15℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Életmód, gasztronómia

Mégsem egészséges a görög joghurt?

Agrofórum Online

A görög joghurt háttértörténete nem olyan idilli, mint azt gondolnánk.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan nyomós érvet, amiért meglehet, a jövőben – az állatok és a bolygó védelme érdekében – tejmentes joghurtot fogunk fogyasztani.

A görög joghurtban csontok és rovarok is előfordulhatnak

Mint sok más joghurt, úgy egyes görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő. Emellett sokan kármint is adnak hozzá, hogy a joghurt úgy nézzen ki, mintha több gyümölcsöt tartalmazna, mint amennyi valójában benne van.

De vajon tudták-e, hogy a kárminnak nevezett vörös színezőanyagot a nőivarú bíbortetű (Dactylopius coccus) összezúzásából nyerik ki? A szakemberek szerint 70 000 ilyen rovar szükséges ahhoz, hogy 45 dkg vörös festékanyagot állítsanak elő a boltokban árult joghurtokhoz.

A tejsavó is komoly problémát jelent

Minden 28 gramm görög joghurt előállításakor 56-85 gramm savó marad vissza melléktermékként. Ezt nem lehet egyszerűen kidobni, mert az káros lenne a környezetre nézve. Csak tavaly, a becslések szerint az Egyesült Államok északkeleti részén több mint 568 millió liter tejsavó keletkezett a termelés során.

És hogy mit kezdenek ezzel a vállalatok? Fizetnek az állattenyésztő üzemeknek, hogy átvegyék tőlük, és a trágyába, valamint az állatok eledelébe keverjék. Az egyik nagy joghurtgyártó vállalat azt nyilatkozta, hogy a tejsavó több mint 70 százaléka a haszonállatok takarmányába kerül.

Nem tesz jót az artériáknak

A hagyományos görög joghurt körülbelül háromszor annyi telített zsírt tartalmaz, mint a hagyományos joghurtok. A vegán joghurtok, amelyek kókusztejjel, mandulával vagy másfajta – nem tehéntejes – tejjel készülnek, zsírszegények. A szójajoghurtban pedig annyi fehérje van, hogy a Nemzeti Iskolai Étkeztetési Program keretében a hús alternatívájaként hagyták jóvá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Több mint hárommilliárd forintos élelmiszeripari beruházás valósul meg Szekszárdon

2022. január 26. 08:04

A Vidékfejlesztési Programban Szekszárd és térsége 27 milliárd forintos támogatást kapott, amiből 20 milliárd forintot beruházásokra fordítottak.

A szupertej kevésbé okoz emésztési panaszokat - jelentős tejipari innováció

2021. január 16. 04:36

Az A2-es tej nem tartalmazza azt a fehérjetípust, ami emésztési problémákat okoz.

Ausztriában 19 százalékos a biotej piaci részesedése

2020. június 25. 07:39

A teljes osztrák tejtermelésen belül  a biotej mennyisége 18,6 százalékos arányt képvisel. Ezzel az aránnyal Ausztria továbbra is élenjárónak tekinthető az organikusan előállított tej tekintetében.

Az osztrák tejipar nemzetközi példaképnek tekinthető

2021. szeptember 9. 06:24

Ausztria nagyon büszke lehet a tejiparára, mivel az osztrák tejipar nemzetközi úttörő számos minőségi és fenntarthatósági kérdésben.