Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Halmos Monika szakácskönyveiből nagyon sok inspirációt lehet kapni a témában, én is onnan fogok szemezgetni!
Nekem a bodzavirág iránt nagyon régóta vonzalmam van. Az illata, a virágformája, az íze, ezek nekem mind annyira varázslatosak, hogy az egyik legszebb időszakom tavasszal a bodzavirágzás.
Fenntartható kertek egyik alapnövénye
Miért is lenne fontos a bodza a fenntartható kertekben? Csodálatos beporzóbarát növény, törpefának és cserjének is nevelhető, így nemcsak cserjesávban, de szoliterként is mutatós.
Mivel a levéltetvek is kedvelik, így a karicabogár- és fátyolkaállomány fenntartásában is nagy szerepe van, mert mint tudjuk a fenntartható kertnél nem a rovarhiányról van szó.
Klasszikus bodzaszörp
A bodzavirágokat mosás nélkül egy nagy 5 literes befőttesüvegbe szedem, rákarikázok biocitromot, kanalazok rá némi cukrot – én sokkal kevesebbet, mint az alaprenceptek szokták -, és megtöltöm vízzel, majd hűvös helyen állni hagyom pár napot. Ha teljesen átvette a víz a bodza ízét, leszűröm és leüvegezem, majd dunsztolom.

Frissen is hasonlóan készül, csak vizeskancsóba, mint egy limonádé. Ilyenkor jégkockát teszek hozzá és epret is szeletelhetünk bele.
Bundás bodzavirág?
Bekeverem a palacsintatésztát és szedek pár friss bodzavirágot. A zöld részeket leszedem, hogy minél kevesebb szár kerüljön bele a tésztába, majd beforgatom a virágokat a tésztába és zsiradékban kisütöm, végül még melegen porcukorral megszórom. Rendkívül finom tud lenni egy délutáni csemegének!
Bodzazselé befőzve
A bodzazselé alapja a sűrű bodzaszörp, melyet majd besűrűsítünk kocsonya állagig pektinnel. Ebből készülhet sűrű állagnál bodzás gumimaci is házilag, de leüvegeve egy bodzazselé lesz a végeredmény, amit télen örömmel fogunk felbontani, hogy a palacsintába kenhessünk a tavasz ízeként.
Kiemelt kép: Pixabay