2℃ -6℃
február 19. Zsuzsanna, Eliza, Konrád
Életmód, gasztronómia

Sajt készült olyan fehérjékkel, amelyek az anyatej fontos összetevői is

Agrofórum Online

2014 novemberében nyílt meg az a Vászolyi Sajtmanufaktúra, amelynek munkáját, illetve sajtját immár másodjára ismertek el a Mondial du Fromage versenyen. Vagyis azon a versenyen, amelyet a sajtok Bocuse D’Or”-jakén tartunk számon.

A Mondial du Fromage verseny kétévente ad lehetőséget a szakma legkiválóbb művelőinek, hogy összemérjék tudásukat. A Vászolyi manufaktúra neve már korántsem volt ismeretlen a nemzetközi szakemberekből álló zsűri előtt, a Balaton sajt ugyanis 2021-ben is aranyérmet nyert. Megalakulása óta pedig 4 alkalommal volt aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.

A nyertes

Az aranyérmet a manufaktúrának az a Balaton sajtja szerezte meg, amelynek elkészítéséről azt kell tudni, hogy tehéntejből készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig kétnaponta, aztán hetente kétszer kézzel forgatják a sajtgurigákat az érlelőben és sós folyadékkal mossák a kérgét.

Közgazdász a sajtok mögött

Az elért eredmények mögött két pályát módosító közgazdász kitartása, szorgalma és minőség terén kompromisszumot nem ismerő elképzelései húzódnak. Reményik Károly 50 évesen döntött úgy, 2014-ben, hogy feladva vállalatvezetői pozícióját és budapesti lakhelyét, a Balaton-felvidékre költözve sajtkészítő lesz.

Mint azt több alkalommal felidézte, a lakhely volt az elsődleges cél, vagyis az, hogy Vászolyban élhessen, és ezt követően kezdte el kutatni, hogy mi is az, amibe itt belevághat. Mindezen kutatását természetesen egy közgazdász precizitásával végezte. Hamar ráébredt, hogy sajtkészítés nincs az adott térségben, úgy, hogy ehhez az adottságok biztosítottak. Így feleségével együtt beiratkozott egy sajtkészítő képzésre, amelynek elvégzését követően pénzzé tette vagyonát és felépítette a sajtmanufaktúrát. 2014 őszén pedig polcra kerülhettek az első sajtok.

A kínálat

A Balaton sajt mellett számos termékből lehet választani azoknak, akik felkeresik a manufaktúrát, vagy annak a webes felületét. Következzen ezekből most pár darab: a Balatoni csemege sajt pasztőrözött tehéntejből készült, ízesített, zsíros, félkemény sajt. Ez a manufaktúra egyetlen ízesített terméke, ugyanis a mester alapvetően a natúr ízekben hisz, a tej és az érés aromáit keresi a sajtokban.

A Szent Jakab sajt szintén pasztőrözött tehéntejből készül, zsíros, fehérpenésszel érlelt lágysajt. Camembert jellegű, markánsabb ízével, illatával annak is inkább a franciás vonulatához tartozik. A nevét a Vászoly faluban eredő Szent Jakab forrásról kapta, a készítés közben a forrás vizét használják, amelynek sokan gyógyító erőt tulajdonítanak.

Orda, pasztőrözött tehéntejből készült zsíros, friss, savósajt. A sajtkészítés során csak a tej bizonyos fehérjéi csapódnak ki, mások a savóban maradnak és csak egy más technológiával nyerhető belőlük szilárd termék, sajt. Sokan nem tudják, de ezek a fehérjék nagyon értékesek.

Ezek az úgynevezett albumin és globulin fehérjék, melyek, mint az anyatej fontos összetevői, az emberi szervezet számára az egyik legjobban hasznosíthatóak. Vagyis szervezetünk gyakorlatilag salakmentesen hasznosítja az ordát, amely ráadásul igen finom, sóval vagy gyümölccsel ízesítve.

A sajtkínálatot egyéb tejtermékek is színesítik. Ezek közül az egyik a friss savóital, amely pasztőrözött tehéntejből készül. Ahogyan azt már az Orda leírásánál is rögzítettük, a savó nagyon hasznos fehérjéket tartalmaz. A manufaktúrában a savóhoz Suzanne Daucher pécselyi ecetkészítő bodzaecetéből adnak egy keveset, ami frissé teszi a savó ízét. Sportolás előtt, után, de akár mindennapi fogyasztásra is javallott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Csökkentette számos tej és tojás árát a magyarországi multi

2025. február 14. 16:10

Február 13-tól a tojás mellett többféle különböző márkájú tej is a korábbi árhoz képest jóval olcsóbban érhető el.

Poroszlói kalandok - vizák, sajtok, betyárok

2022. február 25. 05:36

A Tisza-tó és környéke az elmúlt évtizedben elképesztő fejlődésen ment keresztül, jól érzékelhető, hogy igen népszerű mind a hazai, mind a külföldi turisták között.

Hamarosan a Trappista sajtra is kiterjed a Magyar Élelmiszerkönyv

2022. szeptember 13. 08:02

Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.

A védővámok ellenére is megéri sajtot exportálni az arab térségbe

2019. augusztus 16. 09:23

Különböző országokra szabott egyedi termékekkel lehet leginkább érvényesülni az arab országok tejtermékpiacán. Egy magyar cég tudott is élni a lehetőséggel. Ám ezen államok termelése is erősödik.