26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Életmód, gasztronómia

Miért fogyasszunk csírát?

Agrofórum Online

Az elmúlt években a krónikus betegségek megjelenése és az életmódváltozások miatt új élelmiszerfogyasztási trendek alakultak ki. A növényi csírákból készült élelmiszereket funkcionális élelmiszereknek tekintik. Így nagy érdeklődés övezi őket.

A fogyasztók egyre inkább a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend felé fordulnak. Ezen élelmiszerek közös jellemzője, hogy magas a bioaktív vegyületek tartalma. Kis mennyiségben fordulnak elő az élelmiszerekben. Ide sorolhatóak a vitaminok, egyes fehérjék, antioxidáns anyagok, ásványi anyagok és az élelmi rostok is.

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be. Ennek oka élettani szempontból magyarázható, ugyanis a növekedés kezdeti szakaszán tartalmazzák a legtöbb tápanyagot a növények.

Csírázás

A magvakban tárolódik a csírázáshoz szükséges energia, zsírok, olajok, illetve összetett szénhidrátok formájában.  A csírázás során a magok először vizet szívnak magukba, így számos enzimatikus aktiválás veszi kezdetét.

Ennek hatására lehetővé válik, hogy a növény a magban tárolt energiát mobilizálja. Ezt az energiát a növény a növekedésre használja fel. Új sejteket, szöveteket és szerveket (pl. leveleket, gyökereket, szárakat) képez. Ehhez szükség van megfelelő környezeti tényezőkre, mint hőmérséklet, nedvesség és fény.

Háttér

Egyes kutatások szerint a csíranövényeket már Kr. e. 3000 környékén is fogyasztották. Jótékony hatása miatt a gyógyítás során is fontos tápláléknak számított.

A keleti országokban a csíranövényeket már régóta fogyasztják. Ezek kulináris történetüknek fontos részét képezik. Gazdag ízük, illatuk és bioaktív vegyületeik miatt a termékek felhasználhatók saláták vagy más kiváló minőségű ételek készítésére.

Ma igen nagy népszerűségnek örvend a csírázó lucerna, amelyet Perzsiában termesztettek először. A lucernacsíra fogyasztását egyes kutatások időszámításunk előtt 100 évvel datálják. A babcsírával együtt Ázsia egyes részein már több száz éve kereskedelmi termék.

Konzervként (főtt formában) Nyugaton a két világháború között vezették be először.  A friss zöld csíranövények a modern nyugati élelmiszerboltokba és konyhákba az elmúlt fél évszázadban jelentek meg.

Csíranövények jelentős vegyületei

A csírák kiváló fehérje-, vitamin- és ásványianyag-források. Fontos tápanyagokat tartalmaznak, mint például a glükozinolátok. A káposztafélék csírájában jelentős mennyiségű fenol- és szeléntartalmú vegyületek fordulnak elő. A szójacsírában pedig izonflavonok vannak. A csíranövényeket a növekedési szakaszuk elején fogyasztják el, így ekkor a tápanyagkoncentrációjuk nagyon magas marad.

A magvakhoz képest a csíranövényeknek jóval magasabb a biológiai értékű fehérjetartalmuk. Magasabb a többszörösen telítetlen zsírsavtartalmuk, magasabb a vitamintartalmuk és az ásványi anyagok jobb hasznosítása miatt magasabb tápértékkel rendelkeznek.

A csírázás során a poliszacharidok oligo- és monoszacharaidokká, a zsírok szabad zsírsavakká, míg a fehérjék oligopeptidekké és szabad aminosavakká bomlanak, amelyek folyamatok támogatják szervezetünk biokémiai mechanizmusait.

A csírafogyasztás jótékony hatásai

A csírázás során csökken az antinutritív anyagok (tripszin-gátló, fitinsav, pentozán, tannin) mennyisége, és a csírázás után egészségmegőrző hatású és fitokémiai tulajdonságokkal rendelkező vegyületek (glükozinolátok, természetes antioxidánsok) is kimutathatók, amelyek többek között a rák megelőzésében is jelentős szerepet játszhatnak.

A csíranövények fogyasztásának rákellenes védőhatását számos modellkísérletben vizsgálták. Az eredmények pozitív összefüggést mutatnak több szerv rákos megbetegedésének megelőzése és a zöldségfélék aktív összetevőinek fogyasztása között.

A káposztafélék csíráinak, különösen a brokkoli fogyasztása fordítottan arányos az emlőrák kialakulásával a premenopauzában lévő nők esetében. A kelbimbó által nyújtott méregtelenítő hatását vizsgálták.

A humán vizsgálatok bizonyítják, hogy sejtjeinkben a rákot okozó anyagok méregtelenítéséhez szükséges enzimrendszereket aktiválhatják a kelbimbóban található glükozinolátokból előállított vegyületek.

A kelbimbó kiemelkedő glükozinolát-forrásnak számít. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kelbimbóban található glükozinolátok méregtelenítést kiváltó aktiváló anyagok.

Csíráztasson otthon

A csíranövények nem csak egészségesek, hanem igen finom, jellegzetes ízvilággal rendelkeznek. Ha kedvet kapott a csíranövények fogyasztásához, akkor a csíráztatást otthon is el lehet végezni.

A boltokban vannak már csíráztató tálak, amelyek révén könnyen csíranövényeket kaphatunk napokon belül. Számos magból válogathatunk. A legjelentősebbek között található a brokkoli, őszi búza, csicseriborsó, görögszénamag, lucerna, mungóbab, mustár, napraforgó, repce, retek, vöröskáposzta, vöröshere, salátaborsó és a vöröshagyma magja.

Dihen Adrienn

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Bodzakészítményekkel, mézzel és mangalicahússal ismerkedhetnek Szingapúrban

2023. április 25. 12:29

Nyolcadik éve szervez közösségi megjelenést az Agrármarketing Centrum a délkelet-ázsiai (ASEAN) térség egyik legjelentősebb élelmiszer- és ital szakkiállításán.

Élelmiszer-adományozás – a legfontosabb kérdések

2022. december 19. 05:37

Karácsony előtt megnő az érdeklődés az élelmiszer-adományozással kapcsolatban, hiszen sokan szeretnék szebbé és könnyebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Ehhez az egyik legjobb megoldás egy adománycsomag összeállítása vagy élelmiszeradomány-gyűjtésekbe való besegítés.

Évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe az EU-ban

2019. július 28. 04:38

Az Európai Unió 2015-ben elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig felére csökkenti az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot.