Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

Agrofórum Online

Amikor első ízben készítettem otthon rácsos rebarbarás lepényt, a gyerekek gyanakodva nézegették az asztalon.

– Ez valami póréhagymás lepény? – kérdezte az egyik gyerek.
– Vagy egres van benne? – kérdezte a másik.
– Csak azért, mert azt nem szeretjük – tette hozzá a harmadik.
– És a póréhagymát sem – mondta a negyedik.
A férjemmel összenéztünk… Mert mit nem lehet ezeken szeretni?

A rebarbaránk a kertben, a kerti csap mellett nőtt. Hatalmas levelei voltak, mesés rózsaszínes szára, az egész úgy festett, mint egy dísznövény, amit jobb lenne meghagyni a kert ékességeként, semmint felfalni.

De ha szezonja van, mindenki leszedi, nem? Hát mi is leszedtük, aztán lekvárt főztünk és lepényt sütöttünk belőle. Savanykás, pikáns, isteni íze volt – a gyerekek azonban elhatárolódtak tőle.

Rebarbara felhasználása süteménybe

Anyukám azt mondta, legközelebb eperrel, meggyel vagy almával keverjem össze a rebarbarát és jobban cukrozzam meg, akkor át fog menni a gyerekeknél is. Megfogadtam a tanácsát. Megsütöttem ugyanazt a pitét (fele-fele arányban eperrel felturbózva) és a gyerekek azt mondták, hogy na, ez isteni!

Hozzávalók:

40 dkg liszt

15 dkg cukor

20 dkg vaj

1 tojás

2 evőkanál tejföl

40 dkg rebarbara

40 dkg eper / meggy / alma

A gyümölcshöz: porcukor

A tetejére: tojássárgája

Elkészítés:

1.) Egy mély tálban összegyúrjuk a tészta hozzávalóit: a lisztet, cukrot, vajat, tojást és a tejfölt, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

2.) A rebarbara szárakat megpucoljuk (le kell húzni késsel a héját), felkockázzuk (a levele nem ehető, azt kidobjuk!), és annyi porcukorral összekeverjük, hogy kellemes legyen az íze, majd egy edényben megpároljuk. Az epret megtisztítjuk, felaprítjuk.

3.) A tésztát elővesszük a hűtőből, 2/3 részét kinyújtjuk, és egy lapos, peremes kerámiatálba simítjuk, a többiből pedig vékony rácsokat sodrunk.

4.) A gyümölcsöt a tésztára simítjuk, a rácsokkal díszítjük, majd a rácsokat felvert tojássárgával megkenjük. Előmelegített sütőbe tesszük a süteményt, és 180 fokon 50 perc alatt megsütjük.

Rebarbara lepény

Tipp: ezt a lepényt úgy is el lehet készíteni, hogy elősütjük a tésztát, majd hozzá illő lekvárt vagy vaníliapudingot kenünk rá (ez utóbbit jobban szeretik a gyerekek), és erre jön a gyümölcsréteg.

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Hozzávalók:

1 kg rebarbara

35 dkg cukor

vanília vagy vaníliás cukor

Elkészítés: A rebarbara szárakat megmossuk, letisztítjuk, felkockázzuk. Cukorral megszórjuk, egy napig állni hagyjuk. Feltesszük főni, megvárjuk, amíg besűrűsödik (elég sok levet ereszt, meg kell várni, amíg ez szép sűrű lesz). Majd forrón steril üvegekbe kanalazzuk, azokat lezárjuk, fejtetőre állítjuk, végül 1 napra száraz dunsztba tesszük.

Miért egészséges?

A rebarbara kalciumban gazdag, így támogatja a csontok és a fogak egészségét. A benne lévő lutein jót tesz a szemnek és a látásnak, K-vitamin-tartalma pedig a véralvadás szempontjából hasznos. Magas antioxidáns-tartalma segít a szabad gyökök semlegesítésében, rosttartalma pedig elősegíti az egészséges emésztést.

(Fotó: Alexander Fox | PlaNet Fox/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Káposztaleves kolbászchipsszel és szalonnával

2019. november 30. 04:40

Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Hagymával pótolni a húst: háborús húspástétom

2024. január 6. 09:10

Gondolta volna, hogy a régi világban a hagymát afféle húspótló ételként is használták? Mert bizony, ahogy gombából is lehet kolbászt készíteni, úgy vöröshagymából is lehet „húspástétomot” főzni.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.