Életmód, gasztronómia

Lemondták a karácsonyi vásárokat – sok tonnás élelmiszer-pazarlás jön?

Agrofórum Online

A koronavírus-járvány terjedés miatt számos már betervezett karácsonyi vásárt mondtak le a szervezők Németországban. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi történik a sok kolbásszal, steakekkel és forralt borral a délnyugati karácsonyi vásárok koronavírus miatti lemondása után?

A feszült koronavírus-helyzet és az ehhez kapcsolódó szabályok miatt az elmúlt napokban számos karácsonyi vásár zárt be. Ami viszont megmarad, az a már beszerzett romlandó élelmiszerek. Mark Roschmann, az egyik érdekvédelmi egyesület elnöke szerint a stuttgarti karácsonyi vásár hét eleji lemondása után több árus is kiosztotta áruit a rászorulóknak. „De ez még a velük foglalkozó szervezeteknek is túl nagy mennyiség, ahogy a szervezők mondják.” Rengeteg élelmiszerről van szó. Elmaradnak a karácsonyi vásárok nemcsak Stuttgartban, hanem például Freiburgban, Konstanzban vagy Pforzheimben is idő előtt bezártak, vagy egyáltalán nem nyitottak ki.

Ezért az élelmiszerek nagy részét ki kell dobni – mondta Roschmann. Hiszen az árut nem lehet örökké megtartani. Ez egyébként a forralt borra is vonatkozik, ami a szegfűszeg vagy a fahéj hozzáadása miatt nem áll el olyan sokáig, mint a normál bor.

Roschmann szemszögéből sem jelent igazi megoldást a megmaradt áru értékesítése a heti piacon. Ez jól hangzik, de a délnyugati piacokon elég nagy a választék a kétségbeesett kereskedők további ajánlatai nélkül is. Konstanz város szóvivője ezt megerősíti: „Sajnos a heti piacainkon a további árusító standok számára rendelkezésre álló hely nagyrészt kimerült.” A piacokra csak kedden és szerdán lehetne szükség esetén korlátozott mértékben beengedni a romlandó élelmiszert árusítókat.

A kereskedők legalább a karácsonyi vásárok idejének végéig áthidaló segélyt kérhettek a szövetségi kormánytól, valamint támogatást és a vállalkozó bérét Baden-Württemberg tartománytól. „Különböző önkormányzatok is felajánlottak támogatást” – mondta Roschmann.

Például Pforzheim városa azt állítja, hogy egy segélykoncepción dolgozik. Azt, hogy ezt hogyan lehet megtenni, vizsgálják – mondta egy szóvivő: „Egyrészt nem szabad semmiféle élelmiszert megsemmisíteni. Másrészt szeretnénk támogatni azokat a kiállítóknak is, akiket gazdaságilag nagyon súlyosan érint a karácsonyi vásár elmaradása, különös tekintettel a már megtörtént áruvásárlásokra.”

A hét elején a stuttgarti karácsonyi vásárt törölték. A városháza szemszögéből a látogatók rohama nem lett volna kontrollálható és kezelhető a koronavírus-járvány körülményei között.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

(Gyümölcs)húsba vágó vizsgálatok

2021. május 21. 07:37

A gyümölcsöket érő terhelések sokaságában az ismétlődő terhelés az egyik legjelentősebb veszélyforrás, ami gyakran a szállítás közben fellépő rezgésekből adódik.

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

2023. július 23. 08:10

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm.

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

2023. november 15. 05:40

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?