Életmód, gasztronómia

Miért egészséges a rókagomba?

Agrofórum Online

A rókagomba nemcsak szépséges, de roppant egészséges is. Egyetlen hátránya az ára, hiszen hazánkban 50 dkg rókagomba nagyságrendileg 6 ezer forintba kerül – kivéve, ha mi magunk szedjük vele tele a kosarunkat.

A sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) a rókagombafélék családjába tartozó, ehető gombafaj. Hazánkban sok helyen megtalálható, jellemzően sűrű, sötét bükkerdőkben és tölgyesekben él. Sokféle néven ismeri a köznyelv, ezek közül a legelterjedtebbek a sárgagomba, csirkegomba és nyúlgomba elnevezés. Jellegzetes tölcsér alakja könnyen felismerhető, enyhén hullámos kalapja 3-10 cm széles. Színe napsárga, de vannak világosabb, sárgás-fehér példányok is. 

A termesztett gombáktól vagy a mezei gombáktól eltérően a rókagomba növekedéséhez gazdafa vagy -cserje szükséges. Ezek a gombák azonban a fák és bokrok alatti talajban nőnek, nem pedig a növényeken.

A világ számos részén oly népszerű rókagombát különleges, enyhén gyümölcsös íze miatt szeretik, ugyanakkor ez a faj figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

D-vitaminban gazdag

Sok piacon kapható gomba (az erdei gombákhoz képest) nem tartalmaz elegendő D-vitamint, mivel sötét, beltéri környezetben (általában pincékben) termesztik őket. Az olyan vadon termő gombák, mint a rókagomba, a kucsmagomba, természetes élőhelyüknek köszönhetően nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaznak. Így akár már fél csésze rókagomba is 5-20 μg D-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 30-100%-ának felel meg.

A D-vitamin támogatja a csontok egészségét, gyulladáscsökkentő hatással van a szervezetre, stimulálja a vékonybélben lévő fehérjék működését, ezáltal elősegíti a kalcium felszívódását és a csontok megerősödését. Az embereknek az életkor előrehaladtával egyre több D-vitaminra van szükségük, hogy elkerüljék az olyan betegségeket, mint a csontritkulás. Az 50 év alatti felnőtteknek naponta körülbelül 15 μg D-vitamint kell bevinniük a szervezetükbe, míg az 50 év feletti felnőtteknek körülbelül 20 μg-ot.

Erősíti az immunrendszert

A rókagomba olyan poliszacharidok kiváló forrása, mint a kitin és a kitozán. Ez a két vegyület segít megvédeni a sejteket a károsodástól, és arra ösztönzi az immunrendszert, hogy több sejtet termeljen. Emellett elősegítik a gyulladásos folyamatok visszaszorítását és csökkentik bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Táplálkozás

A rókagomba jótékony hatású poliszacharidokat, zsírsavakat, fenolsavvegyületeket, béta-glükánokat tartalmaz, amelyek a bélrendszer prebiotikumaként működnek, valamint további mintegy tizenöt különböző aminosavat. A rókagomba mindemellett számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – ezek közül a legjelentősebbek az alábbiak:

  • D-vitamin
  • Béta-karotin
  • Likopin
  • A-vitamin
  • E-vitamin
  • C-vitamin
  • Tiamin (B1-vitamin)
  • Riboflavin (B2-vitamin)
  • B6-vitamin
  • Kálium
  • Szelén
  • Mangán
  • Réz
  • Vas
  • Foszfor

Tápanyagok adagonként

Egy csésze szárított rókagomba a következőket tartalmazza:

  • Energia: 8 kcal
  • Fehérje: 1 gramm
  • Zsír: kevesebb mint 1 gramm
  • Szénhidrát: 1 gramm
  • Rost: 1 gramm
  • Cukor: 1 grammnál kevesebb
  • Koleszterin: kevesebb mint 1 milligramm
  • Nátrium: kevesebb mint 1 milligramm

Amire érdemes odafigyelni

A rókagomba gyűjtése során ügyelni kell arra, hogy ne szedjünk mérgező gombákat – célszerű minden esetben szakértővel megvizsgáltatni az erdőben szedett gombát.

A világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius) első ránézésre hasonló küllemű, mint a rókagomba, de kidőlt fatörzseken nő (nem a földön), és ha alaposabban szemügyre vesszük, nagyon is különbözik a rókagombától. Egy ilyen gomba elfogyasztása azonban erős görcsöket és komoly emésztési panaszokat okozhat, ezért jobb mindig gombaszakértőkre hagyatkozni, ha problémáink vannak a gomba meghatározásával. 

Hogyan készítsük el a rókagombát?

A rókagomba nem szerepel olyan gyakran a boltok kínálatában, mint például a csiperkegomba vagy a laskagomba, de azoknál sokkal egészségesebb és táplálóbb. Ha nem tudja megvenni a helyi boltokban, keresse termelői piacokon és speciális élelmiszerüzletekben a friss gombát, vagy vásároljon az interneten szárított rókagombát.

Tipp: Sose mossuk meg a gombát, amíg nem használjuk fel. A gombák könnyen nyálkássá válnak és a víz hatására hamar megromlanak.

Forrás: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chanterelle-mushrooms és Wikipedia

Fotók: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Csernobil miatt erősen radioaktívak a rókagombák Felső-Ausztriában

2021. szeptember 23. 06:23

A Global 2000 csoport riasztóan magas cézium-137 szintet talált a rókagombákban a felső-ausztriai Kirchdorf kerületben.