30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Életmód, gasztronómia

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

Agrofórum Online

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Halmos Monika szakácskönyveiből nagyon sok inspirációt lehet kapni a témában, én is onnan fogok szemezgetni!

Nekem a bodzavirág iránt nagyon régóta vonzalmam van. Az illata, a virágformája, az íze, ezek nekem mind annyira varázslatosak, hogy az egyik legszebb időszakom tavasszal a bodzavirágzás.

Fenntartható kertek egyik alapnövénye

Miért is lenne fontos a bodza a fenntartható kertekben? Csodálatos beporzóbarát növény, törpefának és cserjének is nevelhető, így nemcsak cserjesávban, de szoliterként is mutatós.

Mivel a levéltetvek is kedvelik, így a karicabogár- és fátyolkaállomány fenntartásában is nagy szerepe van, mert mint tudjuk a fenntartható kertnél nem a rovarhiányról van szó.

Klasszikus bodzaszörp

A bodzavirágokat mosás nélkül egy nagy 5 literes befőttesüvegbe szedem, rákarikázok biocitromot, kanalazok rá némi cukrot – én sokkal kevesebbet, mint az alaprenceptek szokták -, és megtöltöm vízzel, majd hűvös helyen állni hagyom pár napot. Ha teljesen átvette a víz a bodza ízét, leszűröm és leüvegezem, majd dunsztolom.

Bodzavirág a kosárban, kezdődhet a szörpkészítés (fotó: Pexels)
Bodzavirág a kosárban, kezdődhet a szörpkészítés (fotó: Pexels)

Frissen is hasonlóan készül, csak vizeskancsóba, mint egy limonádé. Ilyenkor jégkockát teszek hozzá és epret is szeletelhetünk bele.

Bundás bodzavirág?

Bekeverem a palacsintatésztát és szedek pár friss bodzavirágot. A zöld részeket leszedem, hogy minél kevesebb szár kerüljön bele a tésztába, majd beforgatom a virágokat a tésztába és zsiradékban kisütöm, végül még melegen porcukorral megszórom. Rendkívül finom tud lenni egy délutáni csemegének!

Bodzazselé befőzve

A bodzazselé alapja a sűrű bodzaszörp, melyet majd besűrűsítünk kocsonya állagig pektinnel. Ebből készülhet sűrű állagnál bodzás gumimaci is házilag, de leüvegeve egy bodzazselé lesz a végeredmény, amit télen örömmel fogunk felbontani, hogy a palacsintába kenhessünk a tavasz ízeként.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Mayer a csillagos tizenegyes

2022. március 21. 08:49

Sok-sok éven keresztül úgy tűnt, hogy leáldozott a szörpkészítésnek és az véglegesen a nagymamák tevékenységi körébe szorult, hiszen minek is a sok macera, amikor a sokszínű-ízű üdítők már bárhol elérhető áron kaphatóak...

Most érik a bodzabogyó: mit készíthetünk belőle?

2022. szeptember 23. 05:37

Igazán jó immunerősítő szörpkeverékeket és ivóleveket lehet házilag készíteni bodzabogyóból, különösen, ha más, ízletesebb gyümölccsel keverjük.

Mit kezdjünk a sok levendulával?

2022. július 9. 05:36

Még azok is ellátogattak levendulamezőre levendulát szedni, akik valójában nem is szeretik nagyon az illatát, mert jó szelfizőhely, kirándulási lehetőség.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.