Életmód, gasztronómia

Mennyi tejet szükséges fogyasztanunk?

Agrofórum Online

A tejfogyasztás évtizedek óta komoly kérdéseket vet fel a szakemberek és a fogyasztók között. Mennyi az egészséges vagy már-már egészségtelen?

A további kérdések közé sorolható, hogy milyen rendszerességgel javasolt tejet fogyasztani? Vajon létezik-e belőle „napi kvóta”?

A szakértők azt mondják…

… hogy egészséges. Mivel sok benne a kálium, a kalcium, a zsírok, a fehérje és az egyéb értékes tápanyag. Nem véletlen, hogy a 70-es és 80-as években a tejfogyasztást az egészség alappillérének tartották. Úgy vélték, az lesz erős (csontú), izmos és egészséges, aki sok tejet iszik.

Mára azonban úgy vélik az orvosok és a dietetikusok, hogy nem feltétlenül a tej az a forrás, amely a legmegfelelőbb a fenti tápanyagok bevitelére. Ugyanis más táplálékforrásokkal is biztosítani tudjuk az értékes tápanyagokat, amelyek ráadásul egészségesebbek is, mint a tej.

  • Kalciumot például bevihetünk a narancsléből, a sütőtökből, a tofuból, a mandulából, a leveles zöldségekből, a kelkáposztából és a spenótból.
  • Káliumot bevihetünk a különféle aszalt gyümölcsökből, a hüvelyesekből, a burgonyából, a spenótból, a banánból, a sárgadinnyéből, a narancsból és a paradicsomból.
  • D-vitamint bevihetünk a halakból, a tojássárgájából vagy a gabonafélékből.

Miért egészséges a tejfogyasztás?

  • Erősebbé teszi a csontokat,
  • segít a fogak egészségének fenntartásában,
  • hozzájárul a szív egészségéhez és az optimális vérnyomáshoz,
  • késlelteti a csontritkulás folyamatát.

Utóbbi, vagyis a csontritkulás kérdése különösen fontos. Alexis Motley, a Southern University A&M College dietetikus-igazgatója szerint azok, akik rendszeresen tejet isznak, csökkentik az olyan betegségek kialakulásának a kockázatát, amelyek alacsony csontsűrűséggel, csontritkulással vagy csontelvékonyodással járnak.

Ezek a betegségek komoly problémákat jelentenek, főként az idősebb korosztály körében. Hiszen elegendő egy rossz lépés, botlás, hajlás vagy akár egy ügyetlenül kivitelezett leülés, amelyek csonttörést okozhatnak. Ha azonban kellő mennyiségű tejet fogyasztanak az emberek, a szakértők szerint a kockázat is csökkenhet.

Mennyi tejet kellene innunk?

A szakértők szerint a kisebb gyerekeknek napi 1-2,5 csésze tejre van szükségük. A felnőtteknek pedig napi 3 csészényire. A valóságban azonban ettől mélyen elmaradnak a regisztrált értékek.

A tejet, ha valaki nem szereti, joghurttal, sajtfélékkel lehet helyettesíteni, amelyek közül már számos mentes fajta (így gluténmentes és laktózmentes), illetve zsírszegény fajta is kapható (ha valaki a koleszterinszintje miatt aggódna).

Riasztó adatok

Egyes felmérések szerint ma a világ lakosságának a 75%-a bizonyos mértékben laktózérzékeny (sokan nem is tudnak róla, de a panaszaikat a laktóz okozza). Riasztó, már-már hihetetlen adat, pedig igaz. Éppen ezért ezeknek az embereknek más alternatívát kell találniuk, mint a hagyományos tehéntej.

Ahogy a boltokban is látható, a piac folyamatosan alakul, a kereslet igényeihez formálódik. Ma már többféle sajt, joghurt, túró és tejtermék kapható laktózmentes formában. Ezekben a termékekben is megtalálható minden fontos tápanyag és vitamin, amelyeket érdemes az étrendbe iktatni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Újra mélyponton a tejtermékek világpiaci ára

2023. augusztus 10. 07:10

A Global Dairy Trade (GDT) nemzetközi kereskedési platform aukcióján a vízmentes tejzsír kivételével valamennyi termékkel alacsonyabb áron kereskedtek, mint korábban.

Csökkent a hosszan friss tej, a tejföl, a trappista sajt és a vaj fogyasztói ára

2023. szeptember 23. 08:10

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 júliusában az Európai Unióban 14 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

2024. július 2. 08:40

A KSH konkrét termékek átlagárát tartalmazó adatsorában több olyan élelmiszer is van, amelyek ára májusban kétszámjegyű mértékben csökkent.

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19. 07:34

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.