32℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Életmód, gasztronómia

Megjelent a májusi Agrofórum

Agrofórum Online

Májusi lapszámunkban két kiemelt témát ajánlunk olvasóink figyelmébe. Elsőként a szennyvíziszapok és a hígtrágya szántóföldi felhasználásának lehetőségeit a talajerő-gazdálkodásban betöltött szerepét, a környezetvédelmi vonatkozásokat járjuk körbe.

Ezután az öntözéssel kapcsolatos ismereteket vesszük számba, amelynek keretében szó esik Magyarország öntözési stratégiájáról, az öntözésfejlesztési aktualitásokról, ismertetjük a  DriDanube – Aszálykockázat a Duna régióban című projekt eredményeit, amely a Duna régióban fekvő országok egységes aszálykezelését segítő döntéstámogató rendszer kidolgozására irányult. Az elérhető információkat tovább színesítik az agrárszakemberrel az öntözés témájában folytatott beszélgetések.

A növényvédelmi fejezetben kórtani, rovartani témájú és az előrejelzéssel kapcsolatos olvasnivalók találhatók. Az őszi búza gombás eredetű betegségeit bemutató sorozatban májusban a kalászfuzáriózis tüneteit, a kórfolyamat biológiáját ismertetjük. A kalászos gabona fertőző és az élettani betegségeinek tünetei sokszor kísértetiesen hasonlítanak egymásra, még a gyakorlott szem számára sem könnyen megkülönböztethetők – hívja fel a figyelmet a következő írás. A kertészeti károsítók előrejelzése sorozatban az effektív hőösszeg növényvédelmi előrejelzésben betöltött szerepével, számítási módszereivel foglalkozunk, valamint két alma betegség került a középpontba, a gombás eredetű ventúriás varasodás és a baktérium okozta tűzelhalás betegség. A kórokozók előrejelzésére használható módszereket mutatjuk be. A rovartani témájú növényvédelmi szakcikkből választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy hova érdemes elhelyezni a kukoricamoly biszex csapdákat annak érdekében, hogy a rajzás előrejelzése a lehető legpontosabb legyen.

A rohamtempóban zajló fejlődés következtében újabb és újabb digitális eszközökkel kell megismerkedni annak, aki lépést akar tartani. Ezek között található az „intelligens szemüveg”, amely új lehetőségeket nyit a mezőgazdasági gépgyártásban, a gépértékesítésben a gépek üzemeltetésében és az oktatásban. A gépriport című sorozatban a KRAMER KR 507-es teleszkópos rakodóval szerzett tapasztalatokról kérdeztük Holczinger Ottó somlószőlősi családi gazdálkodót.

A kertészek figyelmébe ajánljuk a görög- és sárgadinnye-termesztésünk helyzetét elemző, valamint a kajszi és az őszibarack termőrészeit bemutató cikket és a szőlővirág titkait rejtő írást, amelyből még az is kiderül, hogy miből áll a virágillat. Végül képzeletbeli utazásra hívjuk azokat, akik szívesen megismerkednek távoli tájakkal. A májusi Agrofórum segítségével megismerkedhetnek a francia-guyanai kertkultúrájával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.