Életmód, gasztronómia

Süssünk árvácskás kekszet!

Agrofórum Online

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?

A TikTok e heti trendje az árvácskás kekszekre fókuszál. Nem csoda, hisz szezonja van a növénynek, így ha kertünk vagy teraszunk van, bőségesen szedhetünk belőle.

Fontos, hogy csak a virágok fejét szedjük le óvatosan, a növény mindig maradjon a földben, hogy további virágokat hozzon. A leszedett virágokat finoman le kell öblíteni (legjobb áztatni), papírtörlőn megszárítani, majd a házi tésztából kiszúrt kekszek tetejére tenni.

Mert, bizony, az árvácska ehető és nem csak lélegzetelállítóan fest a kekszeken, de nagyon finom az íze is. Aki nem kedveli a kekszeket, teheti a virágokat gyümölcslevesbe, fagylaltokba, krémes desszertekbe, de salátákban, szendvicseken is nagyon különlegesen mutatnak.

Most azonban jöjjön egy könnyen elkészíthető házi kekszrecept – az árvácskák alá. Fontos tudni, hogy nem szabad megsütni a virágokat! Csak a kész kekszekre tesszük rá őket, így megmarad a színük, az ízük és a bennük lévő sok-sok értékes tápanyag.

Árvácskás keksz

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl.

Elkészítés:

  1. A vajat és a porcukrot habosra keverjük egy tálban. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vaníliás cukrot, majd a tejfölt is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és egyenletes tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába tekerve legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. fél centiméter vastagságúra), majd kiszúrjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A kekszeket kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a tepsit, és amíg forró minden keksz, rájuk simítjuk az árvácskákat és hagyjuk kihűlni őket. Kihűlés után porcukorral szórjuk meg a kekszeket.

Az árvácskás kekszes videó itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Káposztaleves kolbászchipsszel és szalonnával

2019. november 30. 04:40

Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.

Almás-körtés őszi pite

2019. november 24. 05:37

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

Sárgabarackos muffin rózsahabbal

2019. július 27. 05:38

Beindult nálunk is a sárgabarackszezon! Sokat töprengtem, mi is készüljön a blogra, hiszen ebből a gyümölcsből rengeteg étel alkotható.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!