Életmód, gasztronómia

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

Agrofórum Online

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

A modernkori táplálkozásban léteznek „bűnbaknak” kikiáltott élelmiszerek, amelyeket a közvélemény széles része – általában helytelenül – felelőssé tesz bizonyos egészségügyi problémákért. A leggyakrabban hangoztatott „tény” a tojásfogyasztást hozza összefüggésbe a magas koleszterinszinttel.

A vér magas koleszterintartalma valóban kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, ám a magas koleszterintartalmú tojás nem feltétlenül növeli ennek kockázatát. Nem ellentmondás ez?

Szakemberek szerint a tojás körüli pánikkeltés az Amerikai Kardiológusok Egyesülete (AHA) 1968-ban kiadott ajánlásával kezdődött. A specialisták akkor nem javasolták, hogy bárki háromnál több tojássárgáját fogyasszon el hetente, a média pedig felkapta az egyszerűnek tűnő üzenetet, és a fejenkénti tojásfogyasztás évről évre csökkenni kezdett a fejlett világban.

Idővel aztán kiderült, hogy a gyakorlatba sikeresen átültetett ajánlás nem hat pozitívan a szív- és éreredetű halálozások csökkentésére. Valójában az 1968-as kutatási eredmények teljes félreértelmezésén alapult, elsősorban azért, mert a kísérleteket főként növényevő állatokkal végezték, és a rossz eredményekhez extrém magas koleszterinbevitelre volt szükség.

Ne mellőzzük!

Ma ott tartunk, hogy a tojás fontos táplálék az ember számára, hiszen magas fehérjetartalmú, illetve vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Még az elhízás megelőzésében is segíthet, ugyanis fogyasztása sokkal hamarabb vezet a jóllakottság érzéséhez. Kolinforrásként (ez a B-vitaminok közé tartozó anyag) a tojás fontos szerepet játszik a magzati és újszülöttkori agyfejlődésben.

A tévhit azonban évtizedek óta makacsul tartja magát, talán ezért sem ártanak azok a figyelemfelkeltő akciók, amilyet a közelmúltban Nick Norwitz, a patinás Harvard Egyetem kutatója is végrehajtott. Egy hónapon keresztül óránként megevett egy tojást (pontosabban: naponta 24-et), összesen pedig 720 darabot, hogy bebizonyítsa, nincs hatása a koleszterinszintre.

Hozzá kell tennünk, hogy a kísérlet nem volt ugyan káros, de hosszú távon ezek biztosan nem használnak, hiszen a kiegyensúlyozott étrend az egészséges élet egyik titka. Norwitz egy hónap alatt 133 200 mg koleszterint vitt be a szervezetébe, ami egy laikus számára is magas számnak tűnhet. Az eredmény ennek fényében még meglepőbb: vérének koleszterinszintje egyáltalán nem emelkedett, bár a szokásos koleszterinfogyasztását megötszörözte.

A tojás tehát nem egy időzített bomba, hanem valóban nélkülözhetetlen táplálékunk, ami mértékkel fogyasztva kifejezetten előnyös a szervezetünknek. Maga a koleszterin is fontos, mert ez a sejtmembránok egyik alkotóeleme, és az anyagcsere-folyamatokban is kiemelkedő szerepet játszik, felesleges tehát megfosztanunk magunkat tőle.

A fiatal kutató kísérlete így zajlott:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Repedt tojás: megehetjük vagy kukába vele?

2025. szeptember 28. 11:10

A tört héjú tojás több baktérium számára nyitott kaput jelent – de nem mindig kell rögtön kidobni.

Miért érdemes libatojást fogyasztani?

2024. november 18. 07:10

A libatojás bár drága, mégis nagyon kelendő. Ennek oka, hogy egészségre gyakorolt kedvező hatással rendelkezik.

Magas koleszterinszint mellett is ehetünk tojást?

2024. október 16. 16:10

Átlagosan heti 7 tojást fogyaszt az emberek nagy átlaga anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozna számukra.