Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.
A modernkori táplálkozásban léteznek „bűnbaknak” kikiáltott élelmiszerek, amelyeket a közvélemény széles része – általában helytelenül – felelőssé tesz bizonyos egészségügyi problémákért. A leggyakrabban hangoztatott „tény” a tojásfogyasztást hozza összefüggésbe a magas koleszterinszinttel.
A vér magas koleszterintartalma valóban kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, ám a magas koleszterintartalmú tojás nem feltétlenül növeli ennek kockázatát. Nem ellentmondás ez?
Szakemberek szerint a tojás körüli pánikkeltés az Amerikai Kardiológusok Egyesülete (AHA) 1968-ban kiadott ajánlásával kezdődött. A specialisták akkor nem javasolták, hogy bárki háromnál több tojássárgáját fogyasszon el hetente, a média pedig felkapta az egyszerűnek tűnő üzenetet, és a fejenkénti tojásfogyasztás évről évre csökkenni kezdett a fejlett világban.
Idővel aztán kiderült, hogy a gyakorlatba sikeresen átültetett ajánlás nem hat pozitívan a szív- és éreredetű halálozások csökkentésére. Valójában az 1968-as kutatási eredmények teljes félreértelmezésén alapult, elsősorban azért, mert a kísérleteket főként növényevő állatokkal végezték, és a rossz eredményekhez extrém magas koleszterinbevitelre volt szükség.
Ne mellőzzük!
Ma ott tartunk, hogy a tojás fontos táplálék az ember számára, hiszen magas fehérjetartalmú, illetve vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Még az elhízás megelőzésében is segíthet, ugyanis fogyasztása sokkal hamarabb vezet a jóllakottság érzéséhez. Kolinforrásként (ez a B-vitaminok közé tartozó anyag) a tojás fontos szerepet játszik a magzati és újszülöttkori agyfejlődésben.
A tévhit azonban évtizedek óta makacsul tartja magát, talán ezért sem ártanak azok a figyelemfelkeltő akciók, amilyet a közelmúltban Nick Norwitz, a patinás Harvard Egyetem kutatója is végrehajtott. Egy hónapon keresztül óránként megevett egy tojást (pontosabban: naponta 24-et), összesen pedig 720 darabot, hogy bebizonyítsa, nincs hatása a koleszterinszintre.
Hozzá kell tennünk, hogy a kísérlet nem volt ugyan káros, de hosszú távon ezek biztosan nem használnak, hiszen a kiegyensúlyozott étrend az egészséges élet egyik titka. Norwitz egy hónap alatt 133 200 mg koleszterint vitt be a szervezetébe, ami egy laikus számára is magas számnak tűnhet. Az eredmény ennek fényében még meglepőbb: vérének koleszterinszintje egyáltalán nem emelkedett, bár a szokásos koleszterinfogyasztását megötszörözte.
A tojás tehát nem egy időzített bomba, hanem valóban nélkülözhetetlen táplálékunk, ami mértékkel fogyasztva kifejezetten előnyös a szervezetünknek. Maga a koleszterin is fontos, mert ez a sejtmembránok egyik alkotóeleme, és az anyagcsere-folyamatokban is kiemelkedő szerepet játszik, felesleges tehát megfosztanunk magunkat tőle.
A fiatal kutató kísérlete így zajlott: