Életmód, gasztronómia

Szeptember 27-28-án Kutatók Éjszakája a Szent István Egyetemen

Szent István Egyetem

Az idei évben szeptember 27-én és 28-án kerül megrendezésre országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Szent István Egyetem összes campusa számos lebilincselő programmal, előadással és kreatív foglalkozással csatlakozik.

A Szent István Egyetem Campusain szeptember 27-én és 28-án megnyílnak a laboratóriumok ajtajai, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, hogy a megszokottól eltérő módon engedjenek bepillantást a különböző tudományterületek titkaiba. Mindezekre a 14 éves múlttal büszkélkedhető Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat ad lehetőséget. A program legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára, éppen ezért, a rendezvény célközönsége leginkább a fiatal felnőtt korosztály, azonban az egyes előadások, bemutatók elég szórakoztatóak ahhoz, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig megfelelő kikapcsolódást biztosítsanak.

A Szent István Egyetem (SZIE) az idei esztendőben 12. alkalommal csatlakozott a kora délutántól késő éjszakáig tartó megmozduláshoz. A SZIE 3 helyszínen (Gödöllő, Budapest, Szarvas) mintegy 163 tudományos munkatárssal, előadóval, professzorral, több mint 124 színes, látványos programmal várja az érdeklődő vendégeket. A Gödöllői Campuson a látogatók megtapasztalhatják, hogy milyen érzés egy 130 km/h sebességű szélvihar egy laboratóriumban, különleges hangulatú túrát tehetnek a sötétségbe borult botanikus kertben, berendezhetnek egy tájat a saját elképzeléseik szerint egy terepasztalon, valamint fény derül a kutyák szőrszínének genetikájára is. Az imént felsorolt programokon kívül, megismerkedhetünk a Jászberényi Mézvásár és Méhésztalálkozó újonnan megválasztott Mézkirálynőjével, aki az intézmény Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának elsőéves növényorvos mesterszakos hallgatója. Az egyetem budai szervezeti egysége is számos programot kínál: megismerhetjük a kávé útját az ültetvényektől a csészéig, egy érdekes kísérlet segítségével kideríthetjük, van-e íze a különböző színeknek, találkozhatunk festőnövényekkel, de azt is megtudhatjuk, hogy vajon hol is van a rovarok orra. A fővárost elhagyva, az intézmény Szarvasi Campusán többek között megtudhatjuk, mik a klímaváltozás kézzel fogható nyomai a hazai növénytermesztés vonatkozásában, találkozhatunk élő „őskövületekkel”, illetve egy hidrológiai látványbemutatón is részt vehetünk.

A szervezők idén is folytatják a www.kutatokejszakaja.hu oldalon, 2018-ban sikeresen bevezetett Brain Stars rovatot, amelynek keretein belül tehetséges, példaértékű kutatókat és munkásságukat ismerheti meg a nagyközönség érthető, olvasmányos formában. Folytatódik az a kezdeményezés is, amely során a rendezvényt megelőző héten ismert, tudománynépszerűsítő szakemberek Budapest egy forgalmas pontján vonják be a járókelőket különféle tudományos kísérletekbe.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, tavaly viszont már közel 50 hazai település 200-nál több helyszínén 2.000 program várta az érdeklődőket. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A tudományos fesztivál eseményei ingyenesen látogathatók mindenki számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

Mérföldkő a hazai agrár-felsőoktatásban

2020. augusztus 3. 09:32

Az átalakítás során hatékony intézményrendszert, modern és nemzetközi szinten is versenyképes, erős gyakorlati lábbal rendelkező képzési programot hoznak létre, amelyben az oktatók hivatásuknak tudnak élni és megbecsülésnek örvendhetnek.

Már csak néhány napig lehet jelentkezni a gyümölcs-zöldségfeldolgozó képzésekre

2020. január 14. 13:17

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara óriási sikerként könyveli el a 2019. februárban elindított Gyümölcs-zöldségfeldolgozó szakmérnök/szaktanácsadó/tanfolyam képzéseit, melyeket 2020 februárjától újra meghirdetnek a szektorban dolgozók számára.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

A precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez megbízható talajinformációk szükségesek

2019. december 12. 07:37

A globálisan összehangolt, friss és megbízható talajinformációk ismerete a napjainkban egyre fontosabbá váló precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez és a talajok védelme szempontjából egyaránt nélkülözhetetlenek.