Életmód, gasztronómia

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

Agrofórum Online

Franciaország felülvizsgálati javaslatot tett közzé, amely megtiltja a húsnevek, például a "steak" és a "borda" elnevezés használatát az országban előállított növényi alapú élelmiszereknél. Ezzel igyekeznek elkerülni bizonyos húsokra vonatkozó "félrevezető állítások" használatát.

Az Európai Unióban elsőként próbálkozott ilyen korlátozás bevezetésével Franciaország, ahol már tavaly júniusban megpróbálták ezt elfogadtatni. Azonban az ország legfelsőbb közigazgatási bírósága egy hónappal később felfüggesztette a szabályozást, azzal érvelve, hogy az nem egészen egyértelmű és túl gyorsan akarták bevezetni.

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt. Az ipar gyakran hivatkozik a húskészítményekre, ami ellenérzést vált ki az állattenyésztők és a húsfeldolgozók körében Franciaországban is, az EU legnagyobb mezőgazdasági termelőjénél.

Az új rendelettervezet, amely csak a Franciaországban gyártott és értékesített termékekre vonatkozik, betiltja a 21 húsnévből álló lista használatát a fehérjealapú termékek leírásánál, beleértve a „steak”, a „borjúszelet”, a „borda”, a „sonka” vagy a „hentes” szavakat.

Azonban több mint 120 húshoz kapcsolódó elnevezés, mint például a „főtt sonka”, „baromfi”, „kolbász” vagy „bacon” használata továbbra is engedélyezett lesz, feltéve, hogy a termékekben típustól függően a növényi fehérje nem halad meg egy bizonyos mennyiséget a 0,5 százalék és 6 százalék közötti sávban.

Ez az új rendelettervezet tükrözi azon szándékunkat, hogy véget vessünk a félrevezető állításoknak és elnevezéseknek a húskészítmények területén. Ezeket az elnevezéseket nem lehet használni olyan élelmiszereknél, amelyek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségben húst”

– mondta Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter közleményében.

Ez átláthatóság és lojalitás kérdése, amely megfelel a fogyasztók és a termelők jogos elvárásainak”

– tette hozzá.

A „hamburger” szó, amelyet számos márka használ a fogyasztók érdeklődésének felkeltésére, nem szerepel a listákon.

A rendelet a közzététel után három hónappal lép hatályba, hogy a piaci szereplőknek legyen idejük a címkézés módosítására – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Azt sem szabályozzák a gyártók számára, hogy a hatálybalépése előtt, vagy legkésőbb a közzétételt követő egy éven belül értékesítik-e az összes címkézett termékkészletet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Megállíthatatlanul drágul a liszt

2024. november 26. 12:10

Egy hónap alatt, 2024 szeptemberéhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal növekedtek Magyarországon.

A vendéglátók is válasszanak helyi termelőktől!

2020. április 1. 08:53

A kiszállítást végző vendéglátás és a közétkeztetés szereplői a helyi alapanyagok, termékek választásával hathatós segítséget nyújthatnak a helyi termelők számára.

Fontos mérföldkőhöz érkezett az agrár-felsőoktatás - megalakult a MATE

2021. február 3. 04:37

A MATE célja Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődésének elősegítése, valamint a vidék és a mezőgazdaság újjáépítése-fejlesztése kiemelkedő oktatási, kutatási, innovációs és tanácsadási tevékenységeivel.

A regionális élelmiszer-termelés környezetvédő és növeli a belföldi hozzáadott értéket

2023. január 11. 08:36

A regionális, helyi élelmiszertermelés nagymértékben csökkenti az élelmiszerek szállítási igényét és ezáltal a károsanyag-kibocsátást is. Emellett a helyben termesztés növeli a belföldi gazdaságban előállított hozzáadott értéket is - írja az osztrák VCÖ közlekedési környezetvédelmi szervezet honlapján kedden megjelent tanulmány.