Életmód, gasztronómia

Miért érdemes kihagyni a tehéntejet a reggeli kávéból?

Agrofórum Online

Van, aki allergiás a tehéntejre, de kecsketejet fogyaszthat. Vajon miben különbözik az egyik tej a másiktól? Van egészségtelen és egészséges tej? Mit kéne innunk, hogy egészséges(ebb)ek legyünk?

Talán meglepőnek tűnhet, de világszerte többen fogyasztanak kecsketejet és kecsketejből készült tejtermékeket, mint tehéntejet és tehéntej-alapú készítményeket. Bár mindkét tejtermék számos előnnyel rendelkezik, az emberek jellemzően a kecsketejet részesítik előnyben.

A kecskék kisebbek, és lényegesen kevesebb takarmányt fogyasztanak, mint a tehenek, így sokkal könnyebben tarthatók. A tejet számos fejlődő országban fontos kalória- és táplálékforrásnak tekintik, a kecsketej ízét pedig a legtöbben előnyben részesítik a tehéntej ízével szemben.

Ezen túlmenően azok, akik allergiásak a tehéntejre, allergiás reakció nélkül fogyaszthatnak kecsketejből készült termékeket. Ha valaki nem laktózérzékenységben szenved, a panaszait sokszor nem kifejezetten a laktóz, hanem a kevesebb laktóz és a fehérjék különböző formái közötti különbség okozza.

A Michigan State University azt javasolja, hogy a tejérzékenységben szenvedő emberek ne mondjanak le a tejfogyasztásról, helyette teszteltessék le magukat, vajon fogyaszthatnak-e alternatív lehetőségként a tehéntej helyett kecsketejet, és ha igen, ne hagyják ki az étrendjükből. 

Most azonban lássuk, mit tartalmaz a kecsketej és a tehéntej, fej-fej mellett!

Kecsketej (1 csésze)Tehéntej (1 csésze)
Kalória168 gramm149 gramm
Fehérje9 gramm8 gramm
Zsír10 gramm8 gramm
Szénhidrátok11 gramm12 gramm
Rost0 gramm0 gramm
Cukor11 gramm12 gramm
Nátrium122 mg105 mg
Kalcium327 mg276 mg
Magnézium34,2 mg24,4 mg
Foszfor271 mg205 mg
Kálium498 mg322 mg

A kecskéből származó tejről elmondható, hogy általában sűrűbb és krémesebb, mint a tehéntej, de más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik: több tápanyagot tartalmaz, mint a tehéntej és a növényi alapú „tejtermékek” (mint például a mandula- vagy kókusztej).

További egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy könnyebben emészthető, kisebb a fogyasztását követően kialakuló tejallergia kockázata, és potenciálisan jobb hatással van a szív egészségére – olvashatjuk Nazli Turkmen „A kecsketej összetevőinek tápértéke és egészségügyi előnyei” című könyvében.

A kecsketej azért emészthető könnyebben, mert a benne lévő zsírok sokkal könnyebben emészthetőek. A kecsketej természetes módon homogenizált, ami azt jelenti, hogy állaga egyenletesebb, a zsírmolekulák kevésbé úsznak fel a tej tetejére.

A kecsketej kiváló fehérje-, kalcium-, kálium-, foszfor-, magnézium- és A-vitamin-forrás. A kecsketejnek magasabb a zsír- és kalóriatartalma, valamint több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a tehéntej. A kecsketej körülbelül 1%-kal kevesebb laktózt tartalmaz, mint a tehéntej.

A kecsketejet fogyasztó emberek általában úgy találják, hogy a kecsketejnek más íze van, mint a tehéntejnek, és emiatt szükség van egy kis időre, amíg megszokják. E furcsa íz a kecsketej feldolgozása során alkalmazott pasztőrözési módszerből származik, de nem olyan zavaró, hogy ne lehessen emiatt „átállni” az egészségesebb változatra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Elfeledett magyar pótkávénk, a Franck

2025. január 16. 11:10

A Franck név először 1879-ben tűnt fel az Osztrák-Magyar Monarchia területén, Linzben, ahol felépítette hatalmas pótkávégyárát.

A gesztenye tíz titka

2023. november 22. 07:10

A szelídgesztenye hozzátartozik a hazai ünnepekhez, hisz ki látott már Adventi vásárt gesztenyeárus nélkül? Karácsonyi asztalt gesztenyés pulyka, bejgli és gesztenyés hókiflik nélkül?

Melyek az élelmiszer-biztonság kritikus pontjai? - Tények és hiedelmek

2018. december 6. 09:15

Nagy kárt okoznak azok a média- és internetforrások, melyek azt hirdetik egy-egy élelmiszerről, hogy egészéges, és nem teszik hozzá, hogy egy élelmiszer nem lehet egészséges, kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló, változatos táplálkozás lehet egészséges.

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!