4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Életmód, gasztronómia

Sokoldalúan egészséges, és most szedhető: a bodza

Agrofórum Online

A bodzát évszázadok óta használják gyógyászati célokra, különösen Görögországban, Skandináviában, Portugáliában és Marokkóban. A bodza a világ egyik legszélesebb körben használt gyógynövénye, amellyel a népgyógyászatban lázta és reumát, isiászt, fertőzéseket és egyéb betegségeket kezelnek. Napjainkban a bodzából készült teákat és gyógynövénykészítményeket elsősorban a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére ajánlják.

Hazánkban a feketebodzát (Sambucus nigra) gyakran összekeverik a gyalogbodzával (Sambucus ebulus), azonban fontos tudni, hogy ez utóbbi mérgező.

A feketebodza egészségügyi előnyei a következők:

1. A bodza rendkívül gazdag C-vitaminban

Egy csésze bodza 52,2 milligramm C-vitamint tartalmaz, amely támogatja az immunrendszer működését, megelőzi a betegségeket, és elősegíti az izmok regenerálódását. A C-vitamin elősegíti a szövetek helyreállítását és az oxidatív károsodás visszafordítását, ezenkívül hozzájárul a sejtek egészséges működéséhez és a bőr rugalmasságához.

2. Rendkívül sok antioxidánst tartalmaz

A frissen préselt bodzalé nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, valamint olyan különböző fitonutrienseket (növényekben található tápanyagok), mint a flavonoidok, a kvercetin és a rutin. A flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásúak és védik a sejteket az oxidatív károsodástól, amely szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez, rákhoz és kognitív betegségekhez vezethet, mint az Alzheimer-kór és a demencia.

3. Elősegíti a szív egészségét

A bodza segíthet csökkenteni a gyulladásos folyamatokat, valamint a koleszterinszintet és a vérnyomást. A bodza fitonutriens- és rosttartalma segít csökkenteni a vérben keringő koleszterin mennyiségét azáltal, hogy megköti a koleszterint. A bodza a vérben lévő húgysav mennyiségének csökkentésével is segíthet a vérnyomás csökkentésében. Az, hogy a vérben megemelkedett a húgysavszint, előre jelzi a magas vérnyomás (hipertónia) kialakulását.

4. Csökkenti a gyulladást és a stresszt

A bodza gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek csökkenteni a stresszt, javíthatják a közérzetet és a hangulatot. A polifenol flavonoidok csökkentik a gyulladást az agyban és támogathatják a bélrendszer egészségét.

5. Erősíti az immunrendszert

A bodza fogyasztása segít abban, hogy gyorsabban felépüljünk a légúti betegségekből. A bodzabevitel csökkenti a nátha, valamint a felső légúti fertőzések és az influenza lefolyásának időtartamát.

6. Jót tesz a légutak és a tüdő egészségének

Bár a vizsgálatok még nem mutattak ki közvetlen kapcsolatot a bodza és a krónikus tüdőbetegségek között, a bodza tartalmaz kvercetint, amely egy olyan flavonoid és antioxidáns, amelyről ismert, hogy támogatja a tüdőfunkciókat, különösen azoknál, akik asztmában és krónikus tüdőbetegségben (COPD) szenvednek.

7. Magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek

A bodza rosttartalma elősegíti az egészséges bélműködést. A bodza javítja a bélrendszer egészségét azáltal, hogy prebiotikumokat, a rostok egy formáját biztosítja, amely táplálja a probiotikumokat, azaz a „jó” baktériumokat a bélben. Egy adag bodza körülbelül 7 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel negyedét jelenti. Mivel a tipikus étrend jelentősen hiányos élelmi rostokban, a bodza jótékony kiegészítése lehet a legtöbb egészségügyi kúrának.

8. Jó a vércukorszint kezelésére

A bodza segíthet a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozásában. A bodzában található fitonutriensek és polifenolok segítenek a szervezetnek a glükóz hatékonyabb feldolgozásában, ami a bodzát hasznos segítséggé teszi a vércukorszint kezelésében és egyensúlyban tartásában.

9. Enyhíti a torokfájást és a köhögést

A kutatások szerint a bodza lerövidíti a megfázás és az influenza időtartamát és súlyosságát, valamint a légúti fertőzés tüneteit, ha cukorkaként vagy kivonat formájában fogyasztják. Az előnyök akkor érvényesültek a leginkább, ha a résztvevők a tünetek kialakulását követő 48 órán belül bodzát fogyasztottak. Más összetevőkkel kombinálva a bodza jótékonyan hat a köhögés kezelésére. A Journal of Dietary Supplements című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint bodzával, zsályával, citromlével, mézzel és ecettel a legjobb gargalizálni.

10. Szebbé és egészségesebbé teszi a bőrt

Az antioxidánsok csökkentik az oxidatív károsodást a szervezetben, ami, ha hagyjuk fennmaradni, negatív következményekkel jár sejtszinten, és károsodott bőrt eredményezhet. Például gyorsabban észlelhetjük az öregedés hatásait, beleértve a finom ráncokat, a rugalmasság csökkenését és az egyenetlenebb bőrtónust. A bodza antioxidánsai segítenek visszafordítani és megállítani ezt a károsodást, és így elősegítik az egészséges és fiatalos megjelenésű bőr kialakulását.

Tápértékek

A bodza tápértéke 1 csészényi adagra vetítve:

  • Kalória: 106
  • Fehérje: 1 gramm (g)
  • Rost: 10 g
  • Zsír: 0,7 g
  • Szénhidrát: 7 g (7,7 g) 27 g
  • A-vitamin: 870 mg
  • Kálium: 406 mg
  • C-vitamin: 52,2 mg
  • Kalcium: 55 mg
  • Vas: 2,32 mg

Lehetséges kockázatok és mellékhatások

  • A nyers bodzabogyót fogyasztás előtt mindenképpen főzzük meg. A nyers bodza fogyasztása cianidmérgezést okozhat, ami hányingerrel, hányással és hasmenéssel jár. A bodza mérgező tulajdonságai főzéssel távolíthatók el.
  • A bodza kérgének, levelének és magjainak fogyasztását is kerülni kell, különösen, ha érzékeny a gyomra vagy gyomor-bélrendszeri problémái vannak. A növény ezen részei hashajtó és vizelethajtó hatásúak lehetnek, hasi fájdalmat és hasmenést okozva.

Forrás: https://www.health.com/health-benefits-of-elderberry-7506026

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Csökkentette számos tej és tojás árát a magyarországi multi

2025. február 14. 16:10

Február 13-tól a tojás mellett többféle különböző márkájú tej is a korábbi árhoz képest jóval olcsóbban érhető el.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

Mezei katáng: termesztése, gondozása és felhasználása

2023. március 27. 08:34

A mezei katáng, más néven katángkóró vagy egyszerűen katáng szépséges virágaival örvendeztet meg minket az utak mentén, miközben a konyhaművészetünket is gazdagítja. Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória, amely régóta a kávé alternatívájaként szolgál.

Így szedjük a kakukkfüvet

2024. szeptember 28. 10:10

A kakukkfű kiváló fűszer- és gyógynövény. Nem mindegy azonban, hogyan és mikor metsszük és szedjük annak érdekében, hogy új hajtásokat hozzon.

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

2022. április 22. 06:35

A fehér árvacsalán friss leveleiből fűszert is készíthetünk.