Életmód, gasztronómia

Mennyi tejet szükséges fogyasztanunk?

Agrofórum Online

A tejfogyasztás évtizedek óta komoly kérdéseket vet fel a szakemberek és a fogyasztók között. Mennyi az egészséges vagy már-már egészségtelen?

A további kérdések közé sorolható, hogy milyen rendszerességgel javasolt tejet fogyasztani? Vajon létezik-e belőle „napi kvóta”?

A szakértők azt mondják…

… hogy egészséges. Mivel sok benne a kálium, a kalcium, a zsírok, a fehérje és az egyéb értékes tápanyag. Nem véletlen, hogy a 70-es és 80-as években a tejfogyasztást az egészség alappillérének tartották. Úgy vélték, az lesz erős (csontú), izmos és egészséges, aki sok tejet iszik.

Mára azonban úgy vélik az orvosok és a dietetikusok, hogy nem feltétlenül a tej az a forrás, amely a legmegfelelőbb a fenti tápanyagok bevitelére. Ugyanis más táplálékforrásokkal is biztosítani tudjuk az értékes tápanyagokat, amelyek ráadásul egészségesebbek is, mint a tej.

  • Kalciumot például bevihetünk a narancsléből, a sütőtökből, a tofuból, a mandulából, a leveles zöldségekből, a kelkáposztából és a spenótból.
  • Káliumot bevihetünk a különféle aszalt gyümölcsökből, a hüvelyesekből, a burgonyából, a spenótból, a banánból, a sárgadinnyéből, a narancsból és a paradicsomból.
  • D-vitamint bevihetünk a halakból, a tojássárgájából vagy a gabonafélékből.

Miért egészséges a tejfogyasztás?

  • Erősebbé teszi a csontokat,
  • segít a fogak egészségének fenntartásában,
  • hozzájárul a szív egészségéhez és az optimális vérnyomáshoz,
  • késlelteti a csontritkulás folyamatát.

Utóbbi, vagyis a csontritkulás kérdése különösen fontos. Alexis Motley, a Southern University A&M College dietetikus-igazgatója szerint azok, akik rendszeresen tejet isznak, csökkentik az olyan betegségek kialakulásának a kockázatát, amelyek alacsony csontsűrűséggel, csontritkulással vagy csontelvékonyodással járnak.

Ezek a betegségek komoly problémákat jelentenek, főként az idősebb korosztály körében. Hiszen elegendő egy rossz lépés, botlás, hajlás vagy akár egy ügyetlenül kivitelezett leülés, amelyek csonttörést okozhatnak. Ha azonban kellő mennyiségű tejet fogyasztanak az emberek, a szakértők szerint a kockázat is csökkenhet.

Mennyi tejet kellene innunk?

A szakértők szerint a kisebb gyerekeknek napi 1-2,5 csésze tejre van szükségük. A felnőtteknek pedig napi 3 csészényire. A valóságban azonban ettől mélyen elmaradnak a regisztrált értékek.

A tejet, ha valaki nem szereti, joghurttal, sajtfélékkel lehet helyettesíteni, amelyek közül már számos mentes fajta (így gluténmentes és laktózmentes), illetve zsírszegény fajta is kapható (ha valaki a koleszterinszintje miatt aggódna).

Riasztó adatok

Egyes felmérések szerint ma a világ lakosságának a 75%-a bizonyos mértékben laktózérzékeny (sokan nem is tudnak róla, de a panaszaikat a laktóz okozza). Riasztó, már-már hihetetlen adat, pedig igaz. Éppen ezért ezeknek az embereknek más alternatívát kell találniuk, mint a hagyományos tehéntej.

Ahogy a boltokban is látható, a piac folyamatosan alakul, a kereslet igényeihez formálódik. Ma már többféle sajt, joghurt, túró és tejtermék kapható laktózmentes formában. Ezekben a termékekben is megtalálható minden fontos tápanyag és vitamin, amelyeket érdemes az étrendbe iktatni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

2024. július 2. 08:40

A KSH konkrét termékek átlagárát tartalmazó adatsorában több olyan élelmiszer is van, amelyek ára májusban kétszámjegyű mértékben csökkent.

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19. 07:34

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.

Kiderült, tartaniuk kell-e a rákkeltő aflatoxinoktól a magyar fogyasztóknak

2024. április 22. 08:10

Az aflatoxin terhelést vizsgáló, nemzeti kiválósági program eredménye alapján a magyar lakosságnak egyelőre nem kell jelentős mértékű aflatoxin-kockázattól tartania.

Az élelmiszerárak emelkedése növelte az inflációt

2019. március 17. 04:37

Az élelmiszerárak emelkedése növelte az inflációt februárban, főleg a szezonális élelmiszerek ára emelkedett, a tejtermékek ára viszont csökkent.