11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Életmód, gasztronómia

Sokkoló módon riasztják el a fogyasztókat az édességektől

Agrofórum Online

Egy friss tanulmány szerint a figyelmeztetések és mindenekelőtt az édességekkel kapcsolatos megdöbbentő képek befolyásolják a vásárlási magatartást: rávehetik az embereket, hogy kevesebb cukros terméket vásároljanak, vagy akár teljesen kerüljék el azokat.

A „BMC Public Health” folyóiratban megjelent tanulmány szerint az egészségesebb életmód eléréshez a leghatékonyabbak a sokkoló képek lehetnek, hasonlóan a cigarettásdobozokon láthatókhoz. Azok a vizsgálatban résztvevő személyek, akik ilyen felvételekkel szembesültek, kevésbé voltak hajlandók édességet vásárolni.

Rövid távú egészségügyi problémák

A Göttingeni Egyetem adatai szerint egy online felmérés során 1040 ember adott tájékoztatást arról, hogyan érzékelik a különböző típusú figyelmeztetéseket a rövid távú egészségügyi következményekkel, például a fogszuvasodással vagy a hosszabb távú következményekkel kapcsolatban, mint például az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség.

„A rövid távú egészségügyi problémákkal kapcsolatos figyelmeztetések nagyobb figyelmet kaptak. Ennek az lehet az oka, hogy a következmények közvetlenebben tapasztalhatók” – magyarázza Clara Mehlhose, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók következtetése

A figyelmeztetések hatékonyak lehetnek. A leghatékonyabb, ha érzelmes és már ismerős szimbólumokat vagy képeket használnak. A sokkoló képek és a piros stoptáblák különösen jelentős hatással voltak a vásárlási döntésekre.

A tanulmány fontos betekintést nyújt az egészséges táplálkozást elősegítő és ezáltal a közegészségügy javítását célzó stratégiák kidolgozásához – számolt be az osztrák ORF. A jövőbeni tanulmányok megmutatják, hogyan működnek együtt az egészségügyi figyelmeztetések más egészségügyi intézkedésekkel, például a cukrot tartalmazó termékekre kivetett adóval.

A szakértők szerint a célzott egészségpolitika összefüggésében további kutatásokra van szükség, különös tekintettel a nem fertőző betegségek (NCD) lakossági észlelése és megértése kapcsán.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Többéves mélypontra zuhant a cukor ára

2025. január 26. 10:10

Az új évben jelentősen csökkent a Londonban kereskedett fehércukor határidős ára, pedig csak néhány hét telt el az évből. Mi ennek az oka?

A fehér cukor világpiaci ára kismértékben csökkent

2023. szeptember 13. 15:10

A fehér cukor világpiaci átlagára 2023 júliusában 610 euró/tonna volt, 3 százalékkal maradt el a júniusitól.

Jól jártak a cukor árának emelkedésével

2020. június 14. 14:02

A világ második legnagyobb cukorgyártója a március 31-ig tartó üzleti évben 24 millió euró (nagyjából 8 milliárd forint) nyereséget könyvelt el.

Cukorellátás saját termelésből – érdemes?

2018. augusztus 24. 08:04

Az uniós cukorkvóta eltörlése óta időről-időre felmerül új cukorgyár építésének ötlete. Az OTP agrárszakértői a hazai cukorrépa- és cukortermelés perspektíváinak bemutatásával, illetve a globális piaci trendek elemzésével adják meg a választ, érdemes-e a belevágni a cukorgyártás hazai fejlesztésébe.