Életmód, gasztronómia

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

Agrofórum Online

Nincs is vonzóbb látvány nyár derekán, mint egy napérlelte kajszibarackkal teli fa. A hirtelen beérő mennyiség azonban könnyen túlterhelheti még a legnagyobb barackkedvelő háztartásokat is.

Szerencsére a kajszi az egyik legsokoldalúbban feldolgozható gyümölcs: a lekvártól a pálinkáig, az aszalványtól a fagyasztott püréig sok lehetőség kínálkozik, hogy hosszabb távon is élvezhessük ezt a szezonális kincset.

Baracklekvár – hagyományosan és egészségtudatosan is

A klasszikus kajszilekvár továbbra is a legnépszerűbb tartósítási forma: nemcsak kenyérre kenve vagy süteménybe töltve állja meg a helyét, de ajándéknak is kiváló. A hagyományos, magas cukortartalmú verzió mellett egyre többen keresik az alacsonyabb cukortartalmú vagy cukormentes lekvárrecepteket, amelyeknél dzsemfix vagy természetes pektin, valamint kevés citromlé is segíthet a megfelelő állag elérésében. A lekvár hőkezelése és csíramentes üvegbe töltése alapfeltétel a biztonságos tartósításhoz.

Aszalás – a legtermészetesebb tartósítás

Az aszalt barack tömény ízélményt és hosszú eltarthatóságot kínál. A házi aszalás során törekedjünk az egyenletes szeletelésre, és csak teljesen érett, de ép gyümölcsöt használjunk. Az aszalást végezhetjük napon, jól szellőző árnyékos helyen, vagy kíméletes hőfokon (50-60 °C) elektromos aszalóban. A kész aszalvány hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható, és tökéletes téli energiabomba.

Aszaláshoz csak teljesen érett, ép gyümölcsöt használjunk!

Pálinkafőzés – értékmentés nagy tételben

Nagyobb mennyiségű, másra már nem hasznosítható kajsziból pálinka is készíthető. Azonban csak hibátlan, kellően érett gyümölcsből érdemes cefrét erjeszteni. A gyümölcsöt gondosan meg kell válogatni: a rothadt, penészes, földre hullott példányokat el kell távolítani. A magokat jellemzően eltávolítják, mert a bennük lévő amigdalin hő hatására is lebomolhat, kesernyéssé téve az italt. A magánfőzés jogi szabályozását érdemes minden esetben ellenőrizni az aktuális előírások szerint.

Fagyasztás – gyors, praktikus megoldás

A fagyasztás különösen ajánlott akkor, ha a gyümölcsöt rövid időn belül nem tudjuk feldolgozni. A barackot érdemes hámozás után kimagozni, szeletelni vagy pürésíteni, és citromsavas vagy enyhén sós vízbe mártani a színmegőrzés érdekében. A fagyasztott barack tökéletes turmixokhoz, pitékhez, kompóthoz – a pürés változat pedig akár jégkockatartóban is adagolható.

Különleges felhasználási formák – kísérletezőknek ajánlva

A kajszi nemcsak édes lekvárként vagy pálinkaként állja meg a helyét. Készíthetünk belőle fűszeres chutney-t, amely sajtok és sültek mellé kiváló. Joghurttal vagy tejszínnel keverve házi jégkrémet is alkothatunk. A gyümölcs erjesztésével barackbort vagy gyümölcsecetet is készíthetünk, melyek salátákhoz, öntetekhez különleges ízvilágot adnak. A barackmagból sajtolt olaj pedig antioxidáns-tartalma miatt keresett natúrkozmetikum-alapanyag.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Fagy: nem lehet megbecsülni a kárt a gyümölcsösökben

2020. március 31. 10:00

Az elmúlt napokban az ország rendkívül sok területén tapasztalhattak éjszakai fagyokat a termelők. Dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, a március végén jelentkező fagyok kihatásának értékelésre kértük fel.

Júliusban tartják a kajszi tanácskozást és fajtabemutatót

2022. július 14. 13:27

A NAK és a Nébih idén is közösen szervezi meg Tordason a Kajszi tanácskozás és fajtabemutató rendezvényt.

Érdemes virágzás végén még védekezni a monília ellen?

2025. április 17. 04:39

Érdemes-e virágzás végén még védekezni a kajszi- és meggyfáknál a moníliás betegség ellen? Mivel és hogyan?

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.