Életmód, gasztronómia

Olajos magvak pörkölése: így készítsünk egészséges rágcsálnivalót otthon!

Agrofórum Online

Szinte minden olajos mag pörkölhető. A hőkezelés mélyebb és összetettebb ízvilágot eredményez. Bátran érdemes kísérletezni, ha egyedi, házi készítésű csemegére vágyunk.

Az olajos magvak pörkölése nemcsak az állagukat változtatja meg, hanem intenzívebbé teszi az ízüket is a Maillard-reakció révén, amely körülbelül 140 °C-on indul be. A kémiai reakció különleges aromát és aranybarna színt ad a magoknak. A bennük lévő olajok jobban konzerválódnak, így hosszabb ideig eltarthatóak.

Sütőben pörkölés

Melegítsük elő a sütőt 150-160 °C-ra! Terítsük a dióféléket egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást! Süssük 10-25 percig, a magok típusától és kívánt színtől függően! A pörkölés közben időnként meg kell forgatni őket az egyenletes barnulás érdekében. Amint késznek ítéljük, vegyük ki a sütőből és hagyjuk őket hűlni, hogy elkerüljük a túlpirulást a tepsi hőjétől!

Serpenyőben pörkölés

Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes hőfokon! Ne adjunk hozzá zsiradékot! Helyezzük az olajos magvakat egy rétegben a serpenyőbe! Folyamatosan kevergetve pörköljük őket 5-15 percig, amíg aranybarna színt kapnak és intenzív illatuk lesz! Vegyük ki a serpenyőből, hogy megakadályozzuk a túlpirulást!

Mikrohullámú sütőben pörkölés

Tegyük az olajos magvakat egy mikrohullámú sütőben használható tálba. Ügyeljünk rá, hogy ne fedjék egymást. Pörköljük közepes-magas fokozaton 1 perces szakaszokban. Minden szakasz után keverjük meg! Addig ismételjük, amíg a kívánt színt el nem érjük (kb. 2-4 perc)!

Tippek a pörköléséhez

Közepes hőmérsékleten (130-150 °C) pörköljük a dióféléket, hogy megőrizzék tápanyagaikat és egyenletesen piruljanak!

Keverjük vagy forgassuk a dióféléket pörkölés közben, hogy ne égjenek meg! Figyeljünk, hogy egy rétegben pörköljük őket, hogy a hő egyenletesen érjen minden darabot!

Amint elkészültek, azonnal hűtsük le a magvakat egy tálcán, hogy elkerüljük a túlpuhulást! Teljes kihűlés után tároljuk őket légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen!

Különleges ízesítések

Pörkölés után összekeverhetjük az olajos magvakat mézzel, fahéjjal vagy vaníliával. Megszórhatjuk őket sóval, paprikával, fokhagymaporral vagy curry-vel. Ha valami igazán pikánsra vágyunk, rövid ideig forgassuk meg őket aromás olajban (például rozmaringos vagy chilivel ízesített olajban).

Tárolás pörkölés után

A pörkölt magvakat légmentesen záródó edényben, hűvös és sötét helyen tárolhatjuk, hogy megőrizzék frissességüket. Lefagyasztva akár 6 hónapig is eltarthatók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

2022. december 19. 06:37

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk.

Az ukrán betakarítás 46,7 millió tonnánál tart

2023. október 7. 16:10

Ukrajna, a világ legnagyobb gabonatermelője eddig 46,7 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarított be a 2023-as évben – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

Talpra állt az olajos magvak és a fehérjenövények termesztése az Európai Unióban

2022. október 16. 14:45

Az előrejelzések szerint az olajos magvak termése 31,9 millió tonna lesz, ami a tavalyi évhez képest 6,7%-os növekedést jelent, a fehérjenövényeké pedig 3,92 millió tonna, ami 5,1%-os javulást eredményez.

Kisebb profitra számít idén a Bunge

2020. május 7. 04:36

Az étkezési olajok, a cukor és a bioenergia területén is meredek csökkenésre számít a vállalat azt követően, hogy az etanol ára drámaian esett a piacon.