Életmód, gasztronómia

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

Agrofórum Online

Nincs is vonzóbb látvány nyár derekán, mint egy napérlelte kajszibarackkal teli fa. A hirtelen beérő mennyiség azonban könnyen túlterhelheti még a legnagyobb barackkedvelő háztartásokat is.

Szerencsére a kajszi az egyik legsokoldalúbban feldolgozható gyümölcs: a lekvártól a pálinkáig, az aszalványtól a fagyasztott püréig sok lehetőség kínálkozik, hogy hosszabb távon is élvezhessük ezt a szezonális kincset.

Baracklekvár – hagyományosan és egészségtudatosan is

A klasszikus kajszilekvár továbbra is a legnépszerűbb tartósítási forma: nemcsak kenyérre kenve vagy süteménybe töltve állja meg a helyét, de ajándéknak is kiváló. A hagyományos, magas cukortartalmú verzió mellett egyre többen keresik az alacsonyabb cukortartalmú vagy cukormentes lekvárrecepteket, amelyeknél dzsemfix vagy természetes pektin, valamint kevés citromlé is segíthet a megfelelő állag elérésében. A lekvár hőkezelése és csíramentes üvegbe töltése alapfeltétel a biztonságos tartósításhoz.

Aszalás – a legtermészetesebb tartósítás

Az aszalt barack tömény ízélményt és hosszú eltarthatóságot kínál. A házi aszalás során törekedjünk az egyenletes szeletelésre, és csak teljesen érett, de ép gyümölcsöt használjunk. Az aszalást végezhetjük napon, jól szellőző árnyékos helyen, vagy kíméletes hőfokon (50-60 °C) elektromos aszalóban. A kész aszalvány hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható, és tökéletes téli energiabomba.

Aszaláshoz csak teljesen érett, ép gyümölcsöt használjunk!

Pálinkafőzés – értékmentés nagy tételben

Nagyobb mennyiségű, másra már nem hasznosítható kajsziból pálinka is készíthető. Azonban csak hibátlan, kellően érett gyümölcsből érdemes cefrét erjeszteni. A gyümölcsöt gondosan meg kell válogatni: a rothadt, penészes, földre hullott példányokat el kell távolítani. A magokat jellemzően eltávolítják, mert a bennük lévő amigdalin hő hatására is lebomolhat, kesernyéssé téve az italt. A magánfőzés jogi szabályozását érdemes minden esetben ellenőrizni az aktuális előírások szerint.

Fagyasztás – gyors, praktikus megoldás

A fagyasztás különösen ajánlott akkor, ha a gyümölcsöt rövid időn belül nem tudjuk feldolgozni. A barackot érdemes hámozás után kimagozni, szeletelni vagy pürésíteni, és citromsavas vagy enyhén sós vízbe mártani a színmegőrzés érdekében. A fagyasztott barack tökéletes turmixokhoz, pitékhez, kompóthoz – a pürés változat pedig akár jégkockatartóban is adagolható.

Különleges felhasználási formák – kísérletezőknek ajánlva

A kajszi nemcsak édes lekvárként vagy pálinkaként állja meg a helyét. Készíthetünk belőle fűszeres chutney-t, amely sajtok és sültek mellé kiváló. Joghurttal vagy tejszínnel keverve házi jégkrémet is alkothatunk. A gyümölcs erjesztésével barackbort vagy gyümölcsecetet is készíthetünk, melyek salátákhoz, öntetekhez különleges ízvilágot adnak. A barackmagból sajtolt olaj pedig antioxidáns-tartalma miatt keresett natúrkozmetikum-alapanyag.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Mi lehet a megoldás a szárazság miatt tapasztalható szokatlan gyümölcskárosítók ellen?

2022. július 30. 04:36

Az idei rendkívüli meleg nyár lehet az oka, hogy számos olyan rovar, és más állat károsítja azokat a gyümölcsöket, melyeket korábban soha. Van-e megoldás ellenük?

Veszélyben a kajszibarack

2022. április 3. 06:04

A március utolsó napjaiig kitartó, az évszaknál jóval melegebb időjárás hatására sok növény, így a csonthéjas termésű gyümölcsfák fejlődése is felgyorsult. Ezt még az országos szinten is igen erőteljes vízhiány sem tudta fékezni. A március utolsó napján kezdődő időjárásváltozás, a régóta várt csapadékos időjárás érkezése azonban néhány növényfaj, így a kajszibarack számára is súlyos mértékű növénykórtani veszélyhelyzetet eredményez.

Mi lehetett a hiba a monília elleni védekezésben a kajszinál?

2024. április 18. 04:37

Kajszibarackfáim erősen moníliásak lettek, pedig rendszeresen permeteztem. A felsorolt permetezéseknél mi lehetett a hiba: rossz szerekkel végeztem, vagy nem megfelelő időben? Köszönöm válaszukat!

Kajszi: drága lesz a lekvár és a pálinka is

2021. május 12. 13:51

Az előrejelzések szerint a kemény tavaszi fagyok miatt az európai kajszibarack-termés igen csekélynek ígérkezik az elmúlt évekhez képest.