12℃ 5℃
március 13. Krisztián, Ajtony, Egyed, Patrícia
Életmód, gasztronómia

Mégsem egészséges a görög joghurt?

Agrofórum Online

A görög joghurt háttértörténete nem olyan idilli, mint azt gondolnánk.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan nyomós érvet, amiért meglehet, a jövőben – az állatok és a bolygó védelme érdekében – tejmentes joghurtot fogunk fogyasztani.

A görög joghurtban csontok és rovarok is előfordulhatnak

Mint sok más joghurt, úgy egyes görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő. Emellett sokan kármint is adnak hozzá, hogy a joghurt úgy nézzen ki, mintha több gyümölcsöt tartalmazna, mint amennyi valójában benne van.

De vajon tudták-e, hogy a kárminnak nevezett vörös színezőanyagot a nőivarú bíbortetű (Dactylopius coccus) összezúzásából nyerik ki? A szakemberek szerint 70 000 ilyen rovar szükséges ahhoz, hogy 45 dkg vörös festékanyagot állítsanak elő a boltokban árult joghurtokhoz.

A tejsavó is komoly problémát jelent

Minden 28 gramm görög joghurt előállításakor 56-85 gramm savó marad vissza melléktermékként. Ezt nem lehet egyszerűen kidobni, mert az káros lenne a környezetre nézve. Csak tavaly, a becslések szerint az Egyesült Államok északkeleti részén több mint 568 millió liter tejsavó keletkezett a termelés során.

És hogy mit kezdenek ezzel a vállalatok? Fizetnek az állattenyésztő üzemeknek, hogy átvegyék tőlük, és a trágyába, valamint az állatok eledelébe keverjék. Az egyik nagy joghurtgyártó vállalat azt nyilatkozta, hogy a tejsavó több mint 70 százaléka a haszonállatok takarmányába kerül.

Nem tesz jót az artériáknak

A hagyományos görög joghurt körülbelül háromszor annyi telített zsírt tartalmaz, mint a hagyományos joghurtok. A vegán joghurtok, amelyek kókusztejjel, mandulával vagy másfajta – nem tehéntejes – tejjel készülnek, zsírszegények. A szójajoghurtban pedig annyi fehérje van, hogy a Nemzeti Iskolai Étkeztetési Program keretében a hús alternatívájaként hagyták jóvá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Közel 11 milliárd forint támogatás jut a tejfeldolgozásra

2018. december 1. 17:07

Az Agrárminisztérium az ágazat versenyképességének növelése érdekében egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára.

Több mint hárommilliárd forintos élelmiszeripari beruházás valósul meg Szekszárdon

2022. január 26. 08:04

A Vidékfejlesztési Programban Szekszárd és térsége 27 milliárd forintos támogatást kapott, amiből 20 milliárd forintot beruházásokra fordítottak.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

2018. február 16. 11:00

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

Nagy bajba kerülhet az európai tejipar

2024. október 25. 11:10

Az Eurostat adatai szerint az EU tejüzemei tavaly összesen 1,8 milliárd euró értékben exportáltak tejtermékeket, például sajtot és tejport Kínába.