A dió a magyar karácsony egyik legfontosabb alapanyaga, mégis évről évre kiszámíthatatlan az ára, a termés és a feldolgozás költségei miatt. Idén is szembesülnünk kellett azzal, hogy a dió kilónkénti ára az egekben jár.
Mégsem szeretnénk lemondani a bejgliről vagy a zserbóról. Szerencsére több olyan magféle is akad, amely ízben és állagban hasonló élményt tud nyújtani, mint a dió, és a karácsonyi receptekben is remekül működik.
Napraforgómagos „diós” töltelék bejglihez
A napraforgómag állagra és zsírtartalomra is jól utánozza a darált diós tölteléket, és jelentősen olcsóbb. A bejgli esetében a töltelék lédússága és aromája dönti el a sikert, ezért az ízesítést érdemes kicsit gazdagítani.
Hozzávalók (1 rúdhoz):
- 15 dkg pirított, darált napraforgómag
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1 ek méz
- ½ citrom reszelt héja
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
A tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzákeverjük a darált napraforgót, a mézet és a fűszereket. Néhány perc hűlés után olyan állagot kapunk, ami szinte megtévesztésig emlékeztet a diós töltelékre. Az illatát a citromhéj teszi karácsonyivá, a méz pedig mélyíti az ízeket. A tészta kenése és feltekerése a megszokott módon történik, és sütés után alig lehet megkülönböztetni a klasszikustól.
Mogyorós zserbó: a legjobb dióhelyettesítés
A zserbóban a baracklekvár dominanciája miatt a földimogyoró szinte tökéletesen átveszi a dió szerepét. Az aromája kicsit intenzívebb, de harmonikusan illeszkedik az édesség szerkezetébe.
Hozzávalók (1 tepsihez):
- 20 dkg darált pirított földimogyoró
- 20 dkg baracklekvár
- 20 dkg étcsokoládé bevonathoz

A tésztát a hagyományos módon elkészítjük, majd a lapok közé mogyorót és lekvárt rétegezünk. Sütés után olvasztott csokoládéval vonjuk be. A mogyoró olajtartalma miatt a töltelék szaftosabb lesz, így sokszor még sikeresebb is, mint a dióval készült változat.
Fahéjas-mézes tökmagos krém pozsonyi kiflibe
A tökmag karakteres ízét a karácsonyi fűszerezés lágyítja, és így jól működik a pozsonyi kifliben, ahol a töltelék gazdag aromája dominál.
Hozzávalók (kb. 20 kiflihez):
- 15 dkg darált tökmag
- 8 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1 ek méz
- 1 mk fahéj
A tejet a cukorral felfőzzük, majd a darált tökmaggal keverjük össze. A méz és a fahéj karácsonyi karaktert ad a tölteléknek, és a tészta sem szárad ki. A kifliket hagyományosan töltjük és sütjük.
Ízben és árban is jó alternatívák
A magpótlók alkalmazása nemcsak gazdasági kérdés: sok háztartásban allergia vagy ízpreferencia miatt is előtérbe kerülhetnek. A pirítás minden esetben kulcsfontosságú, mert így kapjuk meg azt az aromamélységet, amely a dióra jellemző. A töltelékek elkészítése során a fűszerek – különösen a fahéj, a vanília és a citromhéj – finomhangolják az ízvilágot, és így a hagyományos sütemények nem veszítenek ünnepi jellegükből.
Képek: Pixabay.