Életmód, gasztronómia

Tökéletes birslekvár az ünnepekre

Agrofórum Online

Aki kóstolt már igazán finom házi birslekvárt, akkor az a legtöbb esetben örökre a rabja maradt. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes.

Aki főzött már birslekvárt, az tudja, hogy az íze különleges, az illata pedig egyedi. Emiatt tökéletes karácsonyi ajándék is lehet a karácsonyfa alatt.

A birsalmát sokféleképpen készítik el: ki a héjazott, ki a héjas almát/körtét használja. Míg mások a teljes magházat is belefőzik a lekvárba, mondván, attól csak még sűrűbb lesz.

Hogy mi az igazság? Melyik a legjobb recept?

Remélhetőleg a miénk – ami mindössze 3 hozzávalót igényel: birsalmát, citromot és mézet. Ha szavazni kellene, ez a recept elnyerné a világ legfinomabb birslekvár címét.

Nem csak az íze különleges és organikus, hanem egyedülálló színnel is rendelkezik. Továbbá hagyományos boltokban birsalmalekvárt nem is lehet kapni. Érdemes beszerezni az alapanyagokat és házilag megfőzni, mivel hamar és könnyen elkészül.

Birslekvár

Hozzávalók: birsalma, méz, 2 darab citrom

Elkészítés:

  1. A birsalmát mossuk meg és kockázzuk fel (lehet nagyobb darabokra is vágni, úgyis szétfő). Ne hámozzuk meg, mert – pektintartalmánál fogva – a gyümölcs héja fogja sűríteni be a lekvárt. (Sokan belefőzik a teljes magházat is, ez is sűríti a lekvárt – de nagy mennyiségben a magok mérgezők, így ettől a lépéstől tekintsünk el).
  2. A gyümölcsöket kevés vízzel felöntve kezdjük párolni egy fedeles lábasban (vagy serpenyőben, a lényeg, hogy ne égjen le).
  3. Ha a gyümölcsök megpuhultak, akkor facsarjunk bele 1 db citromot (magok nélkül), egy másik citromot pedig felkarikázva keverjük a gyümölcsök közé. Ízesítsük mézzel az egészet.
    A hagyomány szerint régen cukorral főzték. 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot számoltak, de így túl édes lenne. A mézes verzió sokkal, de sokkal finomabb
  4. Takaréklángon folyamatosan keverjük, egészen addig, amíg a lekvár vörös-narancsos színeket ölt és be nem sűrűsödik. A gyümölcsök krémesre főnek szét, így nem kell leturmixolni. Kb. 45-60 percig szükséges főzni ahhoz, hogy ezt az állagot elérjük.
  5. Ezt követően a forró lekvárt kanalazzuk tiszta üvegekbe és zárjuk le. 10 percre az üvegeket állítsuk fejtetőre. Végül tegyük száraz dunsztba (paplanokkal letakart lavórba) 24 óráig.

Mivel dúsíthatjuk a lekvárt?

Nem csak az ízvariációk, hanem a szép látvány érdekében:

  • chia mag
  • friss gyömbér
  • vanília
  • fahéj
  • alma
  • körte
  • sárgabarack
  • dió

Ezeket a főzés legvégén kell a forró lekvárba keverni, a betöltés előtt.

Hogyan díszítsük fel az üvegeket?

Mivel a birslekvár rusztikus stílusú, így egyszerűséget kíván. Használhatunk a díszítéshez drapp papírt, spárgát vagy szalmakötözőt is. A tetejére pedig tehetünk egyszerű címkét, esetleg egy-egy fenyőgallyacskát vagy pici tobozt a zsinórjára kötve.

Szépen mutatnak azonban az üvegek kockás vagy pettyes anyagokkal lefedve. Krepp papír tetőkkel is jól díszíthető. Mesés és nagyon egyedi karácsonyi ajándék, bárkinek is szánjuk.

A lekvár díszítése
A lekvár díszítése (Forrás: Pixabay)

Mihez kínálhatjuk a birslekvárt?

A birsalmalekvár nem túl édes, azonban nagyon különleges biolekvár. Remek íze van vajas pirítósra, kalácsra, piskótára kenve is. Keverhetjük müzlibe, joghurtba, és adhatjuk smoothie-hoz is.

Finom palacsintába töltve és gombócba főzve is, illetve derelyébe is süthető. Sokféle pitét, süteményt, desszertet ízesíthetünk vele. Hidegtálakra, valamint különféle sajtok mellé is nagyon jól passzol

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A fák alatti talajfertőtlenítés használhat az almamoly lárvái ellen?

2023. január 31. 04:36

Idén tönkrement a birsalmatermésünk, az almamoly megrágta. Kérdésem, hogy a fák alatti talajfertőtlenítés használ-e a lárvák ellen? Ha igen, mivel és mikor érdemes fertőtleníteni?

A birsalmát nyersen nem ajánlott fogyasztani

2024. október 11. 07:10

A birsalma cserépben is ültethető. Fontos azonban, hogy télen védelmet biztosítsunk: mínusz 8 fok alatt a növényt be kell vinni a pincébe.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Soha nem tudtam még termést szüretelni a birsfáról - mi lehet a baja?

2024. június 1. 04:38

Birsfámról, mely már 6. éves, eddig még nem szüreteltem termést. Szépen virágzik a fa, termések is elkezdődnek fejlődni, és néhány cm-es állapotukban leesnek. Ezzel együtt a virág körüli levelek is elhalnak. Mi lehet a baja, hogyan tudom megvédeni a birsalmákat?