16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Sajt készült olyan fehérjékkel, amelyek az anyatej fontos összetevői is

Agrofórum Online

2014 novemberében nyílt meg az a Vászolyi Sajtmanufaktúra, amelynek munkáját, illetve sajtját immár másodjára ismertek el a Mondial du Fromage versenyen. Vagyis azon a versenyen, amelyet a sajtok Bocuse D’Or”-jakén tartunk számon.

A Mondial du Fromage verseny kétévente ad lehetőséget a szakma legkiválóbb művelőinek, hogy összemérjék tudásukat. A Vászolyi manufaktúra neve már korántsem volt ismeretlen a nemzetközi szakemberekből álló zsűri előtt, a Balaton sajt ugyanis 2021-ben is aranyérmet nyert. Megalakulása óta pedig 4 alkalommal volt aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.

A nyertes

Az aranyérmet a manufaktúrának az a Balaton sajtja szerezte meg, amelynek elkészítéséről azt kell tudni, hogy tehéntejből készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig kétnaponta, aztán hetente kétszer kézzel forgatják a sajtgurigákat az érlelőben és sós folyadékkal mossák a kérgét.

Közgazdász a sajtok mögött

Az elért eredmények mögött két pályát módosító közgazdász kitartása, szorgalma és minőség terén kompromisszumot nem ismerő elképzelései húzódnak. Reményik Károly 50 évesen döntött úgy, 2014-ben, hogy feladva vállalatvezetői pozícióját és budapesti lakhelyét, a Balaton-felvidékre költözve sajtkészítő lesz.

Mint azt több alkalommal felidézte, a lakhely volt az elsődleges cél, vagyis az, hogy Vászolyban élhessen, és ezt követően kezdte el kutatni, hogy mi is az, amibe itt belevághat. Mindezen kutatását természetesen egy közgazdász precizitásával végezte. Hamar ráébredt, hogy sajtkészítés nincs az adott térségben, úgy, hogy ehhez az adottságok biztosítottak. Így feleségével együtt beiratkozott egy sajtkészítő képzésre, amelynek elvégzését követően pénzzé tette vagyonát és felépítette a sajtmanufaktúrát. 2014 őszén pedig polcra kerülhettek az első sajtok.

A kínálat

A Balaton sajt mellett számos termékből lehet választani azoknak, akik felkeresik a manufaktúrát, vagy annak a webes felületét. Következzen ezekből most pár darab: a Balatoni csemege sajt pasztőrözött tehéntejből készült, ízesített, zsíros, félkemény sajt. Ez a manufaktúra egyetlen ízesített terméke, ugyanis a mester alapvetően a natúr ízekben hisz, a tej és az érés aromáit keresi a sajtokban.

A Szent Jakab sajt szintén pasztőrözött tehéntejből készül, zsíros, fehérpenésszel érlelt lágysajt. Camembert jellegű, markánsabb ízével, illatával annak is inkább a franciás vonulatához tartozik. A nevét a Vászoly faluban eredő Szent Jakab forrásról kapta, a készítés közben a forrás vizét használják, amelynek sokan gyógyító erőt tulajdonítanak.

Orda, pasztőrözött tehéntejből készült zsíros, friss, savósajt. A sajtkészítés során csak a tej bizonyos fehérjéi csapódnak ki, mások a savóban maradnak és csak egy más technológiával nyerhető belőlük szilárd termék, sajt. Sokan nem tudják, de ezek a fehérjék nagyon értékesek.

Ezek az úgynevezett albumin és globulin fehérjék, melyek, mint az anyatej fontos összetevői, az emberi szervezet számára az egyik legjobban hasznosíthatóak. Vagyis szervezetünk gyakorlatilag salakmentesen hasznosítja az ordát, amely ráadásul igen finom, sóval vagy gyümölccsel ízesítve.

A sajtkínálatot egyéb tejtermékek is színesítik. Ezek közül az egyik a friss savóital, amely pasztőrözött tehéntejből készül. Ahogyan azt már az Orda leírásánál is rögzítettük, a savó nagyon hasznos fehérjéket tartalmaz. A manufaktúrában a savóhoz Suzanne Daucher pécselyi ecetkészítő bodzaecetéből adnak egy keveset, ami frissé teszi a savó ízét. Sportolás előtt, után, de akár mindennapi fogyasztásra is javallott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Hogy függ össze a körömápolási napló és a kézműves sajt?

2019. május 23. 03:48

A magas minőségű tejnek ma már komoly felvevő piaca van. Nem túlzás azt állitani, hogy a Hétforrás Birtokról származó tejért, és csekély mennyiségű sajtért, túróért sorban kell állniuk a vevőknek, „akik” jelenleg éttermek, kávézók, reggelizőhelyek.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Egyre több amerikai sajtot vásárolnak Európában

2022. április 20. 08:04

Az Egyesült Államok kereskedelmi adatai szerint Európa februárban 306 tonna sajtot importált az Egyesült Államokból.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.