Életmód, gasztronómia

Olajos magvak pörkölése: így készítsünk egészséges rágcsálnivalót otthon!

Agrofórum Online

Szinte minden olajos mag pörkölhető. A hőkezelés mélyebb és összetettebb ízvilágot eredményez. Bátran érdemes kísérletezni, ha egyedi, házi készítésű csemegére vágyunk.

Az olajos magvak pörkölése nemcsak az állagukat változtatja meg, hanem intenzívebbé teszi az ízüket is a Maillard-reakció révén, amely körülbelül 140 °C-on indul be. A kémiai reakció különleges aromát és aranybarna színt ad a magoknak. A bennük lévő olajok jobban konzerválódnak, így hosszabb ideig eltarthatóak.

Sütőben pörkölés

Melegítsük elő a sütőt 150-160 °C-ra! Terítsük a dióféléket egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást! Süssük 10-25 percig, a magok típusától és kívánt színtől függően! A pörkölés közben időnként meg kell forgatni őket az egyenletes barnulás érdekében. Amint késznek ítéljük, vegyük ki a sütőből és hagyjuk őket hűlni, hogy elkerüljük a túlpirulást a tepsi hőjétől!

Serpenyőben pörkölés

Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes hőfokon! Ne adjunk hozzá zsiradékot! Helyezzük az olajos magvakat egy rétegben a serpenyőbe! Folyamatosan kevergetve pörköljük őket 5-15 percig, amíg aranybarna színt kapnak és intenzív illatuk lesz! Vegyük ki a serpenyőből, hogy megakadályozzuk a túlpirulást!

Mikrohullámú sütőben pörkölés

Tegyük az olajos magvakat egy mikrohullámú sütőben használható tálba. Ügyeljünk rá, hogy ne fedjék egymást. Pörköljük közepes-magas fokozaton 1 perces szakaszokban. Minden szakasz után keverjük meg! Addig ismételjük, amíg a kívánt színt el nem érjük (kb. 2-4 perc)!

Tippek a pörköléséhez

Közepes hőmérsékleten (130-150 °C) pörköljük a dióféléket, hogy megőrizzék tápanyagaikat és egyenletesen piruljanak!

Keverjük vagy forgassuk a dióféléket pörkölés közben, hogy ne égjenek meg! Figyeljünk, hogy egy rétegben pörköljük őket, hogy a hő egyenletesen érjen minden darabot!

Amint elkészültek, azonnal hűtsük le a magvakat egy tálcán, hogy elkerüljük a túlpuhulást! Teljes kihűlés után tároljuk őket légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen!

Különleges ízesítések

Pörkölés után összekeverhetjük az olajos magvakat mézzel, fahéjjal vagy vaníliával. Megszórhatjuk őket sóval, paprikával, fokhagymaporral vagy curry-vel. Ha valami igazán pikánsra vágyunk, rövid ideig forgassuk meg őket aromás olajban (például rozmaringos vagy chilivel ízesített olajban).

Tárolás pörkölés után

A pörkölt magvakat légmentesen záródó edényben, hűvös és sötét helyen tárolhatjuk, hogy megőrizzék frissességüket. Lefagyasztva akár 6 hónapig is eltarthatók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.

Ukrajna mezőgazdasági termelésének helyreállítása 20 évig tarthat

2023. június 18. 05:39

Ukrajnában 106 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarítottak be 2021-ben az invázió előtt, de a kibocsátás 2023-ban körülbelül 65 millió tonnára csökkenhet.

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

2022. december 19. 06:37

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk.

Terménypiac: megtört a pozitív lendület az acél és a szója ellentéte miatt

2018. március 12. 16:48

A korábbi jelentős eladási pozíciókat felszámolták, a lágy búza kivételével a vételi oldal erősödött meg.