Életmód, gasztronómia

Megéri kézműves élelmiszereket vásárolni, vagy nem jelentenek jobb minőséget?

Agrofórum Online

A „kézműves termék” kifejezés a köznyelvben olyan árucikket jelent, amely megéri a magasabb árat, mert jobb minőséget, esetlegesen egészségesebb portékát takar. De valóban így van, vagy a termelők önös érdekből ragaszkodnak ehhez a „védjegyhez”?

Az Agrárminisztérium illetékes államtitkárságának honlapján azt találjuk a hagyományos, kézműves előállításról, hogy igen nehéz ennek a fogalomnak a definiálása. Elsősorban azért, mert különféle ágazati sajátosságokat és tradíciókat kell figyelembe venni hozzá.

„A sütőiparra például jellemző, hogy főként olyan technológiát alkalmaznak, ahol a kézi munkát könnyítő egyedi gépeket használnak. Ebben a szakágazatban tehát pl. a kenyerek készítése során a kézműves, hagyományos termék előállítása alatt elsősorban kovászolásos technológia alkalmazását, a kézi csípést (a nagy tésztatömegből kisebb mennyiség kiszakítása), a kézi adagolást, a mérést kell érteni”

– olvasható a honlapon. A kézműves tejtermékek (például rögös túró, tejföl, egyes sajtok) esetében valamivel egyértelműbb a helyzet, hiszen ott már kidolgozásra került a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozása.

Ezek olyan élelmiszerek, amelyeket hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, döntően kézzel végzett, vagy kézi beavatkozással irányított, nem automatizált technikák alkalmazásával állítottak elő.

Jellemző a gyártás kis volumene, a napi maximum 5000 liter tej feldolgozásával előállított tejtermék-mennyiség. Nagyon fontos, hogy egyértelműen igazolható legyen a kézi munka meghatározó szerepe. A technológia és az összetevők jellege megkívánja, hogy csak a legszükségesebb, hagyományos adalékanyagok kerülhessenek az ilyen termékekbe.

Női vásárlók

De valóban többet érnek a „kézművesnek” mondott árucikkek? Egy 2014-es magyarországi vizsgálat is megpróbált már erre a kérdésre választ adni. A felmérés során a női fogyasztókra koncentráltak, ugyanis idehaza leginkább a gyengébbik nem tagjai az élelmiszertermékek vásárlói.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a női vásárlók milyen elvárásokat mutatnak a kézműves élelmiszerek iránt, és ezt az érdeklődést milyen mértékben befolyásolják a különböző szociodemográfiai tényezők.

Érdekes összefüggést figyeltek meg az iskolai végzettség és a havi jövedelem élelmiszerre költött arányában. Kiderült, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők a jövedelmük 21 és 40% közötti arányát költik élelmiszerekre.

Magas felár

Az összes válaszadó kétharmada a 10 és 25% közötti felárat tartotta ideálisnak a kézműves termékekre vonatkozóan, és a statisztikai elemzésből kiderült, hogy a házasokat érinti ez érzékenyebben, számukra egyértelműen fontosabb, hogy mekkora többletköltséget kell fizetniük az adott termékért, mint az egyedülállóknak.

A válaszadók annál nagyobb felárat tekintettek elfogadhatónak, minél nagyobb jövedelemmel rendelkeztek. Vagyis összességében elmondható, hogy aki inkább megengedheti magának, az gyakrabban fordul az általában drágább kézműves élelmiszerek felé, függetlenül attól, hogy meggyőződött róla, valóban pluszértéket kap-e vele.

Egy kézműves terméktől a legtöbben jó minőséget, hazai eredetet és elfogadható árat vártak el. A minőség ugyanakkor szélsőségesen változó, nem minden esetben jobb a bolti tömegtermékekénél, ezért érdemes a gyártót alaposan kifaggatni, mielőtt rendszeres és elkötelezett vásárlók lesznek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Meddig tartható el minőségromlás nélkül a zöldség-gyümölcs a fagyasztóban?

2023. szeptember 25. 17:10

Cikkünket mindenkinek érdemes elolvasnia, aki nézett már farkasszemet egy adag, a mélyhűtőből véletlenszerűen kibányászott fagyasztott parajjal.

Hamis termékeket foglaltak le a magyar hatóságok

2019. július 9. 14:33

A magyarországi ellenőrzések eredményeképpen 484 millió forint értékben, több mint 183 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert, valamint több mint 2 millió liter italárut (nagyrészt borászati terméket) foglaltak le a szakemberek.

Egyre népszerűbb hazánkban a tudatos táplálkozás

2023. május 8. 12:46

A lakosság egyharmada kifejezetten figyel a táplálkozására, sőt, saját bevallása szerint tudatosan táplálkozik.

Kisebb lett az élelmiszer kiszerelése? Kötelező lesz a tájékoztatás

2024. január 18. 08:10

A kormány új intézkedést fogadott el, így az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent.