, ezzel ugyanis gyorsítjuk a lebomlást. Télen ezt el kell felejtenünk, örüljünk, hogy van némi hő a halom belsejében, amit munkára tudunk bírni. Nem ördögtől való, hogy akár szigeteljük is a dombunkat, például száraz levelekkel, mulccsal, faforgáccsal, vagy akár szalmával (természetesen gyomokat egyik se tartalmazzon).

Télen különösen ügyelni kell arra, hogy a komposzthalom nedvességtartalma megfelelő legyen. Víz hiányában a mikroorganizmusok nem tudják elvégezni a munkájukat. Ez úgy előzhető meg, ha például a száraz konyhai hulladékot kidobás előtt kissé megnedvesítjük, illetve a dombunkat akár fóliával is letakarhatjuk. A cserépkályhában, kandallóban keletkező fahamuból is használhatunk, de csak csínján: az a jó, ha meg sem látszik, hogy kevertünk belőle a komposztunkba.

Tippek a téli komposztáláshoz:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért rossz ötlet desztillált vízzel locsolni a szobanövényeinket

2025. december 15. 09:10

Esővíz, szűrt víz vagy desztillált víz? Melyik a legideálisabb a bent tárolt növényeink öntözésére? A válasz váratlan és meglepő.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

A tűzifa száradása és szárítása

2022. november 20. 05:37

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…

Aszályveszély: akár a 2022-es katasztrófa is megismétlődhet

2025. június 25. 16:10

A talaj felső rétegéből 100 mm csapadék hiányzik – a kukorica és napraforgó mellett az állattartók is aggódhatnak.

Tűzifa kérdések: erdei köbmétertől a száraz tűzifáig

2022. november 16. 05:36

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vásárolunk tűzifát és egész nyáron hagyjuk feldarabolva száradni. Ha nedves fával fűtünk, akkor igen komoly energiaveszteséggel számolhatunk.

Betárolt gabona költséghatékony hő és nedvesség csökkentése síktárolókban!

2018. november 5. 12:36

Sikeres megoldás egy mobil gabonaszellőztető (Tayfun) alkalmazása, amit akár csak egy kis körzetben történő gabona szellőztetésére (gócpont kezelésre), de akár az egész síktárolónk átszellőztetésére is használhatunk.