Életmód, gasztronómia

Süssünk árvácskás kekszet!

Agrofórum Online

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?

A TikTok e heti trendje az árvácskás kekszekre fókuszál. Nem csoda, hisz szezonja van a növénynek, így ha kertünk vagy teraszunk van, bőségesen szedhetünk belőle.

Fontos, hogy csak a virágok fejét szedjük le óvatosan, a növény mindig maradjon a földben, hogy további virágokat hozzon. A leszedett virágokat finoman le kell öblíteni (legjobb áztatni), papírtörlőn megszárítani, majd a házi tésztából kiszúrt kekszek tetejére tenni.

Mert, bizony, az árvácska ehető és nem csak lélegzetelállítóan fest a kekszeken, de nagyon finom az íze is. Aki nem kedveli a kekszeket, teheti a virágokat gyümölcslevesbe, fagylaltokba, krémes desszertekbe, de salátákban, szendvicseken is nagyon különlegesen mutatnak.

Most azonban jöjjön egy könnyen elkészíthető házi kekszrecept – az árvácskák alá. Fontos tudni, hogy nem szabad megsütni a virágokat! Csak a kész kekszekre tesszük rá őket, így megmarad a színük, az ízük és a bennük lévő sok-sok értékes tápanyag.

Árvácskás keksz

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl.

Elkészítés:

  1. A vajat és a porcukrot habosra keverjük egy tálban. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vaníliás cukrot, majd a tejfölt is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és egyenletes tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába tekerve legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. fél centiméter vastagságúra), majd kiszúrjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A kekszeket kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a tepsit, és amíg forró minden keksz, rájuk simítjuk az árvácskákat és hagyjuk kihűlni őket. Kihűlés után porcukorral szórjuk meg a kekszeket.

Az árvácskás kekszes videó itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Céklaszendvics

2019. augusztus 2. 06:25

Ez az étel nem csak látványos és finom, hanem nagyon egészséges is.

Almaecet házilag, ha sok az almánk

2023. szeptember 25. 05:40

Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Almás-körtés őszi pite

2019. november 24. 05:37

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.