Életmód, gasztronómia

Szeptember 27-28-án Kutatók Éjszakája a Szent István Egyetemen

Szent István Egyetem

Az idei évben szeptember 27-én és 28-án kerül megrendezésre országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Szent István Egyetem összes campusa számos lebilincselő programmal, előadással és kreatív foglalkozással csatlakozik.

A Szent István Egyetem Campusain szeptember 27-én és 28-án megnyílnak a laboratóriumok ajtajai, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, hogy a megszokottól eltérő módon engedjenek bepillantást a különböző tudományterületek titkaiba. Mindezekre a 14 éves múlttal büszkélkedhető Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat ad lehetőséget. A program legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára, éppen ezért, a rendezvény célközönsége leginkább a fiatal felnőtt korosztály, azonban az egyes előadások, bemutatók elég szórakoztatóak ahhoz, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig megfelelő kikapcsolódást biztosítsanak.

A Szent István Egyetem (SZIE) az idei esztendőben 12. alkalommal csatlakozott a kora délutántól késő éjszakáig tartó megmozduláshoz. A SZIE 3 helyszínen (Gödöllő, Budapest, Szarvas) mintegy 163 tudományos munkatárssal, előadóval, professzorral, több mint 124 színes, látványos programmal várja az érdeklődő vendégeket. A Gödöllői Campuson a látogatók megtapasztalhatják, hogy milyen érzés egy 130 km/h sebességű szélvihar egy laboratóriumban, különleges hangulatú túrát tehetnek a sötétségbe borult botanikus kertben, berendezhetnek egy tájat a saját elképzeléseik szerint egy terepasztalon, valamint fény derül a kutyák szőrszínének genetikájára is. Az imént felsorolt programokon kívül, megismerkedhetünk a Jászberényi Mézvásár és Méhésztalálkozó újonnan megválasztott Mézkirálynőjével, aki az intézmény Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának elsőéves növényorvos mesterszakos hallgatója. Az egyetem budai szervezeti egysége is számos programot kínál: megismerhetjük a kávé útját az ültetvényektől a csészéig, egy érdekes kísérlet segítségével kideríthetjük, van-e íze a különböző színeknek, találkozhatunk festőnövényekkel, de azt is megtudhatjuk, hogy vajon hol is van a rovarok orra. A fővárost elhagyva, az intézmény Szarvasi Campusán többek között megtudhatjuk, mik a klímaváltozás kézzel fogható nyomai a hazai növénytermesztés vonatkozásában, találkozhatunk élő „őskövületekkel”, illetve egy hidrológiai látványbemutatón is részt vehetünk.

A szervezők idén is folytatják a www.kutatokejszakaja.hu oldalon, 2018-ban sikeresen bevezetett Brain Stars rovatot, amelynek keretein belül tehetséges, példaértékű kutatókat és munkásságukat ismerheti meg a nagyközönség érthető, olvasmányos formában. Folytatódik az a kezdeményezés is, amely során a rendezvényt megelőző héten ismert, tudománynépszerűsítő szakemberek Budapest egy forgalmas pontján vonják be a járókelőket különféle tudományos kísérletekbe.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, tavaly viszont már közel 50 hazai település 200-nál több helyszínén 2.000 program várta az érdeklődőket. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A tudományos fesztivál eseményei ingyenesen látogathatók mindenki számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

A precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez megbízható talajinformációk szükségesek

2019. december 12. 07:37

A globálisan összehangolt, friss és megbízható talajinformációk ismerete a napjainkban egyre fontosabbá váló precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez és a talajok védelme szempontjából egyaránt nélkülözhetetlenek.

Klímaváltozás: talán pozitív hatásokkal is számolhatunk

2020. május 16. 10:35

A szakértők álláspontja szerint, a klímaváltozástól nem kell tartani, hiszen a múltban lezajlott jelenségeket vizsgálva több pozitív hozadéka is volt az egyes éghajlati változásoknak.

Kombájnt építettek a mérnökhallgatók - CLAAS UniTech mérnökverseny Törökszentmiklóson

2018. április 25. 07:37

A feladat nehézségét mutatja, hogy az indulás jogát elnyert csapatok közül végül nem mindenki tudott elindulni a törökszentmiklósi versenyen.