Életmód, gasztronómia

Süssünk árvácskás kekszet!

Agrofórum Online

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?

A TikTok e heti trendje az árvácskás kekszekre fókuszál. Nem csoda, hisz szezonja van a növénynek, így ha kertünk vagy teraszunk van, bőségesen szedhetünk belőle.

Fontos, hogy csak a virágok fejét szedjük le óvatosan, a növény mindig maradjon a földben, hogy további virágokat hozzon. A leszedett virágokat finoman le kell öblíteni (legjobb áztatni), papírtörlőn megszárítani, majd a házi tésztából kiszúrt kekszek tetejére tenni.

Mert, bizony, az árvácska ehető és nem csak lélegzetelállítóan fest a kekszeken, de nagyon finom az íze is. Aki nem kedveli a kekszeket, teheti a virágokat gyümölcslevesbe, fagylaltokba, krémes desszertekbe, de salátákban, szendvicseken is nagyon különlegesen mutatnak.

Most azonban jöjjön egy könnyen elkészíthető házi kekszrecept – az árvácskák alá. Fontos tudni, hogy nem szabad megsütni a virágokat! Csak a kész kekszekre tesszük rá őket, így megmarad a színük, az ízük és a bennük lévő sok-sok értékes tápanyag.

Árvácskás keksz

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl.

Elkészítés:

  1. A vajat és a porcukrot habosra keverjük egy tálban. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vaníliás cukrot, majd a tejfölt is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és egyenletes tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába tekerve legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. fél centiméter vastagságúra), majd kiszúrjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A kekszeket kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a tepsit, és amíg forró minden keksz, rájuk simítjuk az árvácskákat és hagyjuk kihűlni őket. Kihűlés után porcukorral szórjuk meg a kekszeket.

Az árvácskás kekszes videó itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Mit csináljunk a földre hulló, éretlen almákkal?

2024. július 26. 09:10

Néha érdemes eltávolítani a gyümölcsök egy részét, ha egy ág különösen nagy terhelésnek van kitéve.

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

2019. november 2. 09:05

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.