Életmód, gasztronómia

A magyar szürkemarha olasz diadala

Magyar Konyha Online

A Terra Madre Salone del Gusto gasztrokulturális világeseményen az egerszóláti szürkemarha a Slow Food Presidia "előszobájába" került. A nagy magyar sikerrel zárult torinói rendezvény magyar megjelenését a Slow Living Hungary Egyesület és a Magyar Turisztikai Ügynökség közösen szervezte.

Az 1987 óta működő nemzetközi Slow mozgalom XII. alkalommal szervezte meg 142 ország részvételével ezt a gasztrokulturális világeseményt Olaszországban. Idén közel 1.500.000 millió ökoturista látogatott el a rendezvényre.

Magyarország sikeresen mutatkozott be komplex országstanddal, ahol az ökoturizmus iránt érdeklődő utazók és a fenntartható gasztronómiában dolgozó nemzetközi, tudományos szakemberek, termelők, chefek találkozhattak a magyar Slow Food termékekkel és azok készítőivel, Slow étteremmel és chefjével, illetve Slow Travel úticélokkal.

A magyar stand képviselőivel több ország stábja készített interjút és egyöntetűen a fesztivál legszebb kiállítójának választották meg a „Let’s go Slow in Hungary!” jelmondatú országstandunkat. Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül, közel 50.000-en kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (EGER, MÁTRA, SZEKSZÁRD) és közel 15.000-en látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében, köztük Csiszár Jenő milánói főkonzul is.

A Food for change konferencia keretében szó esett a nemzetközi Slow mozgalom jövőjéről és projektjeiről, illetve sikeres egyeztetés zajlott a Slow Living Hungary elnöke, Szekeres Diána és a nemzetközi Slow Food szervezet alapító-elnöke Carlo Petrini között.

Szóba került a magyar Slow mozgalom új, dinamikus jövője, melynek első lépése ez a torinói megjelenés volt, illetve örömmel kaptuk a hírt, hogy az egerszóláti Nagy Géza őshonos szürkemarha tenyésztő bekerült az Ark of Taste azaz Noé bárkája programba. Itt a Slow Food szervezet beemeli azokat a biodiverzitás szempontjából fontos növényeket, termékeket, állatfajtákat a rendszerébe, amik őshonosak, különlegesek és megóvásuk, reklámozásuk a világban fontos az anyaföld védelme érdekében. Ez a Slow Food Presidium, azaz nemzetközi eredetvédelmi megjelölés előszobája, ilyen presidiumból mindössze 512 létezik a világban.

A Slow Living Hungary Egyesület célja a továbbiakban is az, hogy élő, országos közösséget építsen a magyar kultúra különböző területeinek megőrzése és megújítása, az egészséges, fenntartható étkezés, gasztronómia és mezőgazdaság érdekében és képviselje itthon és külföldön egyaránt a magyar Slow értékeket és annak előállítóit.

Let’s go Slow in Hungary! Energia kell? Lassulj velünk!


Magyarországot és a három kiemelt régiót képviselte:

• Slow Meat kategória: Nagy Géza több generációs Szürkemarha tenyésztő, Egerszólát
• Slow Food Restaurant: Bori Mami Étterem, Sándor Béla Mátra, Gyöngyös
• Slow Wine: Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Mészáros Péter, Csutorás Ferenc, Eger
• Heimann Családi több generációs Pincészet, id.Heimann Zoltán és fia, Szekszárd
• Gál Tibor több generációs családi Pincészet, Gál Veronika, Gál Tibor, Eger
• Slow Travel and Food: Graefl Kastély és Biomajorság, Szerencsés Györgyi, Szepesi Péter Poroszló-Kétútköz
• Slow Food: adalékanyag- és cukormentes, tradicionális, 12 óra alatt üstben készülő szilvalekvár, Bodnár Oszkárné Noszvaj
• Kenyeres birtok Baja szürkemarha szalámi
• Fűszerész magyar csemege pirospaprika

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Léteznek ehető gyomnövények is, ne bántsuk őket!

2024. július 27. 16:10

Felsorakoztatunk egy csokornyi gyomnövényt, amelyekből egészséges, ízletes és roppant különleges finomságokat készíthetünk.

A lecsó sokféleképpen elkészíthető – lássuk!

2024. július 29. 16:10

Lássuk, milyen alapanyagokkal tudjuk még izgalmasabbá tenni az asztalunkra kerülő lecsót!

Banyaerdő, a vállalkozás, amely harmóniában van a természettel

2022. november 12. 13:36

„Amikor egy gombaszakellenőr, Nagy Krisztina és egy biológus, Priksz Gábor találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt. Hiszünk abban, hogy a felelős erdőhasználat, a felelős gombagyűjtés mindenki érdeke, hiszen természeti értékeinket óvni, védeni és természetesen ízlelni kell.”

#ZöldségGyümölcsHős: 100 kilogramm zöldségnek és gyümölcsnek örülhettek a győri gyerekek

2022. október 15. 06:38

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már második alkalommal.