18℃ 15℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Életmód, gasztronómia

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

Agrofórum Online

Franciaország felülvizsgálati javaslatot tett közzé, amely megtiltja a húsnevek, például a "steak" és a "borda" elnevezés használatát az országban előállított növényi alapú élelmiszereknél. Ezzel igyekeznek elkerülni bizonyos húsokra vonatkozó "félrevezető állítások" használatát.

Az Európai Unióban elsőként próbálkozott ilyen korlátozás bevezetésével Franciaország, ahol már tavaly júniusban megpróbálták ezt elfogadtatni. Azonban az ország legfelsőbb közigazgatási bírósága egy hónappal később felfüggesztette a szabályozást, azzal érvelve, hogy az nem egészen egyértelmű és túl gyorsan akarták bevezetni.

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt. Az ipar gyakran hivatkozik a húskészítményekre, ami ellenérzést vált ki az állattenyésztők és a húsfeldolgozók körében Franciaországban is, az EU legnagyobb mezőgazdasági termelőjénél.

Az új rendelettervezet, amely csak a Franciaországban gyártott és értékesített termékekre vonatkozik, betiltja a 21 húsnévből álló lista használatát a fehérjealapú termékek leírásánál, beleértve a „steak”, a „borjúszelet”, a „borda”, a „sonka” vagy a „hentes” szavakat.

Azonban több mint 120 húshoz kapcsolódó elnevezés, mint például a „főtt sonka”, „baromfi”, „kolbász” vagy „bacon” használata továbbra is engedélyezett lesz, feltéve, hogy a termékekben típustól függően a növényi fehérje nem halad meg egy bizonyos mennyiséget a 0,5 százalék és 6 százalék közötti sávban.

Ez az új rendelettervezet tükrözi azon szándékunkat, hogy véget vessünk a félrevezető állításoknak és elnevezéseknek a húskészítmények területén. Ezeket az elnevezéseket nem lehet használni olyan élelmiszereknél, amelyek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségben húst”

– mondta Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter közleményében.

Ez átláthatóság és lojalitás kérdése, amely megfelel a fogyasztók és a termelők jogos elvárásainak”

– tette hozzá.

A „hamburger” szó, amelyet számos márka használ a fogyasztók érdeklődésének felkeltésére, nem szerepel a listákon.

A rendelet a közzététel után három hónappal lép hatályba, hogy a piaci szereplőknek legyen idejük a címkézés módosítására – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Azt sem szabályozzák a gyártók számára, hogy a hatálybalépése előtt, vagy legkésőbb a közzétételt követő egy éven belül értékesítik-e az összes címkézett termékkészletet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Elérhető a 2019-es élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási felülete

2019. április 30. 09:17

Megnyílt a Nébih honlapján az élelmiszerlánc-felügyeleti díj elektronikus bevallási felülete. A 2019. évi díjbevallások benyújtására 2019. május 31-ig van lehetőségük az élelmiszerlánc szereplőinek.

Hazai élelmiszer megfizethető áron?

2023. március 3. 12:12

Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencián tartott előadásában Szegeden.

"Klímaváltozást-tűrő" növények létrehozása

2023. április 18. 11:44

A vadon élő rokonoktól származó egzotikus DNS beépítése a búzába figyelemre méltó, akár 50%-os termésnövekedést is eredményez, még forró időjárás esetén is, ami felülmúlja az ezeket a géneket nem tartalmazó etalonokat.

Akár négyszer olyan drága Magyarországon ugyanaz a tészta, mint nyugaton

2023. augusztus 1. 13:10

Miért kerül a sokszorosába ugyanaz az élelmiszertermék Magyarországon, mint bizonyos nyugat-európai országokban? A magas infláció miatt még árérzékenyebbé vált hazai vásárlók jogosan tehetik fel ezt a kérdést.