Életmód, gasztronómia

Medvehagyma: tények és tévhitek

Agrofórum Online

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a medvehagyma, mind a vidéki, mind a városi lakosság körében. Ennek több oka is van, kezdve jellegzetes ízétől egészen a rendkívüli élettani tulajdonságokig. A növény gyűjtése szigorú szabályokhoz kötött, jöjjenek a részletek.

A medvehagyma Európa szerte elterjedt növény, amely természetesen hazánkban is fellelhető az ország jelentős részén. Nem ritkán erdők mélyén találnak rá a kirándulók, akiket terített asztalként vár a jellemzően nagy területen elterülő medvehagyma mező.

Magyarországon Zala és Somogy megye számítanak elsődleges medvehagyma lelőhelynek, de északon, Nógrád megyében is egyre több helyen található meg ez a jellegzetes illatú növény. Nem csak mi, emberek, hanem az állatok is szeretik, a medvék és vaddisznók is előszeretettel fogyasztják a zsenge hajtásokat, melyeket szó szerint még a föld alól is előkotornak.

A medvehagyma gyűjtése szigorú szabályokhoz kötött hazánkban. Csak úgy, mint a gombát, a medvehagymát is csak akkora mennyiségben szabad szedni, amely a gyűjtő személy saját szükségleteit kielégíti. Ez a mennyiség számszerűsítve 2 kg-ot jelent személyenként, naponta. Mindezen túlmenően a magáncélra szedett medvehagymát értékesíteni szigorúan tilos.

Aki kereskedni kíván a vadfokhagyma néven is ismert növénnyel, engedélyt kell kérnie a szedéssel érintett erdő tulajdonosától. Ugyan ez érvényes a magánerdőkben történő, saját célú gyűjtésre is, ebben az esetben is kizárólag engedéllyel szabad medvehagymát gyűjteni.

Aki minden szabálynak megfelel és elkezd medvehagymát gyűjteni jó, ha tisztában van a növény morfológiai ismertetőjegyeivel, illetve egyéb tulajdonságokkal, amelyek segítenek felismerni az ehető, egészséges növényt. A medvehagyma ugyanis avatatlan szemek számára összetéveszthető a gyöngyvirággal, amely elfogyasztás esetén mérgezést okoz!

A két növény levelei kísértetiesen hasonlítanak egymásra, így virágtalan állapotukban elsősorban illatuk segít megkülönböztetni a két növényt. A legegyszerűbb, ha a kiszemelt növény levelét megdörzsöljük, és ha erőteljes fokhagyma illatárad belőle, akkor medvehagymával van dolgunk. Kissé tapasztaltabb medvehagyma gyűjtők már ránézésre megmondják a levelek alapján, hogy medvehagymát találtak-e, a növény levelei ugyanis keskenyebbek a gyöngyvirágénál.

Virágzás idején még egyszerűbb megkülönböztetni a két növényt: a gyöngyvirág virágai harang alakúak, édeskés illatúak, míg a medvehagyma erősen hagymaszagú virágai csillagra hasonlítanak.

A medvehagymát a háziasszonyok elsősorban ételek készítéséhez használják, viszont ezen túlmenően is hasznos növény lehet. Gyógyhatását tekintve sem utolsó növény, csökkenti a vérnyomást, vértisztító hatású, enyhíti a fejfájást és még a bélrendszerre is pozitív hatással van.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Medvehagymaszezon kezdődik

2022. március 18. 10:36

A medvehagyma az első igazi, tavaszi vadontermő kincsünk. Felelősen szedjünk, elkerülve a természetvédelmi területeket és ne keverjük össze más növényekkel gyűjtéskor!

Ehető vadnövények, melyek tavasszal szedhetők

2023. március 24. 06:36

Ehető vadnövények sokasága van előttünk tavasszal, melyeket ha ismerünk, akár egy jó salátára valót is összegyűjthetünk.

Bármikor berobbanhat a medvehagyma-szezon

2021. február 5. 10:50

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja.

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

2024. március 9. 08:10

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.