Életmód, gasztronómia

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

Agrofórum Online

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Halmos Monika szakácskönyveiből nagyon sok inspirációt lehet kapni a témában, én is onnan fogok szemezgetni!

Nekem a bodzavirág iránt nagyon régóta vonzalmam van. Az illata, a virágformája, az íze, ezek nekem mind annyira varázslatosak, hogy az egyik legszebb időszakom tavasszal a bodzavirágzás.

Fenntartható kertek egyik alapnövénye

Miért is lenne fontos a bodza a fenntartható kertekben? Csodálatos beporzóbarát növény, törpefának és cserjének is nevelhető, így nemcsak cserjesávban, de szoliterként is mutatós.

Mivel a levéltetvek is kedvelik, így a karicabogár- és fátyolkaállomány fenntartásában is nagy szerepe van, mert mint tudjuk a fenntartható kertnél nem a rovarhiányról van szó.

Klasszikus bodzaszörp

A bodzavirágokat mosás nélkül egy nagy 5 literes befőttesüvegbe szedem, rákarikázok biocitromot, kanalazok rá némi cukrot – én sokkal kevesebbet, mint az alaprenceptek szokták -, és megtöltöm vízzel, majd hűvös helyen állni hagyom pár napot. Ha teljesen átvette a víz a bodza ízét, leszűröm és leüvegezem, majd dunsztolom.

Bodzavirág a kosárban, kezdődhet a szörpkészítés (fotó: Pexels)
Bodzavirág a kosárban, kezdődhet a szörpkészítés (fotó: Pexels)

Frissen is hasonlóan készül, csak vizeskancsóba, mint egy limonádé. Ilyenkor jégkockát teszek hozzá és epret is szeletelhetünk bele.

Bundás bodzavirág?

Bekeverem a palacsintatésztát és szedek pár friss bodzavirágot. A zöld részeket leszedem, hogy minél kevesebb szár kerüljön bele a tésztába, majd beforgatom a virágokat a tésztába és zsiradékban kisütöm, végül még melegen porcukorral megszórom. Rendkívül finom tud lenni egy délutáni csemegének!

Bodzazselé befőzve

A bodzazselé alapja a sűrű bodzaszörp, melyet majd besűrűsítünk kocsonya állagig pektinnel. Ebből készülhet sűrű állagnál bodzás gumimaci is házilag, de leüvegeve egy bodzazselé lesz a végeredmény, amit télen örömmel fogunk felbontani, hogy a palacsintába kenhessünk a tavasz ízeként.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Mit kezdjünk a sok levendulával?

2022. július 9. 05:36

Még azok is ellátogattak levendulamezőre levendulát szedni, akik valójában nem is szeretik nagyon az illatát, mert jó szelfizőhely, kirándulási lehetőség.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Most érik a bodzabogyó: mit készíthetünk belőle?

2022. szeptember 23. 05:37

Igazán jó immunerősítő szörpkeverékeket és ivóleveket lehet házilag készíteni bodzabogyóból, különösen, ha más, ízletesebb gyümölccsel keverjük.

Fügefalevél szörp és dzsem: Őszi befőzés

2023. október 18. 14:10

Kevesen tudják, hogy nem csak a füge édes terméséből, hanem a leveleiből is finom szörpöt és izgalmas ízvilágú dzsemet készíthetünk. Aki egyszer kipróbálja, az bizton rákap az elkészítésére, ami remek őszi kikapcsolódás, ráadásul – pláne, ha saját fügefánk is van a kertünkben – kis túlzással ingyen van.