16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

Agrofórum Online

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Halmos Monika szakácskönyveiből nagyon sok inspirációt lehet kapni a témában, én is onnan fogok szemezgetni!

Nekem a bodzavirág iránt nagyon régóta vonzalmam van. Az illata, a virágformája, az íze, ezek nekem mind annyira varázslatosak, hogy az egyik legszebb időszakom tavasszal a bodzavirágzás.

Fenntartható kertek egyik alapnövénye

Miért is lenne fontos a bodza a fenntartható kertekben? Csodálatos beporzóbarát növény, törpefának és cserjének is nevelhető, így nemcsak cserjesávban, de szoliterként is mutatós.

Mivel a levéltetvek is kedvelik, így a karicabogár- és fátyolkaállomány fenntartásában is nagy szerepe van, mert mint tudjuk a fenntartható kertnél nem a rovarhiányról van szó.

Klasszikus bodzaszörp

A bodzavirágokat mosás nélkül egy nagy 5 literes befőttesüvegbe szedem, rákarikázok biocitromot, kanalazok rá némi cukrot – én sokkal kevesebbet, mint az alaprenceptek szokták -, és megtöltöm vízzel, majd hűvös helyen állni hagyom pár napot. Ha teljesen átvette a víz a bodza ízét, leszűröm és leüvegezem, majd dunsztolom.

Bodzavirág a kosárban, kezdődhet a szörpkészítés (fotó: Pexels)
Bodzavirág a kosárban, kezdődhet a szörpkészítés (fotó: Pexels)

Frissen is hasonlóan készül, csak vizeskancsóba, mint egy limonádé. Ilyenkor jégkockát teszek hozzá és epret is szeletelhetünk bele.

Bundás bodzavirág?

Bekeverem a palacsintatésztát és szedek pár friss bodzavirágot. A zöld részeket leszedem, hogy minél kevesebb szár kerüljön bele a tésztába, majd beforgatom a virágokat a tésztába és zsiradékban kisütöm, végül még melegen porcukorral megszórom. Rendkívül finom tud lenni egy délutáni csemegének!

Bodzazselé befőzve

A bodzazselé alapja a sűrű bodzaszörp, melyet majd besűrűsítünk kocsonya állagig pektinnel. Ebből készülhet sűrű állagnál bodzás gumimaci is házilag, de leüvegeve egy bodzazselé lesz a végeredmény, amit télen örömmel fogunk felbontani, hogy a palacsintába kenhessünk a tavasz ízeként.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Bodzavirágszezon: mit készíthetünk belőle?

2022. június 29. 05:37

A bodza egy hálás növény alapvetően, mert viszonylag könnyen tartható haszonnövény és még kezdő kertészeken sem fog ki, főleg, ha a levéltetvek ellen és a poloskák ellen meg tudjuk védeni.

Mayer a csillagos tizenegyes

2022. március 21. 08:49

Sok-sok éven keresztül úgy tűnt, hogy leáldozott a szörpkészítésnek és az véglegesen a nagymamák tevékenységi körébe szorult, hiszen minek is a sok macera, amikor a sokszínű-ízű üdítők már bárhol elérhető áron kaphatóak...

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.