14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Életmód, gasztronómia

Miért érdemes kihagyni a tehéntejet a reggeli kávéból?

Agrofórum Online

Van, aki allergiás a tehéntejre, de kecsketejet fogyaszthat. Vajon miben különbözik az egyik tej a másiktól? Van egészségtelen és egészséges tej? Mit kéne innunk, hogy egészséges(ebb)ek legyünk?

Talán meglepőnek tűnhet, de világszerte többen fogyasztanak kecsketejet és kecsketejből készült tejtermékeket, mint tehéntejet és tehéntej-alapú készítményeket. Bár mindkét tejtermék számos előnnyel rendelkezik, az emberek jellemzően a kecsketejet részesítik előnyben.

A kecskék kisebbek, és lényegesen kevesebb takarmányt fogyasztanak, mint a tehenek, így sokkal könnyebben tarthatók. A tejet számos fejlődő országban fontos kalória- és táplálékforrásnak tekintik, a kecsketej ízét pedig a legtöbben előnyben részesítik a tehéntej ízével szemben.

Ezen túlmenően azok, akik allergiásak a tehéntejre, allergiás reakció nélkül fogyaszthatnak kecsketejből készült termékeket. Ha valaki nem laktózérzékenységben szenved, a panaszait sokszor nem kifejezetten a laktóz, hanem a kevesebb laktóz és a fehérjék különböző formái közötti különbség okozza.

A Michigan State University azt javasolja, hogy a tejérzékenységben szenvedő emberek ne mondjanak le a tejfogyasztásról, helyette teszteltessék le magukat, vajon fogyaszthatnak-e alternatív lehetőségként a tehéntej helyett kecsketejet, és ha igen, ne hagyják ki az étrendjükből. 

Most azonban lássuk, mit tartalmaz a kecsketej és a tehéntej, fej-fej mellett!

Kecsketej (1 csésze)Tehéntej (1 csésze)
Kalória168 gramm149 gramm
Fehérje9 gramm8 gramm
Zsír10 gramm8 gramm
Szénhidrátok11 gramm12 gramm
Rost0 gramm0 gramm
Cukor11 gramm12 gramm
Nátrium122 mg105 mg
Kalcium327 mg276 mg
Magnézium34,2 mg24,4 mg
Foszfor271 mg205 mg
Kálium498 mg322 mg

A kecskéből származó tejről elmondható, hogy általában sűrűbb és krémesebb, mint a tehéntej, de más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik: több tápanyagot tartalmaz, mint a tehéntej és a növényi alapú „tejtermékek” (mint például a mandula- vagy kókusztej).

További egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy könnyebben emészthető, kisebb a fogyasztását követően kialakuló tejallergia kockázata, és potenciálisan jobb hatással van a szív egészségére – olvashatjuk Nazli Turkmen „A kecsketej összetevőinek tápértéke és egészségügyi előnyei” című könyvében.

A kecsketej azért emészthető könnyebben, mert a benne lévő zsírok sokkal könnyebben emészthetőek. A kecsketej természetes módon homogenizált, ami azt jelenti, hogy állaga egyenletesebb, a zsírmolekulák kevésbé úsznak fel a tej tetejére.

A kecsketej kiváló fehérje-, kalcium-, kálium-, foszfor-, magnézium- és A-vitamin-forrás. A kecsketejnek magasabb a zsír- és kalóriatartalma, valamint több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a tehéntej. A kecsketej körülbelül 1%-kal kevesebb laktózt tartalmaz, mint a tehéntej.

A kecsketejet fogyasztó emberek általában úgy találják, hogy a kecsketejnek más íze van, mint a tehéntejnek, és emiatt szükség van egy kis időre, amíg megszokják. E furcsa íz a kecsketej feldolgozása során alkalmazott pasztőrözési módszerből származik, de nem olyan zavaró, hogy ne lehessen emiatt „átállni” az egészségesebb változatra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24. 05:38

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

A 10 legdrágább gyümölcs a világon

2023. augusztus 17. 07:10

A gyümölcsök kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, mivel az emberi szervezet számára igencsak fontos tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat) tartalmaznak. A gyümölcsök formája, mérete és íze ma már rendkívül széles palettán mozog, mégis van néhány fajta, amelynek ára – szó szerint – az arany árával vetekedik. Összeállításunkban bemutatjuk a világ 10 legdrágább gyümölcsét.

A paradicsomfogyasztás segíthet a vérnyomás csökkentésében

2024. július 1. 13:10

A paradicsomot a legújabb kutatások szerint kálium- és likopintartalma miatt érdemes beépíteni a szívbarát, vérnyomáscsökkentő étrendbe.