Életmód, gasztronómia

Tökéletes birslekvár az ünnepekre

Agrofórum Online

Aki kóstolt már igazán finom házi birslekvárt, akkor az a legtöbb esetben örökre a rabja maradt. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes.

Aki főzött már birslekvárt, az tudja, hogy az íze különleges, az illata pedig egyedi. Emiatt tökéletes karácsonyi ajándék is lehet a karácsonyfa alatt.

A birsalmát sokféleképpen készítik el: ki a héjazott, ki a héjas almát/körtét használja. Míg mások a teljes magházat is belefőzik a lekvárba, mondván, attól csak még sűrűbb lesz.

Hogy mi az igazság? Melyik a legjobb recept?

Remélhetőleg a miénk – ami mindössze 3 hozzávalót igényel: birsalmát, citromot és mézet. Ha szavazni kellene, ez a recept elnyerné a világ legfinomabb birslekvár címét.

Nem csak az íze különleges és organikus, hanem egyedülálló színnel is rendelkezik. Továbbá hagyományos boltokban birsalmalekvárt nem is lehet kapni. Érdemes beszerezni az alapanyagokat és házilag megfőzni, mivel hamar és könnyen elkészül.

Birslekvár

Hozzávalók: birsalma, méz, 2 darab citrom

Elkészítés:

  1. A birsalmát mossuk meg és kockázzuk fel (lehet nagyobb darabokra is vágni, úgyis szétfő). Ne hámozzuk meg, mert – pektintartalmánál fogva – a gyümölcs héja fogja sűríteni be a lekvárt. (Sokan belefőzik a teljes magházat is, ez is sűríti a lekvárt – de nagy mennyiségben a magok mérgezők, így ettől a lépéstől tekintsünk el).
  2. A gyümölcsöket kevés vízzel felöntve kezdjük párolni egy fedeles lábasban (vagy serpenyőben, a lényeg, hogy ne égjen le).
  3. Ha a gyümölcsök megpuhultak, akkor facsarjunk bele 1 db citromot (magok nélkül), egy másik citromot pedig felkarikázva keverjük a gyümölcsök közé. Ízesítsük mézzel az egészet.
    A hagyomány szerint régen cukorral főzték. 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot számoltak, de így túl édes lenne. A mézes verzió sokkal, de sokkal finomabb
  4. Takaréklángon folyamatosan keverjük, egészen addig, amíg a lekvár vörös-narancsos színeket ölt és be nem sűrűsödik. A gyümölcsök krémesre főnek szét, így nem kell leturmixolni. Kb. 45-60 percig szükséges főzni ahhoz, hogy ezt az állagot elérjük.
  5. Ezt követően a forró lekvárt kanalazzuk tiszta üvegekbe és zárjuk le. 10 percre az üvegeket állítsuk fejtetőre. Végül tegyük száraz dunsztba (paplanokkal letakart lavórba) 24 óráig.

Mivel dúsíthatjuk a lekvárt?

Nem csak az ízvariációk, hanem a szép látvány érdekében:

  • chia mag
  • friss gyömbér
  • vanília
  • fahéj
  • alma
  • körte
  • sárgabarack
  • dió

Ezeket a főzés legvégén kell a forró lekvárba keverni, a betöltés előtt.

Hogyan díszítsük fel az üvegeket?

Mivel a birslekvár rusztikus stílusú, így egyszerűséget kíván. Használhatunk a díszítéshez drapp papírt, spárgát vagy szalmakötözőt is. A tetejére pedig tehetünk egyszerű címkét, esetleg egy-egy fenyőgallyacskát vagy pici tobozt a zsinórjára kötve.

Szépen mutatnak azonban az üvegek kockás vagy pettyes anyagokkal lefedve. Krepp papír tetőkkel is jól díszíthető. Mesés és nagyon egyedi karácsonyi ajándék, bárkinek is szánjuk.

A lekvár díszítése
A lekvár díszítése (Forrás: Pixabay)

Mihez kínálhatjuk a birslekvárt?

A birsalmalekvár nem túl édes, azonban nagyon különleges biolekvár. Remek íze van vajas pirítósra, kalácsra, piskótára kenve is. Keverhetjük müzlibe, joghurtba, és adhatjuk smoothie-hoz is.

Finom palacsintába töltve és gombócba főzve is, illetve derelyébe is süthető. Sokféle pitét, süteményt, desszertet ízesíthetünk vele. Hidegtálakra, valamint különféle sajtok mellé is nagyon jól passzol

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

2024. április 25. 14:10

A birsalma gyűmölcs nemcsak értékes és egészséges, hanem a fája a kertet is díszíti. Összesen öt okot sorakoztatunk fel mellette.

Miért barnul és rothad meg a birsalma?

2024. október 9. 04:40

Birsalmával van problémám, ezért fordulok Önökhöz. Miért barnul és rothad meg a birsalma?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9. 05:40

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Mi okozza barna foltok kialakulását a birsalmán?

2019. január 10. 05:36

G. Gizella kérdése: Számos leszüretelt birsalmámon az utóérés során barna, nagyméretű foltok fejlődnek, melyek elrohadnak. Gyakran azok miatt kell gyorsan feldolgoznom, hogy megmentsem. Mi okozza?