Életmód, gasztronómia

Spenótból – palacsintát!

Agrofórum Online

A legtöbben a spenótból főzeléket főzünk vagy nyersen, salátába tépkedve fogyasztjuk el. De miért ne lehetne a spenótot másféleképpen is elkészíteni? Például palacsintatésztába sütni, sonkával, sajttal megpakolni, rétegezni, és úgy, harsogó zöld levelekkel kisütve, olvadó sajttal a közepében a család elé rakni?

Mi, magyarok, a palacsintát lekvárral, kakaóval, túróval, dióval, pudinggal töltjük meg. Ám túl lehet lépni a megszokotton, ki lehet próbálni elsőre hajmeresztőnek tűnő ötleteket is… Mert ahogy például a káposztás lángos is mennyei (pedig kinek jut magától eszébe, hogy káposztát reszeljen a hagyományos lángos tésztájába?), úgy a palacsinta is egészen különleges lesz – egy jókora doboznyi spenóttól.

Most azonban lássuk a receptet, amit bizony háziasszonyként is élmény elkészíteni, annyira látványos, annyira gyors és akkora nagy sikert arat a végén. 

Hozzávalók: 2 tojás, 30 dkg liszt, 4 dl tej, 4 dl ásványvíz, 1 teáskanál tengeri só, pici cukor, egy csipet szerecsendió, 1 doboz (100 g) bébispenót (nyersen!), 1 evőkanál olívaolaj

Tölteléknek: szeletelt lapsajt (1 csomag), szeletelt főtt sonka (1 csomag)

Elkészítés:

1.) A palacsinta hozzávalóit (a spenót kivételével) egy mély tálban habverővel (konyhai robotgéppel) simára keverjük, és állni hagyjuk 1 órát.

2.) A spenótot megmossuk, felaprítjuk, és a palacsintatésztába keverjük, majd előveszünk egy serpenyőt (palacsintasütőt), kissé megolajozzuk, és szép sorban kisütjük a palacsintákat. Ezek elég vastag palacsinták lesznek, szinte omlett kinézetűek, nekem összesen 8-10 db lett belőle, nem több.

3.) A kész palacsintákba még forrón beleteszünk 2 szelet lapsajtot (a reszelt sajt vagy a mozzarella is teljesen jó) és 2 szelet vékony sonkát, majd félbe hajtjuk a palacsintát, és így tesszük majd rá a következő megtöltött spenótos palacsintát. Tálalás előtt félbevágjuk őket, és 2-2 jut egy tálra. 

Íme egy videó a spenótos palacsinta elkészítéséről (bár ez amerikai palacsinta, érdemes ilyenformán is kipróbálni, mert nagyon finom!): KATTINTSON!

Ha másnapra is marad belőle, érdemes jénai tálba tenni őket, sütőben kb. 15 perc alatt gyönyörűen átmelegednek, a sajt pedig szépen megolvad bennük. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá – bár nálunk a gyerekek simán ketchupot nyomtak rá… 🙂 

Természetesen a spenótos palacsinta alaptésztája elkészíthető gluténmentesen is, zabpelyhes verzióban is (illetve ki, hogyan szereti), a töltelék pedig lehet kapros túró, rántotta, bármilyen sült hús, vegán grill zöldségek, sajtok, halak – a lehetőségek mondhatni, végtelenek.

Végül egy videó a „ledarált” spenótos, zabos zöld palacsinta elkészítéséről, ezúttal rántottával: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Fűszeres húsgombócok kétféle burgonyával

2019. november 10. 09:22

A darált húsos ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak. Sokféleképpen fűszerezhető; szinte bármi jól passzol hozzá.

Máktorta, egyetlen kanál liszt nélkül

2024. január 27. 08:10

A mák a tél egyik legnépszerűbb élelmiszere, amiből nagyon sokféle finomság készíthető.

Saslikparti

2019. szeptember 13. 04:39

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.

Zöldségvarázs natúr csirkemellel és rukkolával

2019. július 20. 05:36

Ha ránézek erre a sok színes zöldségre, azonnal mosolyogni támad kedvem. Igazi tavaszi-nyári főétel, ami tele van vitamindús zöldségekkel.