Életmód, gasztronómia

Spenótból – palacsintát!

Agrofórum Online

A legtöbben a spenótból főzeléket főzünk vagy nyersen, salátába tépkedve fogyasztjuk el. De miért ne lehetne a spenótot másféleképpen is elkészíteni? Például palacsintatésztába sütni, sonkával, sajttal megpakolni, rétegezni, és úgy, harsogó zöld levelekkel kisütve, olvadó sajttal a közepében a család elé rakni?

Mi, magyarok, a palacsintát lekvárral, kakaóval, túróval, dióval, pudinggal töltjük meg. Ám túl lehet lépni a megszokotton, ki lehet próbálni elsőre hajmeresztőnek tűnő ötleteket is… Mert ahogy például a káposztás lángos is mennyei (pedig kinek jut magától eszébe, hogy káposztát reszeljen a hagyományos lángos tésztájába?), úgy a palacsinta is egészen különleges lesz – egy jókora doboznyi spenóttól.

Most azonban lássuk a receptet, amit bizony háziasszonyként is élmény elkészíteni, annyira látványos, annyira gyors és akkora nagy sikert arat a végén. 

Hozzávalók: 2 tojás, 30 dkg liszt, 4 dl tej, 4 dl ásványvíz, 1 teáskanál tengeri só, pici cukor, egy csipet szerecsendió, 1 doboz (100 g) bébispenót (nyersen!), 1 evőkanál olívaolaj

Tölteléknek: szeletelt lapsajt (1 csomag), szeletelt főtt sonka (1 csomag)

Elkészítés:

1.) A palacsinta hozzávalóit (a spenót kivételével) egy mély tálban habverővel (konyhai robotgéppel) simára keverjük, és állni hagyjuk 1 órát.

2.) A spenótot megmossuk, felaprítjuk, és a palacsintatésztába keverjük, majd előveszünk egy serpenyőt (palacsintasütőt), kissé megolajozzuk, és szép sorban kisütjük a palacsintákat. Ezek elég vastag palacsinták lesznek, szinte omlett kinézetűek, nekem összesen 8-10 db lett belőle, nem több.

3.) A kész palacsintákba még forrón beleteszünk 2 szelet lapsajtot (a reszelt sajt vagy a mozzarella is teljesen jó) és 2 szelet vékony sonkát, majd félbe hajtjuk a palacsintát, és így tesszük majd rá a következő megtöltött spenótos palacsintát. Tálalás előtt félbevágjuk őket, és 2-2 jut egy tálra. 

Íme egy videó a spenótos palacsinta elkészítéséről (bár ez amerikai palacsinta, érdemes ilyenformán is kipróbálni, mert nagyon finom!): KATTINTSON!

Ha másnapra is marad belőle, érdemes jénai tálba tenni őket, sütőben kb. 15 perc alatt gyönyörűen átmelegednek, a sajt pedig szépen megolvad bennük. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá – bár nálunk a gyerekek simán ketchupot nyomtak rá… 🙂 

Természetesen a spenótos palacsinta alaptésztája elkészíthető gluténmentesen is, zabpelyhes verzióban is (illetve ki, hogyan szereti), a töltelék pedig lehet kapros túró, rántotta, bármilyen sült hús, vegán grill zöldségek, sajtok, halak – a lehetőségek mondhatni, végtelenek.

Végül egy videó a „ledarált” spenótos, zabos zöld palacsinta elkészítéséről, ezúttal rántottával: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Nem elírás: boza – de mi a csuda ez? 

2024. január 28. 08:10

Bár ma már hazánkban ismeretlen, de egykor nálunk is elterjedt volt ez a gabonafélékből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ízű, malátázás nélkül készült ital. Azóta azt is tudjuk, hogy ez veszteség számunkra, hiszen a boza nemcsak igen tápláló, de rendkívül egészséges is.

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Tárkonyos csirkeragu leves

2018. február 2. 09:24

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

Fenyőrügyszirup készítése házilag

2022. május 2. 05:36

A fenyőrügyszirup azért is különleges, mert a népgyógyászati feljegyzések alapján légúttisztítóként, a légzőszervi betegségek esetén lesz érdekes számunkra.