Életmód, gasztronómia

Mégsem egészséges a görög joghurt?

Agrofórum Online

A görög joghurt háttértörténete nem olyan idilli, mint azt gondolnánk.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan nyomós érvet, amiért meglehet, a jövőben – az állatok és a bolygó védelme érdekében – tejmentes joghurtot fogunk fogyasztani.

A görög joghurtban csontok és rovarok is előfordulhatnak

Mint sok más joghurt, úgy egyes görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő. Emellett sokan kármint is adnak hozzá, hogy a joghurt úgy nézzen ki, mintha több gyümölcsöt tartalmazna, mint amennyi valójában benne van.

De vajon tudták-e, hogy a kárminnak nevezett vörös színezőanyagot a nőivarú bíbortetű (Dactylopius coccus) összezúzásából nyerik ki? A szakemberek szerint 70 000 ilyen rovar szükséges ahhoz, hogy 45 dkg vörös festékanyagot állítsanak elő a boltokban árult joghurtokhoz.

A tejsavó is komoly problémát jelent

Minden 28 gramm görög joghurt előállításakor 56-85 gramm savó marad vissza melléktermékként. Ezt nem lehet egyszerűen kidobni, mert az káros lenne a környezetre nézve. Csak tavaly, a becslések szerint az Egyesült Államok északkeleti részén több mint 568 millió liter tejsavó keletkezett a termelés során.

És hogy mit kezdenek ezzel a vállalatok? Fizetnek az állattenyésztő üzemeknek, hogy átvegyék tőlük, és a trágyába, valamint az állatok eledelébe keverjék. Az egyik nagy joghurtgyártó vállalat azt nyilatkozta, hogy a tejsavó több mint 70 százaléka a haszonállatok takarmányába kerül.

Nem tesz jót az artériáknak

A hagyományos görög joghurt körülbelül háromszor annyi telített zsírt tartalmaz, mint a hagyományos joghurtok. A vegán joghurtok, amelyek kókusztejjel, mandulával vagy másfajta – nem tehéntejes – tejjel készülnek, zsírszegények. A szójajoghurtban pedig annyi fehérje van, hogy a Nemzeti Iskolai Étkeztetési Program keretében a hús alternatívájaként hagyták jóvá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Tejtermelés és tejipar – nem bizakodhatunk csak a támogatásban

2021. szeptember 24. 07:02

A magas önköltség, a szigorodó környezeti követelmények és az alacsony jövedelmezőségű tejfeldolgozás is komoly kihívást jelent a tejágazat számára. Az OTP Agrár szakértőinek termékpálya-elemzése a tejfeldolgozást fejlesztő beruházási támogatások haszna mellett ezek kockázataira is felhívja a figyelmet.

Több mint hárommilliárd forintos élelmiszeripari beruházás valósul meg Szekszárdon

2022. január 26. 08:04

A Vidékfejlesztési Programban Szekszárd és térsége 27 milliárd forintos támogatást kapott, amiből 20 milliárd forintot beruházásokra fordítottak.

Nagy bajba kerülhet az európai tejipar

2024. október 25. 11:10

Az Eurostat adatai szerint az EU tejüzemei tavaly összesen 1,8 milliárd euró értékben exportáltak tejtermékeket, például sajtot és tejport Kínába.

Közel 11 milliárd forint támogatás jut a tejfeldolgozásra

2018. december 1. 17:07

Az Agrárminisztérium az ágazat versenyképességének növelése érdekében egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára.