Életmód, gasztronómia

Tücsökfogás – hangyabollyal

Agrofórum Online

Nincs egyelőre tudományos magyarázata annak, miért hangyabollyal „horgásznak” a giga méretű tücskökre az emberek, de a módszer a videók tanúsága szerint működik.

Míg hazánkban az emberek legfeljebb a gekkóiknak, vagy egyéb hüllőiknek vásárolnak tücsköt, addig az ázsiai országokban a tücsök egy értékes élelmiszernek számít. A tücskök ugyanis magas fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek, ami táplálóvá teszi őket.

Leggyakrabban wokban pirítják meg őket, kis túlzással oly módon, mint hazánkban az apró Balaton-parti sneciket. Látványra persze kevésbé gusztusosak, de csak nekünk, akik nem vagyunk hozzászokva a mindennapos rovarfogyasztásnak. 

A videó(k) lényege azonban nem a sütés vagy a tücsökfogyasztás miértjeiről szól, hanem arról, hogyan lehet elfogni az extra méretű tücsköket (bár ez a módszer valószínűleg a kisebbeknél is működik). A videó  készítője egy vödörnyi (mérges) hangyát mutat meg a kamerának, amelybe egy fűszálat szúr, erre felhömpölyögnek a hangyák, akár a vattacukor, majd az ily módon gomolygó hangyatömeget bejuttatják a tücsök földbe ásott odújába – az pedig hopp, az odakint rá váró vadász elé ugrik. 

A készítő szerint a mérges hangyák (akiket amúgy kézzel szedeget le az emberünk a zsákmányáról) nem bántják a tücsköt, az mégis menekülőre fogja a biztonságos helyéről. A hozzászólók kérdésére, hogy mire kell az óriás tücsök, a készítő csak ennyit felelt: nyamm-nyamm!

A videó IDE kattintva nézhető meg!

(Fotó: SadiaK123/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Levéltetvek szívogatnak a kiskertben a kukoricán?

2023. július 7. 04:36

Mik szívogatnak a kukoricán? Levéltetvek? Emellett rengeteg hangya is megtalálható a növényen. Hogyan védekezzek ellenük?

Hogyan védhetem meg a kertem bio módon a hangyáktól?

2023. június 12. 05:39

Hangyaügyekben a tavasz és a nyár eleje mindig forgalmas időszakunk. Ekkor jelennek meg a legtöbbször és özönlenek be a házba, bukkannak fel mindenfelé a kertben.

Mi okozza a lestyán tövénél kialakuló földkupacot?

2025. augusztus 21. 04:37

Kérem segítségüket abban, hogy vajon mi okozza a lestyán tövénél kialakuló földkupacot? Fotót küldök.

Hihetetlen: a hangyák saját gazdasággal rendelkeznek

2024. október 9. 14:40

A hangyák 66 millió évvel ezelőtt kezdtek el gombát termeszteni, a dinoszauruszokat elpusztító aszteroida nyomán.